zondag 29 november 2015

28 November 2015 : Schiermonnikoog, is het over?

Het zakt verder in…. Maar de rallen lopen nog goed.
Bij het lopen van de eerste ronde is het nog niet zo lang droog. Er is net een regenfront gepasseerd dat 6 mm regen heeft laten neerdalen in ons vangterrein. Dat gaan we de komende dagen weer merken want de sloot staat nu nog maar iets onder het pad. Totaal geen vogels in de netten tijdens die eerste ronde, zelfs geen Waterrallen in de kooien. De tweede ronde is iets beter, 6 stuks, indrukwekkend…. Daarbij een Heggenmus met een oudere ring.
Ik ben wel benieuwd wanneer deze vogel geringd is want hij heeft nog een overtuigend bruine iris maar wel een oude ring. Je mag natuurlijk geen leeftijd van een vogel bepalen op basis van een ringnummer, maar dit is merkwaardig genoeg om toch even op te zoeken in de database. Dat leert dat de vogel hier al in September 2013 is geringd en in 2014 ook al eens een keer is opgeschreven dat de iris bruin is… nu dus nog steeds.


Foto: Waterral (Rallus aquaticus).


Foto : Sijs (Carduelis spinus). Man, adult. Hoezo kleurloze winters in Nederland...

Geen merels van betekenis meer in het terrein en voor de rest is het buiten de waterrallen en sijzen vrijwel leeg. Toch sprokkel ik verspreid over de dag nog wel een gevarieerd palet aan vogels bijeen. Voor het eerst overstijgt het aantal terugvangsten van waterrallen de nieuw geringden. Dat is een veeg teken weten we.
Voor de komende dagen wordt onstuimig weer verwacht en het zal pas beter worden als die witbebaarde bisschop met zijn kleurrijke gevolg van amper nog gedoogde assistenten het land al weer heeft verlaten. Dat maakt het besluit om zo zachtjes aan maar te beginnen met inpakken een stuk makkelijker. Ik begin vanmiddag maar vast met de kwaliteitscontrole en labelen van de netten van secties 4 en 5, en dat vanzelfsprekend aangevuld met enige peuterwerkzaamheden aan de elzenproppenallee van sectie 2.


Foto: Merel (Turdus merula) , vrouw, witkeeltje.

Vanmorgen is Ardie Noorman nog op bezoek geweest en we hebben samen gekeken naar de hoeveelheid snoei- en zaagwerk die de werkzaamheden van het waterschap gaan meebrengen. We gaan een stuk breder pad door ons terrein krijgen, maar we zullen er met de netopstelling op termijn uiteindelijk beter uit komen. Er gaat onder andere een extra sloot aangelegd worden langs het pad dat van de Kooiweg naar het gebouw leidt. Eigenlijk niet verkeerd want dat geeft vanaf de ringtafel wel weer een mooie blik op een waterpartij. Het zal echter een kwestie van goed opletten worden bij nachtelijke terugkeer van een bezoek aan een horeca-etablissement in het dorp. Gelukkig hebben we al een goede droogkamer. Tegen de avond begint de wind al aanzienlijk aan te halen en dus gaat een deel van de netten al dicht. Ik vraag me af of er morgen nog iets van vangen terecht gaat komen, morgenavond wordt verwacht dat we op windkracht 9-10 WZW zullen zitten. De boodschap is duidelijk….


Foto: het pad naar het veldlab.


Foto: Thank you mother for i have seen the Sayaguesa's !
Toegegeven, het zijn mooie koetjes, maar waarom ik bij dit landschapje aan de Mc Donalds-steppes in zuid-amerika moet denken????


foto: en aan de andere kant van de weg : het landschap van Nederlands nationale vogel, de Grutto....

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen) :
--------------------------------------------------

Merel 6 / 6
Rietgors 1 / -
Sijs 1 / -
tjiftjaf 1 / -
Vink 1 / -
Waterral 7 / 12
Heggenmus - / 1
Koperwiek - / 1
Pimpel - / 1
Roodborst - / 3
Staartmees - / 1
Winterkoning - / 2
-----------------------------------------------
Totaal 44 vogels in 16:45 uur.

Geen opmerkingen: