zondag 30 augustus 2020

Vlieland 29 Augustus 2020 : Aankomst en Belgische Tuinfluiter !

Een herhaling van zetten met wederom eerst na het aflopen van de wekker kijken op de buienradar om te bepalen of we naar de baan kunnen of niet. Wederom viel het besluit positief uit , maar besloten we uiteindelijk wel om iets later naar de vinkenbaan te gaan omdat het nog een half uur lang behoorlijk zou blijven regenen.
Na het openschuiven van de netten bleek bij 2 netten meteen al dat er aankomst was, er hingen al vogels in de netten voordat ik bewaarzakjes bij me had. We liepen vervolgens een paar goede rondjes waarbij de aantallen soorten ook snel opliepen. In één van de rondes ook een eerstejaars Tuinfluiter met een Belgische ring. Een curieuze vangst, want we weten dat we in deze tijd eerstejaars Zwartkoppen met Belgische ringen kunnen verwachten, maar bij een Tuinfluiter heb ik dast zelf nog niet meegemaakt.
 
Bij het terugkomen van het controleren van het net achter de ringhut merkte ik dat er een Tapuit op het dak van de ringhut zat. Leuk, want die had ik ook al een paar dagen niet meer gezien in de polder. Bij vertrek voor controle van de rest van de netten zag ik echter dat de vogel op het slag op de luidspreker was gaan zitten !
Dat vroeg om enige samenwerking... waarom? Nou, gewoon, omdat de plank nog voor de kijkgaten van het slagnet zat. Dat werd dus blind je slag slaan. En zo geschiedde.... 
Even later wederom 2 Tapuiten in het hout, ook daarvan wisten we er één te vangen, maar dan in een mistnet.
Vanaf 11 uur zakten de vangsten in en hebben we nog een aantal uurtjes werkzaamheden op de baan verricht. Om 15 uur hadden we alles gesloten en was het toch onverwachts een leuke dag geworden.

Dagtotalen (Nieuw geringd / Teruggevangen):
--------------------------------------------------------
Fitis 11 / -
Winterkoning 1 / -
Rietzanger 2 / 2
Spreeuw 1 / -
Kleine Karekiet 6 / -
Grauwe Vliegenvanger 1 / -
Sprinkhaanzanger 3 / -
Bonte Vliegenvanger 7 / -
Zwartkop 39 / -
Gekraagde Roodstaart - / 1
Tuinfluiter 17 / 1
Heggenmus 1 / -
Braamsluiper 1 / -
Boompieper 1 / -
Grasmus 3 / -
Groenling 2 / -
------------------------------------------------------- 
Totaal: 96 nieuw geringd, 4 teruggevangen, 
 van 16 soorten in 8:00 uren

Geen opmerkingen: