maandag 7 januari 2013

6 Januari 2013 : Raalte, een goede kick-off....

Vandaag een start gemaakt voor het nieuwe ringjaar. Op nieuwjaarsdag hebben we in de tuin in Raalte al een paar kleurcodes van huismussen af kunnen lezen, maar vandaag hebben we de eerste echte ringmus-sessie van het kakelverse nieuwe jaar uigevoerd.
Het was een bewolkte en zo goed als windstille dag, dus perfecte vangcondities, al is de maximum temperatuur natuurlijk niet echt ideaal voor deze tijd van het jaar. De eerste hyacinth staat al 7 cm boven de grond uit te koekeloeren en er staat al een polletje van narcissen met bladeren van ongeveer 20 cm lang. Ondanks flinke capriolen van een paar merels in de vroege schemer bleven vangsten daarvan uit. De roodborstman die ons al een paar weken uit volle borst om 05:45 uur uit de slaap haalt heeft wel zo z'n effect... In de eerste 2 rondes hangen er 2 ongeringde soortgenoten in de netten die kennelijk die schreeuwlelijk wel eens even zouden gaan uitleggen dat dit zachte weer nou niet echt tot geluidsoverlast hoefde te gaan leiden. Aan de andere kant: wie wil er nou niet lekker vroeg wakker worden bij zo'n superzuiver helder gezang...

Zoals het op de meeste vangdagen van het ringmus-project gaat vingen we ook nu de huismussen vrijwel allemaal in de eerste paar rondes. Als er tweemaal mussen de netten zijn ingevlogen weet de rest van de groep wel weer waar ze aan toe zijn en laten ze zich de rest van de dag niet meer zien.
De mezen deden het vandaag wederom voortreffelijk en we vragen ons af of het nu echt onze fabuleuze zelfgemaakte megavetbollen zijn of dat er nog steeds veel beweging onder de mezen plaatsvindt. Feit is wel dat we iedere vangdag nog steeds overwegend ongeringde koolmezen en pimpels vangen. Zo ook vandaag weer, slechts 3 koolmezen die reeds eerder geringd waren en de rest allemaal ongeringde vogels.

Foto: vleugel adulte man groenling. Twee exemplaren van vandaag hadden een opvallende brede grijze band op de toppen van de armpennen en de binnenste handpennen.

Verder hadden we een echte winterse verrassing in de netten hangen, een zwartkop!
Kennelijk een individu die hier probeert te overwinteren, en geef hem eens ongelijk met dit weer. We weten dat er de laatste jaren meer en meer zwartkoppen overwinteren in Nederland, maar zelf hebben we er niet eerder één midden in de winter gevangen.

Een andere leuke soort voor deze tuin is de groenling; in tegenstelling tot Goor is dit hier niet echt een talrijke soort. Drie exemplaren op een dag vangen is dan ook een heel goed resultaat.

Foto: de vangtuin met links 1 van de 2 netten, achter dit net de voerplaats (niet in beeld).

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
------------------------------

huismus 3 / 4
vink 1 / 0
roodborst 2 / 0
pimpel 17 / 0
koolmees 28 / 3
zwartkop 1 / 0
staartmees 6 / 1
groenling 3 / 0
boomklever 1 / 0
merel 0 / 1
Turkse tortel 0 / 1
------------------------------------------------------
Totaal 72 vogels waarvan 62 nieuw en 10 teruggevangen.


Geen opmerkingen: