dinsdag 11 september 2018

Vlieland 10 September 2018 : aankomst en aankomst...

Gistermiddag en -avond zijn Wim Eversdijk en Jan Visser op het eiland gearriveerd en vanaf vandaag zitten we dus met z'n drieën op de Vinkenbaan. De wind bleek afgelopen nacht tegen verwachting in behoorlijk te zijn gaan liggen. Dat scheelt in ieder geval een slok op een borrel. Met 3 man is het meteen ook een stuk sneller netten opzetten. Dus keurig op tijd stond de boel klaar en hadden we zelfs op de terugweg van het openschuiven al een paar eerste vogels hangen. Daarna werd na een goede bak koffie snel duidelijk dat er links en rechts in de struiken duidelijk meer rondscharrelde dan voorheen. Mooi, nieuwe aanvoer van vogels dus. Hoofdmoot was zoals te verwachten de Zwartkop, maar er waren ineens ook weer Fitissen en een paar kleine Karekieten. We hoorden wederom ook en aantal roepjes van Zanglijsters maar van vangen van die soort kwam het vandaag niet.
Ommekeer dus, zowel in aanbod van vogels als aanbod van gespreksstof. Want praten dat deden we, alsof er van lange tijd ingehaald moest worden....

Highlights in de vangsten waren er niet echt vandaag dus daar valt niet zo veel over te vermelden. Jan is vandaag flink aan het puzzelen geweest om te testen wat er nou werkelijk WEL aan de hand was met de haperende speakers van 1 van de MP3-spelers. Morgen experimenteren we door er eens een andere tijdelijke kabel tussen te stoppen en dan eens te zien of het inderdaad daar aan ligt.

Bij het sluiten van de netten vingen we nog een Pimpel terug die een ring van het NIOO droeg. Het bleek een dit jaar als nestjong geringde vogel te zijn die in de nieuwe Kooi door mijzelf is geringd en nestkast 221 op de hoek vsn de kooivijver.
Om 14 uur besloten we dat het mooi genoeg was voor vandaag, de vangsten waren gekelderd en de bries was weer aangezwollen naar 5 bft. Duidelijk, huiswaarts !

Dagtotalen ( nieuw geringd / teruggevangen ) :
----------------------------------------------


Pimpelmees - / 1
Winterkoning - / 2
Fitis 7 / 2
Grauwe Vliegenvanger 1 / -
Tjiftjaf 2 / -
Roodborst 1 / -
Rietzanger 3 / -
Heggenmus 3 / -
Kleine Karekiet 4 / -
Boompieper 1 / -
Zwartkop 46 / -
Groenling 1 / -
Tuinfluiter 4 / -
Rietgors 2 / -
---------------------------------------------
Totaal: 75 nieuw geringd, 5 teruggevangen, 14
soorten, 7:30 uren

Geen opmerkingen: