zaterdag 29 oktober 2011

Vlieland : nog 1 dag toegift.

De vogeltrekradar gaf voor afgelopen nacht een heel hoge trekverwachting weer. Die verwachtingen hadden wij zelf ook wel want het weersysteem lag er prima voor. Aanvankelijk hadden Hanneke en ik vanmogen met de boot van 11:45 uur naar huis zullen vertrekken, maar voornoemde verwachting samen met de wetenschap dat Hans vanochtend alleen op de baan zou zitten deed ons besluiten om nog een dag te blijven teneinde Hans te kunnen helpen met de grote stoot vogels die er aan zat te komen.
we zaten er vanochtend helemaal klaar voor; Hanneke had gisteren alle bewaarzakjes nog even extra uitgeklopt en gedroogd (zie foto gisteren) en de voorraad appels op het slag was uitgebreid met nieuwe appels.
In het donker hoorden we regelmatig koperwieken over komen vliegen en in de vroege schemer begonnen zich merels te manifesteren in de lucht en in de struiken. In het hout werd het echter net als voorgaande dagen helemaal niet druk. Kortom, ik kon slechts een klap van 2 merels en een klap van 1 merel slaan. Daarna was het tijd voor de eerste ronde waarvoor we met hooggespannen verwachting op pad gingen. Dat werd niet eens echt een slechte ronde, maar toch hadden we er meer van verwacht.
De volgende rondes bleven net zo terwijl die toch echt beter hadden moeten zijn. Het was al snel duidelijk, dat kon Hans toch ook wel alleen aan en onze aanwezigheid was niet meer dan een gedegen voorbereiding waarvan je alleen achteraf kunt vaststellen of dat nodig was geweest of niet...
We besloten dus om na de middag nog maar eens even wat van het eiland te gaan bekijken. We hebben een eind rondgefietst en nog even een stukje langs de wadkant gelopen.

Daarna zijn we bij het pad van 20 nog even het strand op geweest. Daar troffen we een dode Jan van Gent aan die al in een dusdanige staat van ontbinding verkeerde dat de kraaien er al hele slierten weefsel af haalden. Op een drooggevallen zandplaat tussen dam 18 en 19 zagen we een zeehond liggen. Nadat we de gewone zeehond waren genaderd tot op zo'n 75 meter werd duidelijk dat dit dier niet in orde was want hij had niet eens de kracht om voor ons te vluchten en het water in te gaan. De meeuwen begonnen hun stellingen al in te nemen en stonden al naast de zeehond te wachten tot het zover was en er wat lekkers voor hen in het verschiet lag. dus hebben we besloten om de vondst maar door te geven aan Staatsbosbeheer. Maar ja, zoals dat dan altijd gaat: geen telefoonnummers bij de hand. dus Hans maar gebeld, hij zou het verder afhandelen.

Morgen verlaten we het eiland al weer, terugkijkend op toch wel weer erg geslaagde weken met weliswaar over de gehele linie minder vogels maar dat maakt de beleving alleen maar leuker, je komt dan ook nog eens aan gewoon waarnemen toe...

Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-----------------------------------------

Waterral 5 / -
Zwartkop 20 / 1
Winterkoning 3 / -
Tjiftjaf 2 / -
Roodborst 19 / 2
Goudhaantje 2 / -
Merel 58 / 1
Pimpelmees 1 / 1
Zanglijster 12 / -
Spreeuw 17 / -
Koperwiek 27 / -
Keep 4 / -
Kleine Karekiet 1 / -
----------------------------------------------
Totaal: 176 exemplaren, 13 soorten, 12:30 uren

Geen opmerkingen: