dinsdag 4 november 2014

Vlieland : duimendraai- en neuspeuterdag.....

Om half 6 zijn we naar de baan gefietst met een frisse tegenwind van 3 bft uit het zuidwesten. Pal tegen de wind in fietsen dus maar we waren al blij genoeg dat het geen 7 bft meer was en.... dat het droog was. In de lucht was totaal niks maar dan ook niks te horen en ook de vogeltrekradar gaf totaal niks aan. Ondanks de in de dichtgedraaide netten gewaaide boomblaadjes die het uitschuiven een stuk bewerkelijker maakten stonden de netten mooi op tijd klaar en speelde de hele kermis aan vogelgeluiden op volle kracht. Marc pikte in de ochtendschemer 2 boerenzwaluwen op die met grote vaart richting Texel vlogen, erg leuk om die nog in november te zien op het moment dat de grote bulk van die soort al in Afrika zit.
In het hout achter het slag bleef het echter na het drinken van een kop koffie zorgelijk stil... De eerste ronde werd gelopen en we kwamen terug met welgeteld 4 vogeltjes.
En dat zette dus de toon voor de rest van de dag. Slechts af en toe zag je een vogeltje over de baan komen vliegen en de rondjes bleven mager met de opbrengsten. De enigste echt leuke waarneming van vandaag was een vogeltje dat heel eventjes in het hout en daarna ook nog even kort in het topje van een lijsterbes ging zitten..... een Europese kanarie !!! Die hebben we geen van allen ooit eerder hier op het eiland gezien. Ik loop daarna nog een rondje mee en besluit dan om maar weer naar de Zwaluw terug te gaan en weer opnieuw met het invoeren van ringgegevens verder te gaan. Om 15 uur volgen Holmer en Peter ook.


Foto : Ekster (Pica pica) overziet het meeuwenduin.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
---------------------------------------------------

Waterral 1 / -
Goudhaan 3 / 2
Winterkoning - / 2
Vuurgoudhaan 2 / -
Heggenmus 1 / -
Pimpelmees - / 1
Roodborst 2 / 8
Koolmees 1 / 2
Merel 7 / 3
Spreeuw 1 / -
Koperwiek 1 / 1
Vink 1 / -
---------------------------------------------------
Totaal: 39 exemplaren, 12 soorten, 6:45 uren

Geen opmerkingen: