zondag 2 november 2014

Vlieland : touch and go...

We fietsten deze ochtend met gemengde gevoelens naar de vinkenbaan. Gemengd vanwege het feit dat we enerzijds wisten dat er ander weer in de lucht zat waarbij de wind al behoorlijk was aangewakkerd en in de verkeerde hoek zat en anderzijds vanwege het feit dat we ook wisten dat met dit weer juist lijsters het eiland op kunnen komen duiken en dat het dan massaal vol kan worden.
Bij het openschuiven van de netten constateerden we wederom een forse ritselindex van 100/100 betreffende in de struiken zittende vogels. Met name spreeuwen waren massaal in de struiken gaan zitten en kozen nu weer het luchtruim. Indrukwekkend, en voordat alle netten éénmaal open stonden hebben we de eerste vogels al kunnen uithalen.

Na het openschuiven brak de spannende tijd van wachten aan; wachten op de eerste merels die geacht werden in het hout te gaan zitten om zich vervolgens op het fruit op het slag te storten. In een kwartiertje tijd liep het behoorlijk vol, maar werd tevens snel duidelijk dat de vogels erg ril waren. Ze zaten met lange nekken te kijken naar de luidspreker op het slag en waren stik nieuwsgierig. Een paar zetten daadwerkelijk de landing in, en dan begint het spannend te worden want hoeveel vogels zullen dat voorbeeld volgen? Nou, niet dus.... ze gingen er allemaal achter elkaar vandoor richting Texel en lieten de verlokkingen van de appels links liggen.
We lopen dan dus maar een snelle ronde en komen met toch wel leuke aantallen gevulde vogelbewaarzakjes terug in de ringhut. Zo veel zelfs zoveel dat we besluiten om weer in 2 groepjes te gaan zitten ringen. Tijdens dat ringen constateren we dat het gehele vangterrein weer lijkt te zijn leeggelopen. Dan de maar hopen op een goede tweede ronde..... Dat viel aanvankelijk tegen, maar toen we helemaal achter in de opstelling stonden merkten we dat er een nieuwe lading vogels over kwam vliegen die opnieuw de landing weer inzetten. Koperwieken, merels, vinken, zwartkoppen en spreeuwen. Dus werd het wederom even stevig aanpoten. Tussen de vangsten zat ook een heel erg late Fitis ! Dat is an sich al een heel erg leuke vangst, ik kan mij niet herinneren dat we hier ooit al eens eerder een Fitis in november hebben gevangen, maar dit exemplaar is ook nog eens een keer heel vaal en bleek van kleed. Verder een behoorlijk krachtig getekende kopbevedering. De onderdelen van de vogel zijn ook heel erg licht van tinten en hebben totaal geen geel; zie bijvoorbeeld de foto van de onderkant van de vogel waarop goed te zien is dat het geel helemaal ontbreekt en de onderstaartveren zelfs een bruinig tint hebben. We hebben hier dus te maken met een mogelijke ondersoort Acredula of wellicht zelfs Yakutensis. De vogel heeft wat veertjes afgestaan zodat DNA-onderzoek hier meer over zou moeten kunnen vertellen, tenminste, dat hopen we....





Foto's: Fitis (Phylloscopus trochilus acredula).

Als we in de aanloop naar de excursietijd nog wat vogels wegringen ziet Marc ineens een sperwer in het hout zitten. Op het moment dat we beiden de fotocamera in de aanslag hebben springt de vogel echter van de tak af en vliegt in een rechte lijn naar de netten opzij van het blok. 'Dat is duidelijk een stootvlucht' zijn de woorden die onmiddellijk door mij heen schieten. dat betekent : rennen !
Dat blijkt beloond te worden want ik kan de vogel na een snelle run bij de poten pakken als ie in het net klapt waar ik hem/haar naartoe zag vliegen. Hebbes ! Het betreft een eerstejaars vrouw die al heel wat van de bekende bruinige veerranden afgesleten heeft waardoor er al een behoorlijke grijze zweem op haar mantel aan het ontstaan is.



Foto's : Sperwer (Accipiter Nisus) vrouw, 1e kalenderjaar.

We ontvangen deze ochtend een excursie waaraan deelgenomen wordt door 10 mannen en vrouwen en wederom geen kinderen. De wind is dan inmiddels flink toegenomen en de vangsten zijn al volledig ingestort naar rondjes van circa 3 vogels. We beginnen met het sluiten van de netten die het meest op de wind staan, maar besluiten na 1 extra ronde dat het niet zoveel zin meer heeft. Alles gaat dicht en om 15:30 uur zijn we klaar voor vertrek naar de zwaluw. Wederom beleefden we een dag met ruim meer dan 100 vogels....
We wachten af hoe ernstig de storing wordt die morgen het weerbeeld voor ons zal bepalen. Misschien is het niet eens zinvol om uberhaupt naar de baan te gaan. We zullen zien !

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
----------------------------------------------------

Sperwer 1 / -
Tjiftjaf 3 / -
Waterral 8 / -
Fitis 1 / -
Winterkoning 2 / -
Goudhaantje 3 / -
Roodborst 3 / 3
Pimpelmees - / 1
Merel 101 / -
Koolmees - / 1
Zanglijster 2 / -
Spreeuw 14 / -
Koperwiek 5 / 1
Vink 7 / -
Zwartkop 11 / 2
--------------------------------------------------
Totaal: 169 exemplaren, 15 soorten, 8:30 uren.

Geen opmerkingen: