Nu maar even een kort veslag want we hebben een heel drukke dag achter de rug. Aanvankelijk leek het er op dat het een rustig dagje zou worden. Hardnekkige mist met telkens zich binnen een kwartier opnieuw vormende waterpareltjes aan de netten. Kortom, aan elkaar klevende mazen en goed zichtbare netten (waar komt dan desondanks toch die naam mistnet vandaan?). Er was duidelijk wel goed aankomst, maar een stuk minder dan we verwacht hadden. de vogels hebben er met dit weertype ook gewoon een hekel aan om de mist in te duiken en dat bleek aanvankelijk ook wel.Echter: tegen een uur of 12, nadat Frank Majoor om 10 uur naar huis vertrok, werd het ineens een stuk drukker. Er kwamen duidelijk stromen vogels uit zee binnen en ook zagen we koperwieken en kramsvogels vanuit het zuiden op hun schreden terugkomen, een effect dat we hier in de Kroonspolder wel vaker zien optreden.
Hoe meer tijd er verstreek, hoe drukker het werd. En wat ook opviel was het feit dat de conditie van de gevangen vogels zienderogen achteruit liep. En dat is eigenlijk ook wel logisch, want deze vogels hebben waarschijnlijk de hele ochtend en een deel van de middag nog continu boven zee zitten zoeken naar een plekje om te landen. Kortom, ondanks het feit dat er zo goed als geen wind was hebben ze toch nog moeten zwoegen en zwoegen om al zoekende land te vinden. En dat kwam uiteindelijk in zicht voor de sterksten die vervolgens in onze ogen flink verzwakt waren. de grootste aantallen van de stromen met middagvogels waren de merels, goed gevolgd door zanglijster en roodborst.
Tussen al deze vogels troffen we in de netten een heel bleke fitis aan met alleen maar geel op de onderstaart en een heel opvallend grote wenkbrauwstreep. Bij dit soort exemplaren denk je dan meestal aan de ondersoort Acredula oftewel de Scandinavische fitis, maar ook kan de ondersoort Yakoutensis opgaan voor exemplaren met dit kleed. Voor beide soorten zou volgens de veldgids voor ringers (de Svennson) de vleugel echter te klein zijn. Maar ja, Svennson schrijft ook duidelijk dat dat onderscheid eigenlijk onmogelijk is om vast te stellen, hetgeen hij illustreerd middels de opmerking 'but who would dare to call a pale willow warbler Yakoutensis or Acredula....'
Foto's: Fitis, een wel heel bleek exemplaar. Als je zo laat in het seizoen nog fitissen vangt dan zijn dat vaak wel bijzondere exemplaren.
Verdere highlight van vandaag was de vangst van een roodborst met een ring van de ringcentrale HIDDENSEE ! Het was een verse ring aan een eerstejaars vogel en dus werd daarmee aangetoond dat we te maken hadden met een stroom roodborsten van oostelijke origine.
Foto: ring van de Duitse centrale Hiddensee aan een roodborst.
Ook van de roodborsten maakten we tot onze verbazing een dubbele aankomst mee; de traditionele eerste ochtendinval, maar ook de late aankomst na de middag met steeds lichtere roodborstjes die soms als vlindertjes in je hand lagen. Het is duidelijk dat de meeuwen op het strand weer eens een goede dag zullen hebben gehad.
Hoofdmoot in de aankomst en de vangsten waren vandaag echter de merels. Het hield maar niet op, ze bleven maar het eiland opkomen. Overal merels, merels, merels. Op een gegeven moment hebben Berry en Holmer dan ook het lokgeluid een tijdje uitgezet in de tijd dat ik even naar de Zwaluw moest terugfietsen om een bestelling bij het vogeltrekstation te regelen.
Dit om de aantallen vogels die in de netten belandden te temperen. Daartoe zijn we soms genoodzaakt als we merken dat het aantal 'handen aan de netten' niet meer toereikend is. Een heel doeltreffende methode die er voor zorgt dat het aantal gevangen vogels meteen terugzakt. Beter voor ons uithoudingsvermogen en beter voor de vogels, hetgeen wel het meest belangrijke is om niet uit het oog te verliezen. om 20;30 uur was de laatste vogel weggeringd en fietsten we opnieuw door de mist terug naar de zwaluw om de eindbalans op te maken en eten te koken.
Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
------------------------------
Waterral 3 / -
Fitis 1 / -
Winterkoning - / 1
Goudhaantje 13 / 3
Roodborst 60 / 3 waarvan 1 met een Hiddensee-ring !
Baardmannetje 3 / 1
Beflijster 2 / -
Pimpelmees 2 / -
Merel 300 / 5
Koolmees 1 / 2
Kramsvogel 8 / -
Spreeuw 3 / -
Zanglijster 63 / -
Vink 2 / -
Koperwiek 60 / -
Keep 8 / -
Braamsluiper 1 / -
Kleine Barmsijs - / 1
Zwartkop 6 / 3
Rietgors 3 / -
Tjiftjaf 7 / -
----------------------------------------------
Totaal: 565 exemplaren, 21 soorten, 12:00 uren
Geen opmerkingen:
Een reactie posten