zondag 24 juli 2016

Schiermonnikoog 23 Juli 2016 : de laatste CES-periode van 2016.

Eergisteren zijn we weer afgereisd naar ons geliefde eiland Schiermonnikoog. Na een lang voorjaar met veel nestkastenwerk maar vooral in de staart van het seizoen sterk wisselvallig weer waren we er ook hard aan toe....
Gisteren hebben we tijd genomen om gesetteld te raken, boodschappen in te slaan en hebben we rondgefietst over een del van het eiland. Het lijkt inmiddels in Nederland vrijwel onmogelijk om gewoon een eindje op pad te gaan in de natuur zonder geconfronteerd te worden met jacht. werkelijk in alle uithoeken van het land worden dieren op de huid gezeten en doet jagend Nederland haar uiterste best om vooral zoveel mogelijk vogels over de clinch te jagen die volgens uitleg van vooral bedrijven in de agrarische- en luchtvaartsector schade zouden toebrengen. En zo dus ook zelfs op Schiermonnikoog. En zo kwam het hier gisteravond zover dat we getuige waren van jagers die gewoon met een vuurwapen op de openbare weg staan waar gezinnetjes met kleine kinderen langsfietsen zonder gene grauwe ganzen uit de lucht schieten. Een tafereel dat zelfs in Malta jaren geleden al werd veroordeeld maar in Nederland anno 2016 gewoon getolereerd schijnt te moeten worden midden in een sterk toeristisch bezocht gebied. Helemaal merkwaardig is dan nog wel het fenomeen dat hier nu ganzen bestreden worden omdat ze schade aan de landbouwpercelen zouden toebrengen terwijl de boeren hier op het eiland net hebben bekend gemaakt dat zij plannen hebben de huidige moderne landbouw te willen aanpassen tot een meer extensieve vorm waarin dus als dat werkelijk zo is meer ruimte moet zijn voor vogels als ganzen.

Vanochtend was het dan tijd voor het vervullen van de laatste CES-periode van dit jaar, periode 11. Begonnen met de beste weersomstandigheden die je al ringer in deze tijd van het jaar kunt wensen ; bewolkt, windstil en geen dauw. Het nieuwe pad ligt er prachtig bij, vlak als een landingsbaan. Dat waren we niet echt meer gewend. Het eiland is muis- maar dan ook muisstil. Een enkele Merel, Zwartkop en Winterkoning zit nog te zingen en boven het vangterrein rinkelt het al flink van de gezinnetjes kleine Barmsijs. Laag over het Glop komen met de regelmaat van een intercity groepjes Zilvermeeuwen traag en klagend overvliegen. Hun geluid draagt ver bij de serene stilte van deze ochtend.


Foto : Kleine Barmsijs-man (Carduelis Flammea cabaret) met grote teek achter de oorstreek.


Foto: Boerenzwaluw - man (Hirundo rustica).

Ter hoogte van de Ebelbrug meldt zich de eerste Houtsnip en even verderop in de netopstelling hangt op de scheiding van sectie 7 en 6 nog een exemplaar. In totaal levert de eerste ronde 29 vogels op van meteen al uiteenlopende soorten waaronder ook een mooie adulte boerenwaluw die midden tussen 2 Elzen voor de rietsloot hangt ; waarschijnlijk een slaper dus. In het bos hangt een mooie kleurrijke kleine Barmsijs man. De vogel heeft aan het achterhoofd een behoorlijke volgezogen Teek hangen, zie foto. De Teek wordt voorzichtig verwijderd en verzameld voor het tekenonderzoek waarvoor Martin Duisterwinkel jaarlijks de teken komt ophalen. Het is ook duidelijk dat de Glopsloot door het uitblijven van dauw ook meteen al in trek was. Het terrein is behoorlijk droog, het enigste beschikbare oppervlaktewater in de nabije omgeving bevindt zich nog in de glopsloot en in de nieuwe sloot voor het gebouw. Omdat het rond die sloot nog behoorlijk onbegroeid is kunnen we goed zien dat daar gedurende de hele dag met grote regelmaat vogels gaan water drinken, een serieuze concurrent voor de netopstelling dus.
Opmerkelijke aantallen gevangen vogels waren vandaag vooral de Vinken en de kleine Barmsijzen. Daarnaast natuurlijk de te verwachten aantallen van Fitis en Tjiftjaf, maar dat is in het verleden wel eens stukken beter geweest. Vermeldenswaard waren de terugvangsten van een kleine Karekiet uit 2012, destijds al als na 1 kalenderjaar geringd en nu dus minimaal 6 kalenderjaren oud. Daarnaast een Merel-man geringd in 2010 en nu voor de 28e maal in onze handen. Opvallend aan deze vogel : zowel regelmatig in het voorjaar als najaar gevangen, maar nooit in September…. Pas in Oktober en November is hij weer regelmatig van de partij. Voorts werden in 2013 verse sperwerwonden bij deze vogel vastgesteld.
We hebben gedurende de hele ochtend in een lekker continu ritme kunnen ringen, de vogels werkten perfect mee en de vangsten vilen geen moment stil. Met bijna 120 vogels een mooie afsluiter voor het CES-seizoen dus. Vanmiddag zijn we begonnen aan de snoei van de verdere opstelling waar morgen aan verder gewerkt zal worden. Daarna gaan we van start voor het najaarsseizoen.

Dagtotaal (Nieuw geringd / teruggevangen ) :
------------------------------------------------------------

Boerenzwaluw 1 / 0
Braamsluiper 1 / 0
Fitis 22 / 4
Grasmus 1 / 0
Groenling 2 / 0
Heggenmus 1 / 4
Houtsnip 2 / 0
kleine Barmsijs 14 / 1
kleine Karekiet 2 / 5
Koolmees 1 / 0
Merel 2 / 1
Pimpel 4 / 0
Roodborst 2 / 4
Spotvogel 2 / 0
Tjiftjaf 17 / 2
Vink 10 / 1
Winterkoning 1 / 2
Zanglijster 2 / 1
Zwartkop 1 / 4
witgesterde Blauwborst 0 / 2
------------------------------------------------------------
Dagtotaal 88 nieuw geringd en 31 teruggevangen = 119 vogels.

Geen opmerkingen: