zaterdag 27 oktober 2012

25 Oktober, Vlieland : kramsvogels en koudeval.

Nadat we dagenlang verwend zijn geweest met amper wind van betekenis is het vannacht dan toch gaan waaien. En die wind heeft weer opnieuw lijsters de zee opgeduwd. Meteen vanaf het begin van de dag komen ze in stevige aantallen binnenvallen en wordt het druk op de baan. Dat moment heb ik zelf niet meegemaakt want nadat ik gisteravond wat langer ben doorgegaan heb ik vanmorgen een poging tot uitslapen gedaan. Daar kwam weinig van terecht want enerzijds werd ik al op tijd wakker van drilboren, cirkelzagen en timmerlieden. De symfonie die zij opvoerden tijdens hun onderhouds-werkzaamheden aan De Zwaluw zorgde ervoor dat ik de telefoon niet eens hoorde overgaan. De telefoon die rammelde omdat Holmer met het vogelaanbod van de eerste ronde langs de netten in het hoofd inschatte dat het wel eens heel druk zou kunnen worden. Dus snel naar de vinkenbaan en aan de slag. Onderweg zaten er in de berm van de polderweg inderdaad al wel heel wat lijsters, met name merels en koperwieken. De tweede ronde langs de netten leverde inderdaad een mooi aantal vogels op, maar in de derde ronde werd het toch al snel minder. In die ronde hing er echter wel weer eens een keer een vogel met een buitenlandse ring in de netten. Ditmaal betrof het een zwartkop, en deze had een Deense ring om. niet te geloven, in 4 dagen tijd 5 buitenlandse ringen !

Foto: zwartkop met Kopenhagen - Denmark ring.

Na deze ronde begonnen de kramsvogels pas echt goed binnen te komen. in grote groepen zeilden zij over de struiken de polder in waar ze meteen begonnen met foerageren op de meest droge delen. In de tussentijd waren ongemerkt de meeste merels echter ineens verdwenen. Tenminste, het waren zeker niet de aantallen die er in de eerste rondes zaten. Kortom, de meesten zullen een dergelijk goede conditie hebben gehad dat zij besloten om meteen maar een stuk bij de etappe aan te plakken. De rest van de dag peuteren we continu vogels erbij, want het vliegt nog steeds door, al zijn de aantallen per ronde inderdaad beduidend minder dan voorgaande dagen.

Foto: Hebbes! Wat een vrijwilliger allemaal wel niet doet om een koolmees in handen te krijgen...

Meest opmerkelijke van de afgelopen weken is nog wel het feit dat we amper kepen en vinken vangen. De trek van deze soorten is meer naar het binnenland toch al wel heel intensief geweest, dat zou nog wel eens de hoofdreden van vrijwel afwezigheid in de Kroonspolder kunnen zijn. Aan het eind van de middag beginnen zich weer meer lijsters te verzamelen. Vooral de kramsvogels duiken in de vroege avondschemer de struiken in die in de directe omgeving van het blok staan en waarin zich het lokgeluid bevindt. En dan maken kramsvogels hun reputatie voor ringers pas echt waar: je ziet er een paar honderd pal tussen de netten in de struiken gaan zitten, maar van vangen is amper sprake en je mag blij zijn dat je er inclusief een paar lieslaarzen met net zoveel modder aan de binnenkant als aan de buitenkant toch nog een paar hebt kunnen vangen. In de laatste ronde vingen we zowaar nog een nieuwe soort voor deze week, een boomkruiper.

Foto: waar herken je een drukke vinkenbaan aan....Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
------------------------------------

Waterral 11 / -
Goudhaantje 4 / 1
Waterhoen 1 / -
Vuurgoudhaantje 1 / -
Heggenmus 1 / -
Pimpelmees 6 / 1
Roodborst 23 / 12
Koolmees 4 / 4
Merel 79 / 5
Boomkruiper 1 / -
Kramsvogel 17 / -
Spreeuw 5 / -
Zanglijster 9 / -
Vink 2 / -
Koperwiek 51 / -
Keep 1 / -
Zwartkop 9 / 2
Rietgors 2 / -
Tjiftjaf 2 / -
----------------------------------------------
Totaal: 254 exemplaren, 19 soorten, 11:45 urenGeen opmerkingen: