dinsdag 28 oktober 2008

Buien... en ja hoor.... ze kwamen !

Aan dit verslag wordt nog gewerkt..

Hans van Gasteren (de man van de vogelradar) gaf het deze ochtend al door op het ringersnet en trektellen:
Allen, De afgelopen nacht kwam inderdaad onder invloed van een noordelijke luchtstroom bij Noorwegen goede trek opgang richting Nederland. De trek boven land is op dit moment beperkt tot bijna niets, maar ten noorden van de Wadden vliegen grote groepen (vogeltrekintensiteit 7, nu om 9.00 uur een 6) naar het zuiden. Boven de Wadden aangekomen is er een dikke stuwbaan ontstaan van Vlieland, over Texel naar Noord-Holland. Door de regen, vooral over Noordholland - Friesland, blijft de trek tot de noordelijke helft beperkt. Wel nog flinke trek in noord Friesland en Groningen, maar dan houdt het op radar op. Misschien dat de vogels op lage hoogte doorzetten, zeker omdat het in midden en zuid Nederland gewoon droog is. Kortom, de verwachting komt weer fantastisch uit, we beginnen het ondertussen te leren :)

We waren vanmorgen vroeg ook al hoopvol naar de baan gefietst. Er stond om 05:30 uur nog maar een briesje dat in het niets viel bij het windgeweld dat we de afgelopen 10 dagen hier hebben meegemaakt. Bij vertrek van de zwaluw was er net een buitje gevallen; na ongeveer een halve km over de Postweg te hebben gereden was ineens de weg droog. Zo scherp was de bui dus over de weg geschoven. Bij de eerste ronde leek het een rustige dag te worden, die ronde leverde niet veel op. Wel viel het op dat we al meteen 3 winterkoningen hadden. Verder vingen we een tjiftjaf terug die een gearresteerde rui had doorgemaakt. De arm- en handpennen waren op 2 na allemaal vernieuwd. De oude ongeruide veren waren zwaar gesleten, alsmede een aantal kleine en kleinste dekveertjes. De staart was ook grotendeels oud, alleen de middelste pennen waren vers geruid. De algehele kleedkenmerken duiden er op dat de vogel waarschijnlijk een tjiftjaf van ver betreft; veel bleker en bruiniger dan 'onze' eigen tjiffen die vergeleken bij deze vogel geel te noemen zijn. Waarschijnlijk in een voorgaand jaar later in het seizoen, en dus op trek geringd. Iets later op de ochtend vangen we nog een late tuinfluiter. Terwijl deze vogel nog in de ringhut verblijft zie ik er nog één in de struiken zitten. We lopen daarna een extra ronde voor een naderende bui uit. Als we op het veld staan te wachten om te kijken of er nog water uit zal vallen zien we hoog onder de dreigende lucht kleine stipjes van vogels. Het blijken kramsvogels en koperwieken te zijn die bezig zijn om hun koers verder zuidelijk tot zuidoostelijk af te buigen om op die manier om de bui heen te vliegen. Even later ook een groep kauwtjes. Die zijn natuurlijk veel beter te volgen. Ze maken een aantal schroevende rondjes als waren het buizerden. Vanaf die bui (waar we maar een 7-tal minuten lang regen uit krijgen) komt er een gestage stroom kramsvogels en in mindere mate koperwieken) de polder invallen. Honderden hippen er door de polder op zoek naar bodemleven. Om de paar minuten vertrekken er weer een paar 100 die vrijwel meteen weer worden vervangen door een andere groep. Kramsvogels zien de netten heel goed en/of weten er dusdanig goed mee overweg te gaan dat ze bij normaal daglicht haast niet te vangen zijn. Op zulke grote groepen maakt er af en toe echter wel één een foutje, dus zitten er iedere ronde wel 1 of 2 bij. Holmer was van plan om vandaag met de 11:45 uurboot naar huis te gaan maar krijgt het niet voor elkaar om met zo'n spectaculaire binnenkomst er vandoor te gaan. Hij laat zijn cursus die voor vanavond gepland stond vallen en besluit om te blijven tot de boot van 16:45 uur. Mooi, dat scheelt 2 ervaren handen die goed bruikbaar zijn bij omstandigheden als deze: veel vogels.
Hij komt er achter dat dat wat de vangsten betreft een verstandig besluit is geweest want door het kijkgat in de vinkershut zien we een beflijster neerstrijken die even later vanuit een struik een net inspringt. Met een grijns van oor tot oor komt hij even later de hut binnenstappen. Het is een 1e kalenderjaar vrouw. De zichtbare trek, of liever gezegd gestage aankomst en vertrek blijft dorgaan totdat er sprake is van een opleving door avondvertrek. Het is aan de samenstelling van de koperwieken te zien dat we met groepen met meer jonge vogels te makewn hebben en aan het eind van de middag heeft een meerderheid van deze vogels een veel mindere conditie. Die hebben veel verder gevlogen dan de vogels van vanmorgen, dat is duidelijk. Wellicht zijn ze door de buien veel verder de zee opgeraakt dan de eerste vogels die in de ochtend binnenkwamen en hebben ze veel meer inspanning moeten verrichten. We maken na de middag nog een langdurige bui mee die ons bijna doet besluiten om te stoppen. Gelukkig is na een uurtje continu doorlopen op de noordze te zien dat daar cumuluswolken hangen met daartussen kleine opklaringen. Toch zal er later op de middag nog even een kort licht buitje volgen dat in combinatie met het avondlicht voor een prachtig schouwspel met een vrijwel halfronde regenboog zorgt. De avondronde levert een stuk of 25 vogels op met vooral slapers met lagere gewichten. Wat hebben we weer een prachtig natuurfenomeen meegemaakt. Dat is het enige dat we kunnen concluderen als we moe maar voldaan om 19:45 uur de baggerlaarzen uit kunnen schoppen om snel naar de zwaluw te kunnen fietsen voor het avondmaal...

Dagtotalen; nieuw geringd / teruggevangen:
--------------------------------------------
Winterkoning 3 / 3
goudhaan 10 / 2
pimpel 4 / 1
vink 4 / 0
tuinfluiter 2 / 0
zwartkop 3 / 1
koperwiek 141 / 1
spreeuw 2 / 0
merel 19 / 2
kramsvogel 11 / 0
zanglijster 4 / 1
beflijster 1 / 0
tjiftjaf 0 / 1
roodborst 0 / 3
koolmees 0 / 4
-------------------------------------------------------------
Totaal 204 nieuw geringd en 19 teruggevangen = 223 vogels

Geen opmerkingen: