zaterdag 12 november 2016

Schiermonnikoog 12 November 2016 : IJs in de ochtend, IJsvogel in de middag...

Vandaag zijn we vertrokken naar Schiermonnikoog voor alweer de laatste aaneengesloten vangperiode van het najaarsseizoen.

Als we om 13:30 uur arriveren heeft Ardie nog 1 vogel aangehouden die we nog wel het bekijken waard zouden kunnen vinden. En zo sta je dan met een IJsvogel in de hand als eerste vogel voor de afsluitende November-periode. Het betrof een terugvangst van een eerstejaars vogel , duidelijk nog uit een laat uitgevlogen nest. De vertrekkende ploeg heeft in de ochtend nog een nieuw oplevinkje meegemaakt van arriverende merels en ze hebben tijdens de rondes door berijpt gras en knisperend ij ook nog geheel in stijl een Siberische Tjiftjaf gevangen.
De rest van de middag bestond uit rustige rondjes met 6 tot 10 vogels. Daarbij nog een 4-tal ongeringde winterkoningen, dat maakt al een opmerkelijk dagtotaal van 8 nieuw geringde winterkoningen, duidelijk nog steeds doortrek…. De vangsten van rallen bleven in de middag beperkt tot 1 exemplaar in kooi 5, de vandaag best vangende kooi zoals het invoersysteem ons leert. In de eerste donkerronde staat er nog een waterral op de deksel van kooi 4 en staat er nog 1 aan de verkeerde kant van het gaas van kooi 3. Dan kijk je toch even raar als je denkt dat ie in de kooi staat en je hem gewoon ziet weglopen als je nadert…

Bij het gebouw zien we nog een man havik uit het bosje voor het gebouw wegvliegen. Hij heeft een prooi in de poten en wordt onmiddellijk op z'n nek gezeten door een zwarte kraai. In de avonduren worden er nog vruchteloze rallenrondjes gelopen. De wind heeft in de loop van de avond aangehaald en de meerderheid van de netten in sectie 6 worden ontbladerd en gesloten.

Dagtotalen (nieuw geringd / terug gevangen):
-------------------------------------------------------------

Goudhaan 1 / -
IJsvogel - / 1
Keep 1 / -
Koolmees - / 2
Koperwiek 2 / 3
Merel 25 / 3
Pimpel - / 3
Roodborst 2 / 5
Siberische tjiftjaf 1 / -
Sijs 2 / -
Vink 3 / 1
Vuurgoudhaan 1 / -
Waterral 10 / 1
Winterkoning 8 / 3
Zwartkop - / 1
---------------------------------------------------------------
Totaal 56 vogels nieuw geringd en 23 terug gevangen = 79 vogels.

Geen opmerkingen: