zaterdag 17 oktober 2015

Vrijdag 16 Oktober 2015: naar Vlieland !

Afgelopen periode van 4 weken ben ik helaas te weinig in de gelegenheid geweest om op pad te gaan voor ringwerk voor de najaarstrek. Heb slechts 2 vangdagen op het zandstortterrein van de Bree kunnen houden, maar dat waren met samen 280 vogels wel 2 goede dagen. De overige weken werden beheerst door ongeschikt weer en niet kunnen gaan wegens andere werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het bouwen van een brandhoutschuur bij huis. Ook dat karwei moet toch echt wel af voordat het stookseizoen echt begint.

Maar goed, vandaag was het eindelijk weer zo ver, vertrek voor de grote Oktoberperiode op Vlieland. Onderweg werden we al door Frank Majoor gebeld met de mededeling dat het eiland weer stampensvol zat met vogels. In Harlingen aangekomen zien we meteen een groep van zo'n 100 koperwieken uit zee komen. Prachtig corrigeren ze de vliegrichting als ze eenmaal het land onder zich zien liggen. In de winkelstraat zaten in zo ongeveer iedere boom wel meerdere goudhaantjes. Op de boot zag ik een tweet verschijnen van eerder in de morgen waarin Luc Hoogenstein melding maakt van een 'Fall' op de Wadden-eilanden. Het screenshot (zie hieronder) laat inderdaad duidelijk zien hoeveel vogels er net ten noorden van een regengebied richting met name Terschelling en Vlieland vliegen. Die hebben zich dus daar op het eiland laten vallen.Op het eiland aangekomen hebben we een flinke voorraad boodschappen aangehaald en zijn heel relaxed met een lege fiets naar de andere kant van het eiland gefietst, onderweg ondanks het miezerende motregenweer genietend van de duizenden merels, koperwieken, roodborstjes, vinken, kepen, graspiepers en goudhaantjes.

Nadat we ons geïnstalleerd hadden op de Zwaluw duurde het niet lang meer of de vangploeg van Frank kwam hongerig binnenvallen. Niet gek, ze waren de hele dag druk geweest met uithalen en ringen..... resulterend in een derde dag op rij met meer dan 800 vogels....

We zijn benieuwd of deze trend zich nog een tijdje zal handhaven.

Geen opmerkingen: