19 Oktober; Goor -> Vlieland.
Afgelopen Vrijdag met Hanneke naar Wageningen gereden om de administratie en pc bij het NIOO in te leveren, waarmee voor mij het nestkastenseizoen voor het NIOO er nu echt op zit. Daarna direct doorgereden naar Zwolle waar Hanneke mij op de trein heeft gezet (helaas moet ik weer alleen gaan) die mij naar Harlingen haven bracht waar de veerboot naar Vlieland vertrok. Yes, Vlieland. Vlieland in de maand der maanden…
Het begin van de traditionele Oktober-ringperiode. Eenmaal aangekomen met de avondboot meteen het dorp uit gefietst naar de CAREX-locatie op het schietkamp waar we dit weekend mogen overnachten i.v.m. gebruik van de Zwaluw door tellers van de integrale wadvogeltelling. Frank Majoor en Maja hadden een grote pan pasta klaarstaan, en dat kwam heel goed uit na een fietstocht met zware bagage naar de andere kant van het eiland. Gelukkig nu eens niet tegen een stevige wind in maar met temperaturen die zomerse waarden bereikten. Het is de tweede dag van een korte nazomer in Oktober. Kortom, zwoel en dus zweten bij het fietsen.
20 Oktober: rallenbal en spreeuwen.
Vanmorgen waren we al extra vroeg op de vinkenbaan aanwezig want het was met dit weer wel een heel spannende nacht voor waterrallen; zwoel, bijna windstil en buitjes op zee die af en toe even wat miezerregen over het eiland uitstrooiden. We kregen gelijk want de rallen bleken aan alle kanten al op de toppen van wilgen en rietpluimen te zitten. Bij vertrek vanaf het schietkamp bleken daar ook al diverse merels onder het schijnsel van de terreinverlichting te zitten. Dat zou zich op de vinkenbaan nog duidelijker manifesteren…
De eerste rallen zaten ook al vroeg in de vangkooien en de vangsten gingen meteen van start. Meteen vanaf het eerste licht was er ook activiteit te bespeuren van goudhaantjes. Tijdens de eerste ronde had Frank er meteen al een stuk of tien in 1 net hangen. De vogels bleken in een voor Vlieland opmerkelijk goede conditie te verkeren, dat zijn we wel eens anders gewend. Normaal gesproken vangen we hier op de baan magere beestjes die hard hebben moeten ploeteren om op zee uit de grijpgrage klauwen van de golven te blijven, maar deze vogeltjes hadden zonder uitzondering hoge vetgraden en wogen in sommige gevallen zelfs meer dan 7 gram.
De hele dag liep het stevig door met de invallende vogels en kwam ik niet achter de ringtafel weg. Frank en Maja deden het sjouwwerk gecombineerrd met af en toe helpen om lijsters snel weg te ringen. Dan gaat het pas echt snel met 2-3 vogels in een minuut.
Om 11 uur werden de gasten voor de dagelijkse excursie ontvangen; de daarbij aanwezige vogelaars waren daarbij ineens spoorslags vertrokken op het moment dat er tussen de ringhut en de toegangspoort een siberische tjiftjaf werd doorgepiept. De eerstvolgende ronde kwam Frank terug van een rondje langs de netten met een... juist ja, siberische tjiftjaf.
Pas om 14 uur kwam ik voor het eerst even de ringhut uit en kon met toegeknepen ogen even zien hoe het er buiten uitzag. Daarna ook snel even een ronde meegelopen om te kijken hoe de netten er bij staan. Daarbij nog een gaai over zien vliegen, niet een alledaagse verschijning hier en vast en zeker passerend in het kader van de enorme trek die er afgelopen maand van deze soort heeft plaatsgevonden. In de vroege ochtend en later ook verspreid over de dag vingen we heel goede aantallen waterrallen en tevens spreeuwen. Voor de waterral betekende het dat we vandaag het dagrecord stevig hebben kunnen bijstellen. Tussen de gevangen spreeuwen haalde ik nog een exemplaar met een ring uit Litouwen uit het net. Het was een mooi bleke ring aan een adulte man.
Een goede avondronde bleef vandaag uit, maar ja, als je met bijna 500 vogels op een dag nog niet tevreden bent...
Foto's: Ze zijn er weer; heel donkere merelvrouwen, let ook op het sterke streeppatroon op de kin en keel.
Op Schier hebben ze trouwens vandaag een historische dag gehad met het vangen van waterrallen. Mijn idee van 2 weken geleden om snachts te blijven posten bij het geluid heeft in combinatie met ideale omstandigheden dus geleid tot een dagtotaal van 122 nieuw geringde rallen, meer dan vorig jaar in een heel seizoen.....
Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen :
-------------------------------
Waterral 47 / 1
Siberische Tjiftjaf 1 / -
Waterhoen 1 / -
Goudhaantje 40 / -
Roodborst 22 / 3
Pimpelmees 7 / 3
Merel 160 / 2
Koolmees 3 / 3
Zanglijster 38 / -
Spreeuw 85 / 1
Koperwiek 30 / -
Vink 1 / -
Kleine Karekiet 1 / -
Kleine Barmsijs 5 / 2
Zwartkop 19 / -
Rietgors 1 / -
Tjiftjaf 3 / -
----------------------------------------------
Totaal: 479 exemplaren, 17 soorten, 13:00 uren
21 Oktober ; lijsters in soorten en maten.
Vanmorgen was Frank extra vroeg op de baan want het weerbeeld was veelbelovend voor aankomst van lijsters. Vannacht heeft het rallen- en waterhoengeluid weer gedraaid en dat bleek weer een goede uitwerking te hebben gehad. In de eerste rondes kwamen er weer meerdere rallen richting ringtafel en wisten we ook nog eens 3 waterhoentjes van een ring te voorzien. Onderweg was het ons al opgevallen dat het behoorlijk tikte van de roodborsten. De exemplaren die daarvan eveneens in aansprekende aantallen de ringtafel bezochten verkeerden in een puike conditie en hebben afgelopen nacht weinig gevlogen of hebben weinig energie nodig gehad. Na de eerste ronde was het wederom goed druk met vooral weer merels, koperwieken en zanglijsters. En opnieuw werd het weer zo druk dat ik niet meer achter de ringtafel weg kwam.
Om 11 uur heeft Maja ons verlaten en amper een uurtje later arriveerden Holmer Vonk en Berry Striekwold voor de versterking. Op dat moment belefden we nog even een spannende vangst. Ik haalde een mooie man zwarte roodstaart uit de netten en zag daarbij meteen dat deze vogel een wel heel brede witte wingpanel had en dat de buikveren ook wel heel opvallend wittig waren. In alle drukte met veel vogels EN excursiegangers het boek erbij en vastgesteld dat het om de ondersoort Gibraltariensis ging. Door de drukte waren we echter helemaal vergeten dat dat nu juist de lokasle ondersoort is waarmee we hier van doen hebben... Nou ja, een prachtvogel is en blijft het daarom toch heus wel.
Foto's: zwarte roodstaart, adult man.
Na de middag begon het weer eventjes te miezeren en spatten waarna er ineens vele honderden kramsvogels het eiland binnen kwamen donderen. Al sprokkelend hebben we ook van die soort nog 13 stuks van een ring weten te voorzien. Daarna werd het al weer rustiger, al werd het nog even spannend met de constatering dat het links en rechts wel lekker wat drukker begon te worden met mezen die van struik naar struik gingen. Enkele exemplaren vingen we er van maar de meeste mezen wisten de netten die ondertussen door de verder aanwakkerende wind goed bol stonden te omzeilen. Tijdens de verhuizing van de CAREX-locatie naar De Zwaluw stelden we vast dat er langs de Postweg heel wat mezen zaten. Dat werd dus zaak om goed scherp te blijven op de ontwikkelingen bij de netten. Dat bleef voor vandaag echter uit. In de tussentijd had Holmer een klapekster in het hout gezien. daar verschenen vandaag ook minstens 2 verschillende individuen van de beflijster. Voor die verschijning hadden we er ook al 2 geringd.
Foto: beflijster, man 1e kalenderjaar.
De tweede helft van de middag werd weer opmerkelijk rustig met de vangsten van vogels, maar in de laatste avondronde hingen er toch maar ineens weer heel wat in het net. Ditmaal vooral spreeuwen die door de harde wind net iets te laag over de riet- en wilgentoppen scheerden. Verder nog weer een paar goudhaantjes en andere te verwachten invallende slapers zoals jawel... koperwiek en spreeuw.
Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen :
-------------------------------
Waterral 17 / -
Zwartkop 10 / -
Waterhoen 3 / -
Tjiftjaf 1 / -
Roodborst 60 / 2
Goudhaantje 13 / 1
Zwarte Roodstaart 1 / -
Staartmees 7 / -
Beflijster 2 / -
Pimpelmees 3 / 5
Merel 90 / 2
Koolmees 3 / -
Kramsvogel 13 / -
Spreeuw 14 / -
Zanglijster 57 / 1
Vink 2 / -
Koperwiek 46 / -
Rietgors 3 / -
Kleine Karekiet 1 / -
----------------------------------------------
Totaal: 357 exemplaren, 19 soorten, 12:30 uren
Geen opmerkingen:
Een reactie posten