donderdag 30 oktober 2014

Vlieland : heel Vlieland kakt....

Het was wederom een stervens drukke dag, dus zowel geen volledig verslag kunnen schrijven voor vandaag, als ook niet in staat geweest om het verslag van gisteren aan te vullen. Excuses !

De rallentrek van afgelopen nacht leverde niet alleen rallen en waterhoentjes op maar we hadden ook nog een glimmende Nederlandse ring bij een waterral..... die bleek later vandaag bij navraag afkomstig te zijn van Schiermonnikoog waar de vogel net iets meer dan een etmaal eerder was geringd.


Figuur 1: De meetresultaten van de vogeltrekradar van afgelopen nacht en de prognose voor de komende dagen en nachten. Dat is dus wat er vannacht gebeurde : continue roepjes van koperwieken in de lucht en later ook van merels. Er zaten tevens spreeuwen in de lucht en getuige onze vangsten in de kooien ook waterrallen en waterhoentjes. Dit etmaal hebben we het dagrecord voor waterhoen verdubbeld van 3 stuks naar 7 stuks. De grafiek laat zien dat er ontzettend veel vogels in de lucht zaten en dat die bij het aanbreken van de dag overal in Noord Nederland en zoals zou blijken ook aan de westkust naar de grond gingen.

Figuur 2: En een grafiek van de gemiddelde vlieghoogte in combinatie met de intensiteit oftewel aantallen vogels per vierkante kilometer. Vrijwel de meeste vogels vlogen dus in de onderste lagen, vandaar dat we zoveel roepjes hoorden.

Tjonge, wat zat het hout vol met merels toen we stonden te wachten om een eerste slag te slaan. Marc stond aan het trekhout en had de pech dat tot 3 maal toe een mooie groep van 10+ aan merels op het slag stonden (uit een stuk of 36 individuen in het hout) maar dat er iedere keer 1 of 2 op het net of één van de lurven stonden en er dus niet geslagen kon worden. Het enigste dat er dan uiteindelijk gebeurt is dat het zo druk wordt op het kleine veldje dat ze elkaar gaan wegjagen. De rest van de merels in het hout gingen in de tussentijd één voor één achter elkaar aan verder richting Texel....

De eerste rondes waren heel erg druk en er viel werkelijkj van alles aan vogelsoorten uit de lucht. Overhaast vertrokken vanwege het beestenweer in Zuid Noorwegen en op zee tegen een muur van regen aangevlogen dat heel Groot Brittannië feitelijk blokkeert. Het ligt in ieder geval niet voor de hand om daar bewust in te vliegen.
Het mag misschien blasé klinken, maar we hadden vandaag voor de derde dag op rij een buitenlandse ring bij de vogels, ditmaal een zwartkop met een Stavanger-ring uit Noorwegen. Volgens Holmer gaf de vogel een nogal afgevlogen indruk.
Verder waren er duidelijk goudhaantjes aangekomen, overal in de bermen waren ze te horen deze montere verenhoopjes uit het Noorden...

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------------

Waterral 31 / 1
Zwartkop 28 / 1
Waterhoen 7 / -
Tjiftjaf 2 / -
Winterkoning 4 / -
Goudhaantje 51 / -
Heggenmus 2 / 1
Pimpelmees 3 / 1
Roodborst 34 / 3
Spreeuw 17 / -
Merel 191 / 2
Vink 1 / -
Kramsvogel 3 / -
Groenling 1 -
Zanglijster 8 / -
Rietgors 1 / -
Koperwiek 53 / -
-------------------------------------------------
Totaal: 446 exemplaren, 17 soorten, 13:00 uren.

Geen opmerkingen: