zaterdag 25 oktober 2008

Met de duivel op de staart...

De vooruitzichten voor vandaag waren weer wat meer hoopgevender. Niet zozeer qua vogeltrekverwachting, maar meer ten aanzien van wat prettiger vangomstandigheden. En dan hebben we het over eindelijk weer eens wat minder wind en halfbewolkt weer. Als Berry Striekwold en ik op de vinkenbaan arriveren heeft Holmer al bijna alle netten openstaan en staat onze gastringer/assistent van vandaag al bij de vinkershut te wachten op wat komen gaat.
Die gastringer is Rinus Dillerop, actief in het Noordoostelijk deel van het land en met hem heb ik in 1998 3 weken op een vogelringkamp op Malta gezeten. Dat wordt vandaag dus ook weer herinneringen ophalen. Na telefonisch overleg waarbij werd uitgesproken dat het in het vangterrein behoorlijk nat was en dat lieslaarzen erg handig zouden zijn had Rinus geen halve maatregelen getroffen... hij stond zich vanmorgen in een waadbroek te hijsen alsof zich een nieuwe zondvloed zou aankondigen. Hij werd voor vandaag dus aangewezen als de ultieme uithaler voor de rietsectie waar je momenteel tot dik over je knieën door de stinkende bagger moet om bij e gevangen vogels te komen. De plek stinkt als een beerput omdat men in Augustus dacht er handig aan te doen om het gemaaide gras onder deze netten in het water te gooien.....
Bij het eerste licht lijkt het aanvankelijk opvallend rustig te blijven, maar al snel beginnen de eerste lijsters het eiland op te komen. Vanaf een uur of 9 neemt de intensiteit merkbaar toe, maar wat vooral opvalt is dat de vogels de duivel op de staart lijken te hebben en in één lijn doorvliegen, of wij nu geluid draaien of niet, ze vliegen door. Het merendeel van de vogels bestaat uit koperwieken en in mindere mate is er aankomst van merels. Verder is er een duidelijke toename van piepers, met name oeverpiepers. Ook horen en zien we regelmatig veldleeuwerikken overkomen. En voor het eerst in deze week horen en vangen we wat hogere aantallen goudhaantjes, al zijn deze aantallen nog maar een fractie van wat je eigenlijk zou horen te vangen. Verder nog een paar keer een klein groepje baardmannetjes en 3 kruisbekken die pal zuid vlogen. Het feit dat de vogels vandaag ondanks het rustiger weer toch laag vlogen en in tegenstelling tot eerder deze week niet hoog over ons heenvlogen zal wellicht veroorzaakt zijn doordat deze keer de wind in de hogere luchtlagen beduidend harder zal zijn geweest dan aan de grond. Eerder deze week was aan de wolken goed te zien dat het toen juist hoog rustig was en dat aan de onderkant van de wolken harde tegenwind stond; afgeplatte onderkanten van wolken dus, oftewel stratocumulus stratiformis zoals de wolkenfielen dan zeggen... De vogels die we vanochtend WEL in de netten belandden hadden overwegend goede condities; dus een bevestiging van de vraag waarom de meesten onverstoorbaar doorvlogen.
Om 11 uur is het weer het dagelijkse excursie-uurtje; we krijgen 9 mensen op bezoek en kunnen ze een paar prachtige soorten zoals waterral, ijsvogel en baardmannetje laten zien, al lijken de meesten zich niet te realiseren hoe ze met de neus in de boter zijn gevallen. Geen ervaren en doorgewinterde ervaren vogelaars dus... De ijsvogel betreft een terugvangst van collega-ringer Gerrit Bochem te zijn en is hier door hem geringd op 27 September j.l.
Na het middaguur is duidelijkeen kentering in het gedrag van de vogels te merken. Meer en meer zien we vooral koperwieken en spreeuwen foerageren op het gemaaide veld in de polder. De vangsten vallen in de middag wat terug, maar het blijft zeker de moeite om af te wachten wat de avond zal brengen. In de tussentijd krijgen we Pieter Schaper op bezoek en hij helpt ons om de rustige tijd communicatief door te komen. We maken nog een rondje met 3 waterrallen tegelijk in één van de kooien (hoogste aantal voor dit seizoen tot nu toe...) en vangen inderdaad nog een leuk piekje merels en koperwieken vlak voor de duisternis invalt. Het is dan nog net droog, maar dat zal het volgens de verwachtingen niet zo heel lang meer blijven. Morgen schijnen we het te moeten doen met een fors regengebied en bijgaande harde wind....

Dagtotalen; nieuw geringd / teruggevangen:
---------------------------------------------
goudhaan 11 / 0
winterkoning 2 / 0
roodborst 1 / 2
koolmees 1 / 2
baardman 3 / 0
vink 4 / 1
koperwiek 76 / 0
merel 52 / 4 (waarvan 4 merels met het slagnet)
zanglijster 12 / 0
spreeuw 4 / 0 (waarvan 1 met het slagnet)
waterral 3 / 1
zwartkop 0 / 2
ijsvogel 0 / 1
-------------------------------------------------------------
Totaal 169 nieuw geringd en 13 teruggevangen = 182 vogels.

Geen opmerkingen: