zondag 7 september 2014

Vlieland : into the great wide open....

Dat is zo ongeveer wel de goede omschrijving die zowel betrekking kan hebben op het popfestival dat hier dit weekend plaatsvindt, als ook op het fenomeen vogeltrek waar wij proberen een goed beeld van te krijgen. Into the great wide open is namelijk precies waar een vogel aan begint op het moment dat hij/zij vertrekt voor een reis in de grote leegte die het luchtruim heet.
Afgelopen nacht stond ik nog even buiten om te kijken naar de fenomenale sterrenhemel van het donkere Vlieland. dat feest ging ditmaal niet door want het was zwaar bewolkt. Wat ik wel kon waarnemen was het geluid van het festival op ruim 7 km afstand dus... dat kan van overtrekkende vogels niet gezegd worden.....
Vanochtend was het nog steeds zwaar bewolkt en moest ik tegen een zwak windje in naar de baan fietsen. Een einde aan de voor najaarsringers ideale oostelijke windrichting waarbij wij hier met de wind in de rug naar de vinkenbaan kunnen fietsen.
Het bleef net zoals we de afgelopen week al eerder hebben ervaren aanvankelijk langer dan normaal rustig op de baan. weinig beweging onder de vogels. Zouden ze uitslapen zoals de meeste festivalgangers???? Kennelijk wel want vanaf de derde ronde begon het lekker te lopen. Bij de vangsten weer een leuke reeds geringde vogel. Nee, niet weer een buitenlandse ring, maar een zwartkop met een Nederlandse ring van elders. En dat is als je op een voor vogels toch redelijk geïsoleerd liggend eiland aan het ringen bent toch net zo leuk als het vangen van een vogel met een buitenlandse ring. Op dat moment realiseer je je immers dat je met een vogel van doen hebt die zeker buiten het eiland is geweest of is geboren. Afwachten wanneer we de ringgegevens in ons digitale postvakje kunnen zien verschijnen.
Het algehele kenmerk van het verloop van de vangdag kan zich het beste laten omschrijven als een herhaling van zetten, maar wel met duidelijk minder aankomst van nieuwe vogels (dat gaf de radar ook aan). Veel van de vogels die we vandaag vangen zijn net als gisteren graatmager en hebben al zeker geen trekvet. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk want er zaten ook wel een paar individuen bij de ongeringde vogels die bomvol met trekvet zaten. Vaak zijn dat simpelweg vogels uit dezelfde trekrush van in dit geval 2 dagen geleden die er gewoon net iets langer over gedaan hebben om in één van onze mistnetten te belanden.
Om 11 uur was het weer tijd voor de Zondagse editie van de excursie op de Vinkenbaan. 10 mensen hadden de moeite genomen om de fietstocht van 9 km naar ons plekkie op het einde van het begroeide deel van het eiland te ondernemen. Daar hadden ze gezien hun reactie geen van allen spijt van. We waren dan ook in staat om ze een mooi palet aan vogels te laten zien, inclusief populaire soorten als roodborst en fitis. Sperwergrasmussen lieten vandaag verstek gaan....

Omdat er nog een aantal klusjes uitgevoerd moesten worden hebben we de netten vandaag net iets langer open laten staan, daardoor komen we morgen nog weer iets beter beslagen ten ijs, een paar netten zijn vervangen en de reikwijdte van de opstelling van de rallenkooien is met meerdere meters leiwiek uitgebreid.
Foto's : kunst-installaties op het festival into the great wide open.


wij hadden zo onze eigen installatie......

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------------------

Waterral 1 / -
Tuinfluiter 8 / 1
Graspieper 1 / -
Zwartkop 49 / 8
Winterkoning 2 / -
Tjiftjaf 2 / -
Heggenmus 2 / -
Fitis 10 / -
Roodborst 3 / -
Bonte Vliegenvanger 1 / 1
Gekraagde Roodstaart 1 / -
Pimpelmees - / 1
Sprinkhaanzanger - / 1
Koolmees - / 2
Rietzanger 3 / 1
Spreeuw 2 / -
Kleine Karekiet 6 / 2
Groenling 2 / -
Braamsluiper 2 / -
Kneu 1 / -
Grasmus 2 / -
Rietgors 1 / -
------------------------------------------------------
Totaal: 116 exemplaren, 22 soorten, 8:45 uren

Geen opmerkingen: