donderdag 6 september 2018

Vlieland 5 September 2018 : Struikrietzanger en Brussels calling !

Het was vanmorgen vroeg wederom merkwaardig om uit de voordeur naar buiten te stappen en een deken van warmte om je heen te voelen. Het was weer amper afgekoeld en dat terwijl het op dat moment boven het eiland zo helder was dat de sterren je tegemoet fonkelden.
De fiets werd dus weer snel door het mulle zand naar de klinkerweg gedrukt waarna de automatische piloot werd ingeschakeld en ingesteld op bestemming Vinkenbaan. Met Noordoostenwind in je rug zoef je daar in geen tijd heen zodat mooi op tijd de netten weer stonden te wapperen in de wind.
Net zoals de gehele periode tot nu wederom geen enkele ritsel-index in de struiken. En toch zou de eerste ronde langs de netten ten aanzien van het aantal vogels de beste van deze week worden. Een mooie verscheidenheid met toch wederom wel weer de zwartkoppen in de overtuigende meerderheid. Maar meteen was het duidelijk dat er ook meer kleine Karekieten aangekomen waren dan voorgaande dagen.


Foto: De koperen bol liet zich vandaag maar heel even zien.

De prachtige bloedrode zon verdween al ras achter een flnik pak bewolking dat de hele dag hardnekkig zou blijven vasthouden. Ik mocht mezelf daarmee rijk prijzen, want in het binnen land en verder op de Noordzee lag een groot regengebied geparkeerd en op meerdere plaatsen in het Westen van het land vielen daar weer zeer zware buien uit met een piek van wel 100 mm.

De vangsten liepen de hele ochtend en vroege middag lekker door met telkens weer goede rondjes. Ook het hout rond de slag gaf weer een goede hint dat er van alles en nog wat in het veld zat, 4 grauwe Vliegenvangers gelijktijdig in beeld zie je ook hier nou niet zo snel... Prachtig om zo de onderlinge strijd te kunnen zien om de paar vliegende insecten die ze natuurlijk alle 4 wel allemaal voor zichzelf willen hebben...

In de ronde van 08:20 uur volgde tussen de kleine Karekieten een verrassing. Er hing een karekiet tussen die meteen alarmbelletjes deed rinkelen in mn hoofd, veel grijzig groener, een wittere buik, een licht aangezette, korte wenkbrauwstreep... Dan toch na het uithalen meteen even de insnijdingen van de buitenste paar handpennen controleren en kijken naar de handpenprojectie.... verrek ! Een STRUIKRIETZANGER !!!
Op onderstaande foto's heb ik alle kenmerken redelijk in beeld kunnen krijgen, de insnijdingen op de buitenvlaggen van handpennen 3/4/5, de bleke grijzige pootkleur, een korte handpenprojectie, egaal (vlak) getekende tertials en een bleke ondersnavel waar die bij de meeste gelijkende soorten al snel kleurrijker geel/oranje is. Wat die handpenprojectie betreft : op de onderste foto, die ik even overdreven contrastrijk en donkerder belicht heb, is goed te zien dat bij gesloten vleugel 6 onder elkaar liggende handpennen zichtbaar zijn













Foto's : Struikrietzanger, Acrocephalus dumetorum.





Dagtotalen ( Nieuw geringd / Teruggevangen) :
----------------------------------------------

Pimpelmees 2 / 1
Grauwe Vliegenvanger 1 / -
Fitis 5 / -
Roodborst 2 / -
Tjiftjaf 1 / -
Bonte Vliegenvanger 2 / -
Rietzanger 2 / -
Gekraagde Roodstaart 4 / -
Struikrietzanger 1 / -
Paapje 1 / -
Kleine Karekiet 13 / 3
Tapuit 1 / -
Zwartkop 27 / 3
Heggenmus 2 / -
Tuinfluiter 4 / -
Boompieper 1 / -
Sperwergrasmus 1 / -
Groenling 2 / 1
Grasmus 2 / -
Rietgors 1 / -
Zanglijster 1 / -
------------------------------------------
Totaal: 76 nieuw geringd, 8 teruggevangen,
21 soorten, 8:00 uren.

Geen opmerkingen: