dinsdag 30 oktober 2012

29 Oktober, Vlieland : buitenlands metaal !

gisteravond waren we stiekum eigenlijk wel een beetje blij dat de weersverwachtingen ronduit slecht waren; dat werd even goed slaap inhalen... In de vroege ochtend kwamen we echter toch in dubio want het weer zag er lang niet zo slecht uit dan was verwacht. Na raadplegen van diverse weersites met buienradar, weerkaarten, windkaarten besloot ik om te luisteren naar m'n lichaam en inderdaad toch maar slaap proberen in te halen.
Holmer ging naar de baan om te proberen om in ieder geval de nul van papier te krijgen. Onderweg was hij nog even weer aan het twijfelen gekomen maar zette z'n plannen door. Wegens de harde wind en buiige regen besloot hij om eerst maar eens van start te gaan met alleen het slagnet. Dat resulteerde in 30 merels die de appels op het slag niet konden weerstaan. Later gingen voorzichtig een aantal netten open en was hij van plan om mij wakker te bellen want er kwamen toch wel heel wat merels het terrein invallen. Echter.... z'n mobiel was zoek.. of nog op de Zwaluw blijven liggen. Dan maar naar de poort van het kazerneterrein om via de intercom te vrasgen of er even een telefoontje geplaagd kon worden. Maar ja, de verdedigers van ons land waren niet thuis. dus dan maar terug naar de baan en roeien met de riemen de je hebt.
Zelf kon ik om 11:30 uur het geluid van een dan startende tweede drilhamer van de bouwvakkers bij de zwaluw niet meer onderdrukken; dwars door 1 drilhamer heen slapen ging nog, maar twee.....
Om 12 uur sprong ik vervolgens op de fiets naar de baan want het weer zag er inmiddels een stuk beter uit. Daar kon ik meteen een merel op het slag slaan, nog voordat ik m'n spullen in de hut had gezet.
Holmer kwam even later van een rondje langs de netten terug en kon met een grote grijns vertellen dat hij vanmorgen een pimpel met een ring uit LITOUWEN had gevangen. De eerste buitenlandse pimpel van dit jaar met mezentrek.
Na enige tijd besloot hij om toch maar even naar de Zwaluw te fietsen voor z'n mobieltje en wat andere zaken. In de tijd dat hij weg was haalde ik nog een merel met een buitenlandse ring uit de netten: ditmaal een ring uit DENMARK !

Foto: merel met Deense ring.

Wederom een ring die mooi bleek gesleten was bij een adulte merel. Wow ! twee buitenlandse ringen op een dag.... maar daarmee waren we er nog niet. Want op het moment dat Holmer terugkwam zat ik net in de vinkershut met een bosje staartmezen en pimpels. Die pimpels hingen samen met de staartmezen in 1 net en waren allen geringd. 1 pimpel met een ring van onzelf, 1 pimpel met een ring van het NIOO, 1 pimpel met een ring elders uit Nederland en als laatste .... een ring uit jawel, LITOUWEN.... een tweede litouwer op een dag en drie buitenlandse ringen op een dag.

Foto: pimpel met ring uit Litouwen.

Tegen de schemer liep Holmer de voorlaatste ronde en kwam terug met.... juist ja, een derde.... pimpel met een ring uit LITOUWEN ! En tevens nog een koolmees met een ring elders uit Nederland. Wat een rijke oogst bij maar relatief zo weinig mezen. Onze dag kan zeker niet meer stuk, ook al hebben we in aantal de minste dag van deze periode.

Foto: de opmerkingenkolom op het ringformulier.

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
---------------------------------
Winterkoning - / 1
Tjiftjaf 1 / -
Heggenmus 2 / -
Goudhaantje 3 / 3
Roodborst 3 / 2
Staartmees - / 3
Merel 101 / 5
Pimpelmees 9 / 7
Kramsvogel 8 / -
Koolmees 2 / 3
Koperwiek 6 / -
Spreeuw 1 / -
Zwartkop 1 / -
Geelgors 1 / -
------------------------------------------------
Totaal: 162 exemplaren, 14 soorten, 11:30 uren

Geen opmerkingen: