vrijdag 4 november 2011

Markelo : mezenreprise

Vanmorgen ben ik naar de ringbaan teruggefietst omdat de netten nog verder ontbladerd moesten worden nadat ik dat karwei gisteravond wegens 'overweldigend succes' had moeten staken. Onderweg totaal geen trekgeluiden in de lucht gehoord. Het was wel een heerlijke rustige najaarsnacht die met 15 graden celcius aanvoelde als een gemiddelde Augustusnacht. Onvoorstelbaar, wat een merkwaardig weerjaar hebben we... Op de baan kwam meteen bij het eerste daglicht na aanvankelijk totale windstilte een briesje opzetten met als gevolg dat de netten die ik op dat moment open had staan onmiddelijk weer volliepen met bladeren. OK, ik had voorlopig weer wat te doen... Er was vanochtend weinig beweging te bespeuren in en boven het bos. Mezen waren er ook vrijwel niet. Wel kwamen er af en toe kleine groepjes koperwieken en spreeuwen laag over het bos vliegen en heb ik 1 maal een groep kolganzen gehoord. Nadat ik tegen 10 uur de grootste hoeveelheden bladeren verwijderd had en die netten meteen gesloten en opgeruimd had ben ik nog even verder gaan vangen met 25 meter net met mezengeluid erbij. Dat was te overzien en beheersbaar. Ondertussen ben ik begonnen met wat snoeiwerk op de baan. Ook op dat gebied komt de winter eraan en er moet wederom heel wat gebeuren want drie Afrika-expedities hebben zo hun gevolgen als er in het veld aan onderhoud niks gebeurt...
De vangsten vallen na de middag nog verder stil, de resteredne netten zijn om 14:15 uur dicht. Leukste vangst van vandaag was een heggenmus die alhier in 2008 geringd is. Bij de pimpels vandaag 2 exemplaren met bij de armpendekveren nog ongeruide juveniele veertjes, zoals op de foto te zien is. Dit duidt meestal op een jonge vogel uit een tweede broedsel, of als het om trekvogels gaat vogels van verre herkomst uit gebieden waar het broedseizoen pas heel laat plaatsvindt.

Nadat alles opgeruimd was ben ik op de terugweg over het landgoed het Weldam gefietst; ook daar moet nog het nodige werk gebeuren want dar moeten we nog verder met het verwijderen van nestkastspijkers uit de bomen. De eiken en beuken staan daar nu ook volop in hun herfsttooi. bij het kasteel zaten 2 buizerden op muizen te jagen en vloog er bij de beek een ijsvogel bij de stuw weg.

Dagtotalen (nieuw gerngd/teruggevangen):
----------------------------------------

Heggenmus - / 1
Roodborst - / 1
Pimpelmees 7 / 3
Koolmees 6 / 11
--------------------------------------------
Totaal: 29 exemplaren, met 134 m net (vanaf
10 uur 25m); 4 soorten, 6:00 uren.

Geen opmerkingen: