donderdag 20 oktober 2011

Vlieland : YES, aankomst !

Onder een halfbewolkte hemel fietsten we naar de baan en onderweg waren er af en toe al piepjes van koperwieken te horen. Eindelijk, nieuwe aankomst!
Ik heb deze oktobermaand tot nu toe nog maar 1 keer een nacht mogen meemaken waarin de karakteristieke roep te horen was. Af en toe zat er ook nog een roepje van zanglijster tussen. Op het stuk drasland vlak voor de bocht naar het schietkamp zaten behoorlijk wat zilverplevieren en wulpen. Op de baan hebben we zo snel mogelijk de netten opengeschoven en voordat we daar mee klaar waren vielen nog in het donker de eerste koperwieken al in. Inmiddels hoorden we ook kramsvogels en Holmer heeft daar meteen het geluid van opgezet. Nog voordat we de eerste ronde langs de netten maakten zagen we al ettelijke groepen kramsvogels binnen komen vallen en dat nam snel in frequentie en groepsgrootte toe. In de eerste ronde langs de mistnetten hadden we er dan ook meteen 6 te pakken en hingen er ook een paar koperwieken bij in de netten. Merels waren er niet van betekenis en het effect van merels die in de schemer op het gazon van het slag duiken bleef dus ook volledig achterwege.
Het ging in de volgende 2 rondes ook even hurry up met het binnenkomen van groepen tot een stuk of 50 kramsvogels. Prachtig om de vogels zo mooi synchroon met afremmende vleugelbewegingen de landing te zien inzetten.


Foto: kramsvogels in 'het hout'.

Wat je van die kramsvogels bij later daglicht toch nog vangt is een schijntje van wat er binnenkomt en invalt, maar het ging vandaag nog niet eens zo slecht. Verder was er niet zo heel veel van belang aan trek te zien, af en toe een klein groepje vinken en enkele oeverpiepertjes maar verder weinig merkbaars. Toch haalde Jeroen op een gegeven moment nog wel een heel leuk vogeltje uit de netten... niet vanwege de schaarsheid ervan maar wel vanwege de late aanwezigheid in het seizoen van deze vogel. Het was namelijk een rietzanger, de laatste datumvangst voor ons ringstation. De vogel had weliswaar niet heel veel vet, maar zag er ook niet als een brak beestje uit.


Foto: rietzanger 1e kalenderjaar.

Tegen een uur of 11 zakten de vangsten al weer behoorlijk in, maar we vingen toch nog wel voldoende vogels om tijdens de excursie (die nu eindelijk ook eens goed bezocht werd) aan de mensen te laten zien. Er was inmiddels wat buiigheid in onstabiele lucht ontstaan en dat resulteerde in het waarnemen van het begin van de vorming van een waterhoos boven het Wad in de richting van Texel.


Foto: waterhoos boven het Wad.

Na het middaguur wordt het rustiger en rustiger en zien we steeds minder vogels op en rond de baan. Het heeft er alle schijn van dat de groepen vogels die vandaag aankwamen al overdag verder zijn getrokken. Toch was er uiteindelijk aan het eind van de dag rondom het posthuys behoorlijk vertrek van koperwieken die kennelijk in het bos hun tussenstop hadden gemaakt. Ik was op dat tijdstip al op die plek aanwezig omdat ik had toegezegd vanavond eten te zullen koken en had tevens Sierd en Adéle de Graaf gevraagd of zij nog wat brood en melk voor ons uit het dorp mee wilden nemen. We wisten dat zij vanavond zouden aanschuiven bij een wildbuffet in het posthuys waarvoor alle deelnemers met de bus voor de ingang werden afgezet. Aldus geschiedde, maar onderweg hadden ze wel de hoon van de medereizigers over zich heengekregen omdat ze naar een diner gingen maar toch een grote tas vol met brood meenamen...

Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-----------------------------------------

Winterkoning 1 / 1
Rietzanger 1 / -
Roodborst 2 / 4
Zwartkop 12 / 5
Merel 13 / 5
Goudhaantje 5 / -
Kramsvogel 20 / -
Pimpelmees 1 / 1
Zanglijster 8 / 1
Koolmees 1 / -
Koperwiek 25 / 1
Spreeuw 2 / -
-----------------------------------------------
Totaal: 109 exemplaren, 12 soorten, met 250 mtr
net , 1 slagnet, 2 inloopkooien en 2 fuiken in
13:30 uren.

Geen opmerkingen: