woensdag 30 juli 2008

29 Juli 2008: Oorverdovende stilte

Had ik het eerder deze periode over oorverdovende stilte? Vanmorgen dacht ik dat ik doof was geworden… Helemaal niks te horen in de struiken. De enigste waarnemingen van zangvogels betrof vogels in het bosgedeelte. De 1e ronde leverde dan ook het verbijsterende en verontrustende aantal van slechts 5 vogels op waarvan er al 4 recent geringd waren. In de 2e ronde hing er in de schapenweide de 3e juveniele grote bonte specht van het seizoen. Het bleef verder heel rustig. Na wederom een snel warm wordende vroege ochtend viel er om 10:30 uur kortstondig motregen uit een smal buientreintje dat in Noordelijke richting passeert. Daarna zie ik tijdens het lopen van een ronde ter hoogte van de overgang van het bos naar het struweel plots een vogel vanuit de oude wilgen het pad op springen. Even denk ik aan een sperwer, maar als ik zie dat ie erg laag op de grond zit is het duidelijk: een koekoek. Voetje voor voetje probeer ik de vogel te naderen maar hij springt weer terug de struik in, om al snel daarna een eindje verderop weer op de grond te springen, iets te pakken en… in het net te springen. Als ik bij de vogel arriveer blijkt ie op de grond een sabelsprinkhaan gepakt te hebben. Het is een vogel in de bruine morph, maar niet dezelfde van gisteren… En op de terugweg naar het veldlab zie ik bij sectie 1 nog een paar veertjes onder het net liggen. Het blijken veren van een koekoek te zijn, maar nu overduidelijk van een exemplaar in de grijze vorm, dus …
Vanmiddag vlogen er onverwachts toch 2 kleine barmsijzen boven het berkenbos voor het gebouw, ze zijn net als meerdere andere soorten deze periode opvallend afwezig. Verder vanochtend weer een kruisbek, ook rondvliegend. Er verschijnen iets meer Atalanta's, maar de aantallen blijven op de vingers van 1 hand. Wel zijn er veel meer bonte zandoogjes. Bij de slagboom vliegt een blauwtje, exacte soort onbekend. Na een waarschuwend mailtje van collegaringer Leo Oudejans vanuit Arriën nadert ten zuiden van het eiland weer een flinke onweersbui. Ik besluit om in ieder geval de netten in het bos maar te sluiten want hij ziet er krachtig genoeg uit om ook het Wad over te kunnen steken. En dat blijkt niet onverstandig, want even later barst ie los en loost zich heel wat water als een warme douche over het eiland heen. De goot van het veldlab kan het even niet aan en het water stroomt als een gesloten gordijn over de dakrand. Later blijkt de afvoer helemaal te zijn volgelopen met berkenzaad. Na die heftige pit in de bui regent het nog lange tijd na, maar om 18:15 uur is het weer droog. Daarna is het dus weer een kwestie van netten openschuiven, water van de overige netten afkloppen, overhangend riet afschudden, droge kleren aantrekken en dat allemaal in de juiste volgorde. Voor de onweersbui uit was er regelmatig een schreeuwende groep gierzwaluwen waar te nemen boven het Glop; die maakten duidelijk gebruik van de stuwende krachten van de onweersbui die zich van zuid naar noord drukte terwijl de wind aan de grond uit oostelijke richting kwam; na de regen stond de wind in het westen… De avond bleef weliswaar droog, maar van veel beweging onder de avifaunistische elementen in ons zeer biodiverse deel van de mooiste plek van Nederland was geen sprake meer.
De SMN-index begon vandaag dus ook een sterke daling in te zetten die bij sluitingstijd niet meer werd goedgemaakt: 0,05 = -. Hoe anders kan het zijn: vorig jaar op deze dag 74 vogels gevangen. Maar ja, momenteel is het gewoon registreren dat er vooralsnog van alles minder zit en dat is één van de doelen van dit soort onderzoekswerk. Het beleven van prachtige dagen wordt er gelukkig niet minder om.

Dagvangst van 29 07 08

Nieuw
Braamsluiper 2
Fitis 3
Grote Bonte Specht 1
Koekoek 1
Merel 1
Rietgors 1
Spotvogel 1
Vink 1
Winterkoning 2
Zanglijster 1
Totaal: 14
Aantal soorten: 10


Eigen terugvangsten
Fitis 3
Kleine Karekiet 1
Merel 1
Roodborst 2
Spotvogel 1
Tjiftjaf 1
Tuinfluiter 1
Vink 1
Totaal: 11
Aantal soorten: 8


Totaal: 25

Geen opmerkingen: