woensdag 25 november 2015

Schiermonnikoog 25 November 2015 : rust en herrie...

Vanmorgen op tijd opgestaan om de resterende netten weer open te schuiven. Het was gelukkig inmiddels weer lekker rustig geworden en de maan scheen mij in alle glorie regelmatig bij. Het rustiger weer bracht ook een prachtig ochtendgloren waarbij het superstil was op het eiland. Prachtig geeloranje strijklicht over het eiland, maar ook wolkenluchten boven de Noordzee die veel weg hadden van sneeuwbuien. Tijdens de 1e ronde begon het er plots op te lijken dat zo'n bui toch wel het eiland op zou kunnen komen. En dat deed ie… Ik heb bij de achterste netten gewacht tot de eerste druppels begonnen te vallen en ben daarna teruggelopen. De vogels voelen zo'n bui beter aankomen dan wij doen, dus alles had al een veilig heenkomen gezocht. Die vogels uit de netten gehaald en snel naar het veldlab. De bui loosde in korte tijd 3 mm natte hagel die op de grond meteen smolt.
Het was de eerste uren enorm stil in het glop. Je hoorde echt alleen maar natuurgeluiden…. Kettingzaag, hakselaar, zwarte kraaien en ganzen…. De rallen hadden ook een goede treknacht gehad. Een VER-treknacht wel te verstaan, want ook daarvan waren er duidelijk minder te horen in het terrein en het zou tot ver op de dag duren eer ik er een paar in de kooien had.


Foto: zonsopkomst boven de Banckspolder.

In het bos zitten wel weer enkele kepen te roepen en hoor ik ook weer tientallen sijsjes rondvliegen. Af en toe zit er een Barmsijs bij.
Bij de slagboom zit een groep van welgeteld 28 Turkse tortels op het zandpad te foerageren, niet eerder zag ik er hier zo veel en ook in het binnenland moet je er net een plek voor vinden waar zaad gemorst wordt wil je er zo veel zien. Waar ze op ons paadje naar het gebouw dan wel op zaten te foerageren weet ik niet, opvallend was het wel.

Een paar keer per dag jaagt de havik-vrouw door het glop heen. Dat zijn de rondes dat je dan ineens weer meer vogels in de netten hebt. Soms tref je de Havik net, het is bijna altijd een jonge vrouw. De meeste merels hebben het eiland weer verlaten, wat nu nog rondvliegt en in de netten komt is vaak een terugvangst van een vogel in mindere conditie. Toch zitten er ook wel weer geweldenaars tussen met grote vleugels en met veel trekvet en goed ontwikkelde vliegspier. Af en toe komt er een groep van 20 tot 50 kramsvogels over het terrein, weifelend rondvliegend met de houding van gaan we hier zitten of vliegen we nog een eindje… Het werd dus het laatste.

Vanmiddag nog weer een late tjiftjaf die op de rug hangend in het net al opviel door de bijna hagelwitte buik. De vogel was behoorlijk bleekbruin, maar had nog wel een beetje groenige waas op de mantel, rug en stuit. De poten waren donker maar niet zwart…. Toch weer een kandidaat voor nadere studie, enkele veertjes zijn verzameld. Bij het loslaten maakte de vogel een eentonig wieuw-roepje….Foto's : Tjiftjaf (Phylloscopus Collybita ssp abietiunus?)

Vandaag een paar leuke terugvangsten van vogels met oude ringen ; een vink uit 2012, in de tussenliggende jaren alleen 1 x eerder teruggevangen in Augustus dit jaar. Deze vogel had in de veerpartijen trekjes van een vinkenman, op de vleugelboeg had ze grijze veren en een brede witte baan en op de borst was een duidelijke roze waas te onderscheiden in plaats van beigewit. Tja, het komt niet alleen bij vogels voor….


Foto: Vink (Fringilla coelebs). Vrouw >2e kalenderjaar met mannelijke trekjes.

Verder ook een pimpel uit 2010, toen 1e kalenderjaar en nu dus in z'n 6e kalenderjaar en een trouwe bezoeker die nu voor de 25e maal geregistreerd is. Aan het eind van de middag komen er weer wat buien het eiland op en die intensiveren enigszins. Dat zorgt ervoor dat de laatste ronde niet zo heel veel vogels oplevert. Echter toch ineens wel weer 4 waterrallen waarvan er 2 ruim een week geleden hier geringd waren. De ene is in die periode slechts 1 gram aangekomen (of vergat nu te poepen) en de ander ruim 9 gram….


Foto: Judasoor (Auricularia auricula-judae) op de Vlier bij de ringtafel. Het is duidelijk dat we in een natte periode zitten....

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen) :
------------------------------------------------

Waterral 5 / 2
Tjiftjaf 1 / -
Winterkoning - / 1
Pimpelmees - / 1
Roodborst - / 2
Koolmees - / 1
Merel 19 / 14
Vink 2 / 1
Kramsvogel 1 / -
Keep 1 / -
Koperwiek 3 / -
------------------------------------------------
Totaal: 54 exemplaren, 11 soorten, 16:14 uren

Geen opmerkingen: