maandag 12 oktober 2020

Vlieland 10 Oktober 2020: De ringperiode in de maand der maanden.

Gisteren met de middagboort aangekomen op het eiland, meteen door naar de bagagevervoerder en daarna snel levensmiddelen inslaan voor de grote meute van de boot de winkel komt binnenrollen. Dat lukte bovenwel al was het bij het afrekenen lastig om nog winkelwagens te vinden waar we de voorraad in kwijt konden. Daarna ben ik nog naar het NIOO kantoortje gefietst om nog wat privé spullen op te halen en ben nog bij verhuurders langsgeweest om voor de zo ongeveer 48e keer te proberen een 2e apartement bij te kunnen huren voor de extra studenten die we volgend voorjaar op het eiland bij het team voor het NIOO onderzoek erbij gaan krijgen. En wederom lukte dat niet. Alleen maar omdat de weekenden massa's mensen naar het eiland trekken is het inmiddels gewoon vrijwel onmogelijk om iets te huren voor een periode van 2,5 tot 3 maand. Te gek voor woorden...


Maar goed, vanmorgen opgestaan met best wel wat wind, zo'n 5 bft uit de westelijke hoek, gedurende de dag draaiend naar NW. Af en toe viel er een buitje maar na de 2e ronde bleef het gelukkig een aantal uren droog. De eerste ronde gaf zoals gebruikelijk meteen een indruk van hoe de dag zou verlopen, rustig.

Wel heel leuk en hier in deze tijd best wel opmerkelijk was de vangst van een Boerenzwaluw in de onderste baan van één van de netten. Waarschijnlijk had deze (een adulte vrouw) geslapen in het rietstruweel naast het net. 


Foto: Boerenzwaluw (Hirundo Rustica) vrouw, adult. 

Verder was er ondanks de zoals altijd hooggespannen verwachtingen maar weinig aankomst geweest. De meeste vogels die we vingen gaven met de conditie waarin zij verkeerden duidelijk aan dat ze achterblijvers waren van de behoorlijke aantallen die de afgelopen week het eiland bezocht hebben. De sterksten daarvan hebben na een paar dagen bolletjesslikken het eiland in ieder geval vrijwel vrij van Lijsterbessen achtergelaten en zijn nu verder op weg naar zuidelijker oorden of hebben de oversteek naar de Britse eilanden gemaakt. 

Verdere leuke vangsten van vandaag waren nog 2 late Braamsluipers (waar je nu inmiddels al haast de Siberische ondersoort kunt verwachten...), 1 Bladkoning en een Roodborsttapuit.Foto: Bladkoning (Phylloscopus Inornatus) , 1e kalenderjaar. 


Foto : Roodborsttapuit ( Saxicola Rubicola) Vrouw, 1e KJ.Foto: Braamsluiper (Sylvia Curruca) , 1e KJ.

Deze eerste volle dag werd verder besteed aan bijschoren van netten en verplaatsen van het grofmazig net. Tijdens het weer opbouwen van dat net ging tot 2 x toe op een 20 meter afstand een Holenduif op het pad zitten foerageren. Toch was ie te slim om gevangen te worden....

Tegen 15 uur namen de buien weer in frequentie toe en veranderden meer en meer in een gesloten front. Hoogste tijd om de vangdag voor gezien te houden en terug te fietsen naar ons vaste verblijf, de Zwaluw.


    

1 opmerking:

Davila zei

Hei,
Jeg skriver for å informere deg om at vi tilbyr personlige lån med 2% rente. Vi kan gi deg lån slik at du kan gjennomføre prosjektene dine eller andre ting du vil gjøre. Kontakt oss direkte via e-post: sduplens@gmail.com
Beste hilsener