zondag 28 juli 2019

26 Juli 2019 : Schiermonnikoog, CES-vangdag periode 11.

Tijd voor de laatste CES-vangdag van 2019. Ondanks andere verwachtingen viel het deze ochtend met de dauw enorm mee ; de laarzen verdwenen al snel het berghok in en dat was maar goed ook want de temperaturen liepen al snel weer fors op nadat het minimum van vannacht toch nog 23 graden haalde. De dagtemperatuur zou vandaag gerekend tijdens het vangen de 30 graden bereiken en daarna doorstijgen naar 34 graden, de wind stond pal uit het oosten de hele dag door te blazen met 5 bft. Het binnenland zal jaloers op ons zijn. In het bos hingen meteen in de 1e ronde al de eerste badgasten bij de slechts 2 poeltjes die nu nog resteren in de Glopsloot.


Foto: Tjiftjaf, eerste kalenderjaar.

Op het moment dat we vanuit het bos het open veld inliepen begonnen daar de eerste treintjes Spreeuwen over te vliegen, onderweg van de slaapplaats bij de Westerplas naar de Kwelder, Kobbeduinen en zeereep. De groepen volgden elkaar zo snel op dat ik durf te concluderen dat ze ook hier een heel goed broedseizoen moeten hebben gehad. Het moet om duizenden Spreeuwen zijn gegaan en dat heb ik in mijn opbouwperiodes lang niet meer gezien. Achteraan in de hoek van sectie 4 naar 5 hingen tussen een stel Pimpels, Karekieten, en Fitjaffen een Sprinkhaanzanger en een Nachtegaal.


Foto: Nachtegaal, eerste kalenderjaar.


Foto: Sprinkhaanzanger.

Op de terugweg hingen in het bos alweer een aantal Vinken en een paar kletsnatte Sijsjes. De 2e ronde zal in aantallen ongeveer net zo succesvol zijn geweest als de eerste, en ook deze maal vooral Fitjaffen in het achterveld en de rest in het bos. Wat in de derde ronde vooral opviel was het feit dat er ineens weer meer poelen in de sloot aanwezig waren. Tjonge, dat die kwel zo ineens zoveel water kan doen toestromen… Vandaag als voorteken van de startende wegtrek van vogels een Fitis die al volledig doorgeruid was en al vetgraad 2 had aangelegd; we gaan nu snel van start.

Met de vierde ronde zakte het toch ineens wel behoorlijk in met de vangsten. Maar goed, onze kinderhandjes waren uiteindelijk bij terugkomst toch nog wel weer redelijk gevuld. In de laatste afsluitende ronde vingen we de ons inmiddels vertrouwde man Zanglijster met London-ring.
Foto: Tjiftjaf, eerste kalenderjaar.

Ondertussen zagen we boven de opstelling nog 2 Blauwe Reigers hoog over komen vliegen van Noord naar Zuid. Tijdens de lunch passeerde er nog eentje.

Het CES-seizoen is hiermee voor dit jaar weer afgelopen; een heel goed seizoen met 756 aangelegde ringen, 244 eigen terugvangsten, 1 Nederlandse ring niet van ons en 2 buitenlandse ringen (Britse Zanglijster en Duitse Fitis). Morgen verder met opbouwen van de najaarsopstelling voor het seizoen dat daarna snel zijn aanvang kan nemen.

Dagtotaal (Nieuw geringd / teruggevangen ) :
--------------------------------------------------------

Bosrietzanger 2 / -
Fitis 18 / 6
Grauwe Vliegenvanger 2 / -
Kleine Karekiet 4 / 2
Koolmees 3 / 1
Merel 1 / 2
Nachtegaal 1 / -
Pimpel 2 / 5
Roodborst 7 / 7
Sijs 7 / -
Spotvogel 5 / -
Sprinkhaanzanger 1 / -
Tjiftjaf 20 / 3
Vink 9 / 2
Winterkoning 1 / -
Zanglijster - / 1 ( LONDON ).
Zwartkop 5 / -
---------------------------------------------------------
Totaal 88 nieuw geringd en 29 terugvangsten = 117 vogels.

Geen opmerkingen: