zondag 25 november 2018

Schiermonnikoog 25 November 2018 : klooien met rallenkooien.

Wederom heel rustig weer. Aanvankelijk dachten we vannacht bij de laatste middernachtelijke ronde langs de rallenkooien en grofmazige netten nog dat we een heel koude ochtend zouden krijgen want op dat moment had het rond de klok van 22 uur maar liefst 6 graden gevroren. Maar gaandeweg de nacht is er bewolking ontstaan en steeg meteen de temperatuur. Wel nachtvorst maar geen ochtendvorst dus…. Het was voor de zoveelste dag op rij weer heel stil en rustig met vogels. Daarbij bovenop komt dan ook nog de serene rust die de Zondagochtend kan uitstralen en dan is het plaatje wel compleet. In de laatste netten die we nog hebben staan ( sectie 1 met 37 meter ) en 42 meter verdeeld over 3 grofmazige netten vingen we toch nog een paar vogels. Vandaag geen Sperwers in de grofmazige netten, maar wel een Merel en een… jawel, Pimpel.

Verder nog een keertje het dagelijkse clubje dat soortenrijk in 1 rondje in sectie 1 probeerde het pad over te steken en dat was het dan wel weer. Daarbij wel een Tjiftjaf, maar ditmaal een heel gewone groenbruinige zoals wij ze kennen en niks Siberisch danwel Turks….


Foto: Tjiftjaf (Phylloscopus collybita) 1e kalenderjaar.

Vanmorgen en -middag hebben we in 1 dag alle 5 Rallenkooien kunnen opruimen. Dat kwam vooral doordat alles eerder in het seizoen keurig netjes en overzichtelijk was opgezet, doordat we nu in droog terrein hebben kunnen werken, maar vooral omdat naar nu bleek er dit seizoen vele meters minder wiek aan de kooien heeft gestaan. Dat zal ook wel verschil in de vangsten hebben veroorzaakt want een flink deel van het gebied was nu niet overbrugd door wieken.


Foto: rallenkooientransport.


Foto: de bordjes voor de aanduiding van de netsecties kunnen ook weer in winterslaap.


Foto : grote Wintervlinder (Erannis defoliaria) Vanavond zat er een behoorlijk afgevlogen exemplaar op het raam bij de ringtafel.

Morgen halen we de laatste netten binnen en kunnen we de eindbalans van het najaarsseizoen opmaken.

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Merel 1 / 0
Pimpel 0 / 1
Tjiftjaf 1 / 0
Vink 2 / 0
-------------------------------------------
Totaal 4 nieuw geringde vogels en 2 terug-
gevangen is 6 vogels.

Geen opmerkingen: