zondag 13 oktober 2019

Vlieland 13 Oktober 2019 : motregen, mist, buien.

Maar na het optrekken van de mist en het oplossen van de motregen wel beweging bij de vogels.....
Piepjes van overtrekkende lijsters hoorden we in het donker totaal niet. Ook het al vroeg neergelegde Waterrallengeluid gevolgd door geluid van Bokje leverde niks komma nul op.
Toch kwamen er in de eerste 2 rondes wel weer wat lijsters in de netten terecht. Echter niets vergeleken bij wat je normaliter in deze tijd van het seizoen mag verwachten.

Bij de eerste ronde bleek dat één van ons waarschijnlijk bij het openen van de netten was blijven steken achter één van de leiwieken van een rallenkooi, want de boel lag helemaal uit z'n verband. Dat kostte dus even een half uurtje om de boel weer te repareren en vangklaar te krijgen....

In de motregen kwamen er echter wel weer een aantal Beflijsters opduiken op de baan. Met lang uitgestoken nekken zagen we ze in de toppen van de struiken zitten luisteren waar toch die zingende soortgenoot zat. Verspreid over de dag vingen we er vandaag 3 ; 2 adulte mannen en 1 jonge vrouw. Verder werd het een dag met van alles wat, maar in lage aantallen.


Foto: Vuurgoudhaan-vrouw en Goudhaan-vrouw.


Foto: Beflijster-man, Adult.

Tijdens de excursietijd werden we bezocht door een drietal eilander dames en een lichamelijk gehandicapte vogelaar die vooraf netjes via de telefoon vroeg of het goed was dat ie met z'n scootmobiel naar de hut kwam. Het soortenpalet binnen 1 ronde was vandaag eigenlijk wel het grootst tijdens deze excursie, dus de mensen keken hun ogen uit.

Na de middag werd de bewolking wat dunner en kwam er langzaam een eind aan de periode met behoorlijk teruggezakte wind. Meteen daarop leek er beweging te zijn gekomen onder vooral de mezen. We vingen er diverse, vooral in de netten langs het dijkje.


Foto: Bladkoningen.

In de loop van de middag begonnen er weer korte en lichte buitjes het eiland op te komen. Na 15:30 uur bleek de radar echter een pittiger exemplaar voor ons in petto te hebben. Juist op tijd hadden we de netten allemaal gesloten en hebben we in de hut de inmiddels tot een onweersbui uitgegroeide bui afgewacht alvorens terug te fietsen naar de Zwaluw. Het was weer een prettige dag.

Dagtotaal (Nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------


waterral 2 / 0
Pimpel 9 / 4
Koolmees 1 / 3
Cetti's zanger 2 / 1
Fitis 1 / 0
Tjiftjaf 3 / 3
Bladkoning 3 / 0
Zwartkop 16 / 1
Vuurgoudhaan 2 / 0
Goudhaan 9 / 1
Winterkoning 2 / 1
Beflijster 3 / 0
Merel 3 / 1
Koperwiek 11 / 0
Zanglijster 7 / 1
Roodborst 3 / 4
------------------------------------------
Totaal 77 nieuw geringd en 21 vogels terug
gevangen, 16 soorten = 98 vogels.

Geen opmerkingen: