donderdag 7 september 2017

Vlieland 7 September 2017 : Minder, maar ook meer.

Met frisse tegenwind fietsten we vanmorgen vroeg om 05:15 uur naar de Vinkenbaan. De wind draait verder door naar het westen, de luchtdruk zet een stevige daling in en als de bewolking breekt verschijnen windveren aan het hemelzwerk. Aan alles is dus te merken dat er verandering op til is. Langzaam aan lopen de dagtotalen terug en nadat we de afgelopen dagen vrijwel alleen maar vogels met veel trekvet vingen is het nu zo dat we van soorten als Zwartkop en Tuinfluiter flink minder vangen, en dat de exemplaren van vandaag minder of geen vet hebben. De conclusie is snel getrokken...

In de middaguren liep er ineens een grote loopkever op de drempel van de ringhut. Het bleek de derde waarneming van de getraliede Schallebijter die ik hier op de ringbaan in de laatste pakweg 10 jaar heb gedaan. Een heel mooie en heel snelle loopkever.
Foto : getraliede Schallebijter (Carabus clatratus).

Tegen verwachting in vingen we vandaag ineens wel weer meer Fitissen en Rietzangers dan we deze hele periode tot nu toe hadden gevangen... Vooral de fitissen verkeerden ook nog eens in goede conditie qua vet-aanleg.

De groepen Spreeuwen in de polder waren vandaag weer flink bezig met hun voorbereidingen voor het kampioenschap synchroonvliegen. Iedere dag komen ze iets dichter bij onze netten en vandaag bleven er uit een groep van circa 300 stuks 2 in het net hangen terwijl er tientallen tegenaan vlogen. Hoeveel zullen er uiteindelijk dit jaar op de ringtafel belanden?
Foto's: Braamsluiper, adult.


Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
--------------------------------------------

Pimpelmees - / 1
Tuinfluiter - / 2
Fitis 9 / 2
Braamsluiper 1 / -
Tjiftjaf 1 / -
Goudhaan 1 / -
Rietzanger 8 / -
Spreeuw 2 / -
Kleine Karekiet - / 1
Roodborst 1 / -
Zwartkop 11 / 2
Rietgors 2 / -
---------------------------------------------
Totaal: 44 exemplaren, 12 soorten, 10:30 uren


Geen opmerkingen: