zaterdag 8 september 2018

Vlieland 6 t/m 8 September 2018 : terugval in weer en vangsten.

Zaterdag 8 September 2018 : een puist wind en geen vogels.

Bij het opstaan hoorde ik de wind al knagen aan de muren en kozijnen van het huis. Een half uur daarvoor werd ik nog wakker van regen tegen het raam. Daar wordt je dan meteen niet vrolijk van, vooral als dat aan de Westkant van ons verblijf, de Zwaluw, is. Na een extra pittige bak koffie heb ik dan toch maar de moed en energie samengeraapt en ben het stalen ros beklommen dat mij toch wel relaxed op den elektrieken motor naar de baan stuwde. Daar aangekomen meteen besloten welke netten wel en welke niet open te schuiven. Dat laatste betrof vanzelfsprekend de netten die het minst beschut waren door struiken en/of lage luwe stand achter het dijkje. In totaal stond uiteindelijk toch nog 200 meter open.

Angstige vermoedens dat het met deze weersomstandigheden wel eens erg rustig zou kunnen blijven werden al snel bevestigd. De eerste ronde leverde slechts 2 vogels op en daar zou per ronde niet zo heel veel in veranderen.

In de ronde van :15 uur hing er echter ineens een krent in het eerste net achter de ringhut, en wel recht voor de luidspreker die mij afgelopen week zo node in de steek heeft gelaten door terug te vallen naar slechts wat brabbelende geluiden. Het betrof een eerstejaars Roodmus. Een leuke soort en eigenlijk in alle jaren niet eens ieder seizoen aanwezig op de soortenlijst. Er werden dit voorjaar dan ook weer enkele waarnemingen van een zingende man op het eiland.





Foto's : Roodmus. (Erythrina erythrina) , eerste kalenderjaar.

Het werd en bleef gedurende de hele sessie een kwestie van sprokkelen met 1 of 2 of 3 vogels. Niet echt lonend, maar hiermee wel een vaststaand gegeven.

Ik heb de tijd dan ook vooral verder doorgebracht door verder te gaan met wat snoeiwerk in de wilgenstruiken, onderhoudswerk is immers ook werk. Om 13:30 uur vond ik het welletjes en ben ik de netten gaan sluiten. En zoals de laatste dagen te doen gebruikelijk... bij het sluiten Groenlingen in de netten. ditmaal een adulte man en vrouw met opmerkelijk genoeg nog niet eens gestartte handpenrui. Aan de armpendekveren kon ik nog vaststellen dat het beide vogels van het tweede kalenderjaar waren. Toch weer leuk en niet helemaal in de lijn der verwachting als je ziet dat zo goed als alle adulte vogels de rui al afgerond hebben of in de eindfase zitten.

Weing extra waarnemingen vandaag, hoogstens vermeldenswaard zijn echter een regelmatig boven de netopstelling rondjagende Sperwer-vrouw, een juveniele bruine Kiekendief, een Buizerd en bij vertrek een biddende Torenvalk die nog even een kleine prooi (salamander?) ving en in de lucht vanuit de poten oppeuzelde.

Bij het opruimen van de spullen na het sluiten van de netten trof ik in de ringhut nog een grote nachtvlinder rustend aan, een Rood Weeskind.





Foto: Rood Weeskind (Catocala nupta).

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Fitis 1 / -
Zanglijster 1 / -
Zwartkop 4 / 1
Gekraagde Roodstaart 1 / -
Tuinfluiter 1 / -
Roodmus 1 / -
Grasmus 1 / -
Groenling 3 / -
-------------------------------------------
Totaal: 13 nieuw geringd, 1 teruggevangen,
8 soorten, 7:00 uren


Vrijdag 7 September 2018 : geen nacht om te trekken.

Maar voorafgaand wel een avond om te vertrekken.... Bij aanvang van de ochtend stond er al windkracht 3 beaufort uit Westelijke richting en al snel na het lopen van de eerste ronde wakkerde de wind aan tot hard, kracht 5 met uitschieters naar 6 bft. Weinig vogels in het veld. Wel duidelijk meer gekraagde Roodstaarten dan voorgaande dagen, maar op de plekken waar die zich ophouden was de wind al behoorlijk snel te hard om ze echt in de netten te krijgen en te houden. Toch verschenen er wel een paar op de ringlijsten, daarbij een prachtige adulte man die nu al bijna weer in zn voorjaarsjas zat.




Foto's: Gekraagde Roodstaart (Phoenicurus phoenicurus) , man, adult.

In de loop van de ochtend vond ik op één van de looppaadjes tussen de netten een grote kever. Het bleek al snel dat het een getraliede Schallebijter betrof. Een zeldzame soort die ik hier op het eiland nu voor de vierde keer aantref.




Foto en tekening : Getraliede Schallebijter (Carabus clathratus).

Verder in het riet nog een zwaar afgevlogen Windepijlstaart gevonden. Het is ook aan de vlinders te zien dat die andere tijd van het jaar er toch echt wel een keer aankomt....


Foto: Windepijlstaart ( Agrius convolvuli ).


Foto: Paardenbijter (Aeshna mixta), man.

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Fitis 3 / -
Zanglijster 2 / -
Rietzanger 1 / -
Roodborst 3 / -
Kleine Karekiet 2 / 1
Bonte Vliegenvanger 1 / 1
Zwartkop 17 / 1
Gekraagde Roodstaart 3 / 1
Braamsluiper 1 / 1
Paapje 2 / -
Grasmus 2 / -
Heggenmus 3 / -
Winterkoning 1 / -
------------------------------------------
Totaal: 41 nieuw geringd, 5 teruggevangen,
13 soorten, 9:45 uren


Donderdag 6 September 2018 : bijna een nul-dag...

De wekker liep af en werd begeleid door serieuze regen tegen de ruiten. Radarbeelden bekeken en ingeschat en snel weer terug het bed in gekropen. Dit ging m niet worden voor vandaag. Dus later op de ochtend maar eens flink aan de afwas en administratie. Aan het eind van de middag was het weer aanvaardbaar opgeknapt zoals dat hier op Vlieland dan vaak kan gaan. En dus in de avonduren nog even 2 uurtjes vangen. Dat zal vast niet veel opleveren, maar dan is dan toch die onhandige NUL van de lijst af...
Tijdens één van de rondjes kwam een Havik - vrouw met veel bombarie van een luidspreker in de struiken afgevlogen (!) die was zeker op het geluid afgekomen en er bovenop gedoken....
Tussen de vangsten van deze avond Zanglijster met vetje 3. Die groep zit er dus echt aan te komen.

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen) :
--------------------------------------------

Koolmees - / 1
Winterkoning - / 1
Kleine Karekiet 1 / -
Zanglijster 1 / -
Zwartkop 6 / -
Bonte Vliegenvanger 1 / -
Tuinfluiter 1 / -
Kneu 1 / -
------------------------------------------
Totaal: 11 nieuw geringd, 2 teruggevangen,
8 soorten, 2:00 uren



Foto: Brandganzen in je voortuin.... waar zijn die 500+ van dit voorjaar gebleven ?

Geen opmerkingen: