donderdag 1 november 2012

31 Oktober , Vlieland : de bolletjesslikkers zijn actief.

We stonden vanmorgen op met meteen al stevige westenwind die langs het huis gierde.
De fietstocht naar de baan werd er dus één van stoempen tegen de wind in. Onderweg zat er niet zo gek veel in de bermen, slechts een tiental merels per 100 meter of zo (zou in het binnenland al opmerkelijk zijn....) en op 2 plaatsen een houtsnip.
In de eerste ronde ving Holmer weer een houtsnip. Verder leek het vooralsnog een stuk rustiger te zijn dan we de voorgaande anderhalve week gewend waren geraakt. Toch kwamen er nog wel leuke aantallen merels binnen en liep het in de polder ook al snel vol met kramsvogels. Het viel vandaag ineens op dat de vogels van de één op de andere dag overschakelden van het bodemleven in de polderbodem naar de duindoornbessen in de netopstelling. Als wilden stortten kramsvogels en merels zich in de struiken om tot diep binnenin te kruipen en van de verscholen bessen te snoepen. Kennelijk zijn alle struiken in de verdere omgeving van de vinkenbaan inmiddels leeggeplunderd en moeten ze nu wel die enge plek met die netten bezoeken. Toch zijn ze ook verderop in de zeereep wel actief, dus dat zal niet de enige reden zijn, kennelijk is de vruchtsuikerwaarde nu het hoogst, of zou het hen dan toch om de alcohol in de fermenterende vruchten gaan..... Duidelijk is in ieder geval dat gaandeweg de dag mijn handen steeds plakkeriger worden van het zure geconcentreerde vruchtensap dat de vogels uitscheiden en er in de vinkershut een steeds zuurdere geur begint rond te hangen, om over de geur van de vogelbewaarzakjes nog maar te zwijgen.... Zuursapschijtert of citruslijster zou momenteel dan ook een betere naam voor de kramsvogel zijn. Uiteindelijk vangen we vandaag toch maar mooi weer 54 kramsvogels, dat aantal zou voorafgaand aan deze twee weken het dagrecord al op drie dagen verbeterd hebben.

Foto: de merels en kramsvogels plunderen de duindoorns nu ook vlak voor de vinkershut.

Buiten de lijsters om zijn de vangsten van andere soorten toch wel flink aan het teruglopen, de eerste voortekenen voor het aflopende trekseizoen? Merelrushes kunnen er nog wel komen, en wat zullen de pestvogels, barmsijzen en goudvinken doen als de wintergrens dichterbij ons komt?
Vanmorgen ineens wel weer een groepje pimpels verdeeld over 2 netjes. Ik moest met het uithalen nog even wachten tot de laatste er ook in gesprongen was, maar toen had ik dan ook het hele groepje dat de struiken ingevallen was. Bij de 8 vogels zat 1 geringde met een ring van onszelf, maar ook weer 2 ringen elders uit Nederland. Toch wel een erg interessant verloop van de hele invasiegolf hoor. Het beeld is duidelijker aan het worden dat een deel binnen Nederland al in meerdere richtingen aan het zwerven is gegaan. Een ander deel is doorgevlogen naar België en ook Noord-Frankrijk getuige de vorige week fors oplopende vangsten en vooral terugvangsten van Belgische en Nederlandse mezen in o.a. Le fort Vert en Wimereux. Zie www.trektellen.nl

Foto: Kramsvogel oftewel vandaag zuursapschijtert.

De aantallen pestvogels lijken zich vandaag niet verder te hebben ontwikkeld. We horen niets van toename in waarnemingen en zien er op de vinkenbaan slechts 1 voorbij komen vliegen, even wijfelend of hij in het hout zou gaan zitten of niet maar toch zijn/haar reis richting Texel voortzettend. Verder kwam er nog een oeverpieper overvliegen en lieten zich af en toe een enkele keep of vink zien en joeg er nog een sperwervrouw laag over de netten over het dijkje. in de richting van de zeereep zag ik uit m'n ooghoeken nog heel even een buizerd vliegen die in eerste indruk kenmerken had van ruigpootbuizerd, maar daar zag ik m te kort voor.

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
-----------------------------------
Waterral 1 -
Koperwiek 3 -
Houtsnip 1 -
Zwartkop 2 -
Winterkoning 1 -
Goudhaantje 3 1
Roodborst 3 3
Pimpelmees 9 3
Merel 56 4
Vink 3 -
Kramsvogel 54 -
Keep 1 -
Zanglijster 3 -
--------------------------------------------------
Totaal: 151 exemplaren, 13 soorten, 11:30 uren


Geen opmerkingen: