Om 05:20 uur naar de baan gefietst over de Postweg waar af en toe het maanlicht tussen de wolken door piepte en zich spiegelde in de waterplassen op het asfalt. Voordat ik op de vinkenbaan arriveerde had ik al twee regenbuitjes te pakken en de nog steeds stevige wind die inmiddels in de NNW-hoek stond zette de lichte regen nog enige kracht bij.
Snel de netten opengeschoven en nog in het donker geconstateerd dat de eerste zanglijsters in de lucht zaten. Dat resulteerde bij het terugkeren van het openschuiven der netten al in 2 vangsten, en later zou er nog eentje volgen. Alle drie zanglijsters hadden vetgraad 3 en zullen dus waarschijnlijk niet lang hier blijven rondhangen.
Bij het openschuiven van de laatste netten schoot er een vogel over m'n hoofd en knalde iets verderop in de bovenste baan van het net. Het bleek een tapuit, en wel een mooie adulte man met het welbekende boevenmasker over het oog.
Bij zowel de eerste als de tweede ronde spetterde het enige tijd lichtjes en zat er nog behoorlijk wat dreigende bewolking op de Noordzee. Het vangen kwam dientengevolge maar heel langzaam op gang. Bij het eerste licht viel de wind echter wel behoorlijk terug van 4 bft naar 2 en later op de dag zelfs naar 1 bft. Rond 9 uur hadden we nog even een wat pittiger bui, maar de duur daarvan was te overzien. Dus besloten we om een paar keer vaker langs de netten te gaan en het zo uit te zingen zonder dat de vogels er hinder van hoefden te ondervinden. Het werd een gevarieerde dag met uiteenlopende soorten in de netten en natuurlijk nog meer soorten overvliegend. Er kwamen ook weer sijzen binnen, maar duidelijk minder dan gisteren. Wel zaten er een vijftal enige tijd in de toppen van het hout rondom de vinkenbaan verlekkerd te kijken naar de vijver, sijzen zijn altijd dorstig.... maar helaad, na enige tijd gingen ze er vantussen.
Op en langs het puinpad was het de gehele dag een drukte van belang. Het zat er weer behoorlijk vol met tapuiten en gekraagde roodstaarten, duidelijk meer dan gisteren. En daar plukten we dus ook enige vruchten van. Zo vingen we bij de gekraagde roodstaarten een eerstejaars mannetje met een glinsterende bling-bling-ring van de centrale STAVANGER Norway. Die is vast nog niet zo lang onderweg geweest vanaf zijn ringplaats....
Foto's: tapuiten, boven links vrouw 1e kalenderjaar en rechts man na eerste kalenderjaar. Onder man na eerste kalenderjaar.
vlak voor de excursie van vandaag was het nog enige tijd spannend wat de paar honderd spreeuwen zouden doen die langzaamaan aangroeiend plaats hadden genomen in het hout van de vinkenbaan. Heel langzaam begonnen de eerste vogels naar beneden te druppelen, maar al snel werd het duidelijk dat het gladgeschoren gazon ze niet trok, maar wel de besdragende Amerikaanse vogelkers achter het slag. Er lieten zich een stuk of 50 spreeuwen invallen en in 5 minuten was de gehele struik leeggevreten. Kort daarna verscheen er een bruine kiekendief ten tonele en die joeg niet alleen alle spreeuwen uit het hout, maar ook de paar honderd exemplaren die ongemerkt verderop tussen de netten waren gaan zitten. In de gehele ronde vingen we er niet één, maar het laatste netje, het puinpad-netje leverde er toch nog 3 op. Inmiddels waren de deelnemers aan de excursie gearriveerd en zij vergaapten zich aan de drie jonge vogels met hun bonte ruiende kopjes.
Foto : bosje spreeuwen...
Direct na afloop van de excursie ontvingen we een journalist en fotograaf van de Leeuwarder courant. Zij arriveerden een uurtje later dan gepland tengevolge van een tragisch ongeval bij de veerboot eerder deze ochtend en kwamen om een artikel te maken over de najaarstrek en de vinkenbaan van Vlieland in het bijzonder. Het wordt een artikel in de weekendbijlage van aanstaande Zaterdag.
Na het interview liep het met de vangsten nog steeds lekker door en dus besloten we (ook omdat het weer er voor morgen opnieuw slechter uitziet) om toch nog even een paar rondes extra te draaien. Daar kregen we geen spijt van want op deze manier hebben we de dag nog een klappertje kunnen bezorgen met de vangst van de vroegste bladkoning hier op de vinkenbaan ooit. Het dijknetje bevestigde zijn/haar reputatie maar weer eens. Je stat overigens wel even heel raar te kijken als je een vogeltje van deze soort op zo'n kale open plek in een net ziet hangen. Een echt heel leuke vangst, maar een superklapper hebben we nog niet...
Foto: bladkoning, eerste kalenderjaar.
Ondanks de weersvooruitzichten voor het weer van morgen bied de dag wel weer goede perspectieven want bij Noorwegen lag de wind voor de kust vanavond om 18 uur heel goed om te vertrekken richting Denemarken en Nederland en lag de wind blokkerend voor een rechtstreekse oversteek naar Groot Brittannië. Zie onderstaande kaart. we wachten maar af wat het morgen zal worden op alweer onze laatste volle dag voor deze vangperiode.
Kaart: het weersysteem tussen Noorwegen, Denemarken, Nederland en Groot Brittannië om 18 uur vanavond.
Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------
Waterral 1 / -
Rietzanger 2 / -
Boerenzwaluw 2 / -
Kleine Karekiet 8 / 1
Graspieper 4 / -
Grasmus 2 / 1
Winterkoning 1 / 1
Tuinfluiter 13 / -
Heggenmus 3 / -
Zwartkop 4 / 2
Roodborst 2 / -
BLADKONING 1 / -
Nachtegaal - / 1
Tjiftjaf 1 / -
Witgesterde Blauwborst 2 / -
Fitis 16 / -
Gekraagde Roodstaart 9 / 1
Bonte Vliegenvanger 5 / -
Paapje 2 / -
Spreeuw 4 / -
Tapuit 5 / -
Groenling 2 / -
Groenlandse Tapuit 1 / -
Kneu 2 / -
Zanglijster 3 / -
Rietgors 1 / 1
Sprinkhaanzanger 2 / -
-------------------------------------------------
Totaal: 106 exemplaren, waarvan 99 nieuw geringd
en 7 terugvangsten, 27 soorten, 10:30 uren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten