zondag 13 november 2016

Schiermonnikoog 13 November 2016 : van oude merel-knarren.

Tijdens het lopen van de eerste ronde begint het zachtjes te regenen. In het bos tikken de blaadjes daardoor net wat sneller van de twijgen af en het wordt in korte tijd een bont gebladerte in de netten. De vogels doen het meteen rustig aan, toch nog 9 exemplaren bij terugkomst. Opmerkelijk genoeg daarbij nog helemaal geen waterrallen. Die doen het vandaag wat rustiger aan. Maar dan laten ze vervolgens wel gedurende de hele dag vangen. In het verslag van gisteren was ik nog vergeten te vertellen (ik hoorde het tijdens de verbale uitwisselingen door de tralies van het wachthek op de veerdam uit monde van joop van Ardenne) dat men gisterochtend een waterral in de kooien heeft gevangen die al in 2012 was geringd door wijlen Fokke Tuinstra. Wat wordt je van zo'n vangst toch altijd weer stik nieuwsgierig waar die vogels in de tussentijd verblijven. Helaas zijn satelliet-zenders vooralsnog niet erg geschikt voor waterrallen… Gedurende lange tijd blijft het licht regenen terwijl de radar blijft volhouden dat het ieder moment droog zal worden. Het is mooi met m…. De buien groeien bij aankomst vanaf zee gewoon snel aan en de radar registreert dat niet.

Er is duidelijk ook veel minder activiteit van merels, de meeste van de aankomst van gisteren zullen door zijn gevlogen. Wel weer een paar terugvangsten uit voorgaande jaren, 2 mannen uit 2015, een vrouw uit 2015, en een man uit Oktober 2010 die nu in de tussentijd 30 x is gevangen. Een echte local, want we vingen hem door de jaren heen in beide seizoenen. Nu is ie dus 7 jaar oud. In de tussenliggende jaren is hij in 2012 ook al een keer gewond uit het net gehaald nadat ie door een buizerd was aangevallen. Daar is ie dus heel goed van hersteld.
In de laatste ronde vlak voor het donker hangen er in sectie 5 ineens 3 groenlingen in de netten. Vlak voor de bocht van 4 naar 5 blijken 10-tallen spreeuwen in het riet te zijn gaan zitten slapen. Daarvan springen er tijdens die ronde en een latere rallenronde toch nog 2 in een mistnet. In de avondronde ontsnapt er nog een waterral uit de bovenste baan van het mistnet voor de luidspreker. Bij het sluiten van de grofmazige netten in de pre-slaapronde knispert het onder de netten bij een bijna volle supermaan, nachtvorst !

Dagtotalen (nieuw geringd / terug gevangen) :
-------------------------------------------------------

Goudhaan 1 / 1
Groenling 3 / 0
Koperwiek 1 / 7
Koolmees 0 / 1
Merel 13 / 8
Roodborst 1 / 4
Spreeuw 2 / 0
Tjiftjaf 1 / 0
Siberische Tjiftjaf (Tristis) 0 / 1
Vink 1 / 0
waterral 9 / 2
Winterkoning 1 / 1
Zanglijster 1 / 0
--------------------------------------------------------
Totaal 34 nieuw geringd en 26 terug gevangen = 60 vogels.Geen opmerkingen: