donderdag 11 september 2014

Vlieland : de herfst terug de koelkast in.

Afgelopen nacht was weliswaar een nacht met toch nog steeds doorstaande wind, maar de vogeltrekradar gaf eindelijk eens serieuze trek. Zie hieronder de grafiek zoals de metingen op de website van het Flysafe bird avoidance model worden weergegeven.


Het bleef echter aanvankelijk wederom erg rustig. De eerste ronde slchts 5 vogeltjes in de volledige opstelling, de tweede ronde zelfs maar 4. Maar net als de gehele afgelopen week werd het weer een 'druppeldag' waarop het met mindere aantallen toch de hele dag een beetje gelijkmatig blijft doorlopen. Vanaf een uur of 9 verschenen er vooral opvallend veel gekraagde roodstaarten en bonte vliegenvangers op de baan en zagen we ook meer en meer tapuiten. In de lucht goede aankomst van heggenmussen maar die gingen stevig door en kwamen niet naar de grond. Zo ook voor het eerst dit seizoen pas goede trek van graspiepers.
Helaas bleef de wind met 5 bft uit het Noordoosten flink doorstaan en dat zorgt hier toch voor een flinke terugval in de vangsten terwijl er voldoende vogels op het eiland zitten.
Het werd een heerlijke zonnige dag, de herfst die we dus al beleefd hebben kon vandaag in ieder geval nog weer eventjes de koelkast in.


Foto : Sperwergrasmus (Sylvia nisoria), eerste kalenderjaar. we zitten nu op 9 exemplaren voor dit seizoen.


Foto: En weer verlaat een geringde vogel de ringhut door onze nieuwe 'lanceerbuis'.


Foto: Reparatie van de lekkende vijver op het slag, Carl's voetenbad werkt weer.Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------------------

Heggenmus 1 / -
Tuinfluiter 4 / 1
Roodborst 4 / 1
Zwartkop 5 / 2
Gekraagde Roodstaart 9 / -
Tjiftjaf 2 / -
Tapuit 3 / -
Fitis 7 / -
Rietzanger 1 / -
Goudhaantje 3 / -
Kleine Karekiet 10 / 3
Bonte Vliegenvanger 3 / -
Sperwergrasmus 1 / -
Rietgors 1 / -
Grasmus 1 / -
------------------------------------------------------
Totaal: 62 exemplaren, 15 soorten, 8:00 uren.

Geen opmerkingen: