dinsdag 18 oktober 2011

Vlieland : wind en regen en een ortolaan op je stoepje.

We hadden het al aan zien komen in alle weermodellen en weersverwachtingen.... wederom harde wind en regen.
Afgelopen nacht is het stevig gaan waaien nadat gisteren aan het eind van de middag ook al een stevige bries was opgestoken. Uithalers tot 8 bft uit ZZW tot W geselden de Zwaluw en regelmatig striemde er regen tegen de ruiten. Kortom, slaap inhalen dus... Toch was het tegen 10:30 uur dusdanig opgeknapt dat we, gesteund door de noodzaak om klaar te staan voor de dagelijkse excursie, ons hebben voorbereid om naar de baan te gaan. Jeroen is vooruitgegaan om te beginnen met het openschuiven van de netten, maar kwam daarvoor nog wel even terug om te vertellen dat hij een interessante gors op het paadje bij de zwaluw had zien zitten. Het bleek al snel dat het om dezelfde vogel ging die Holmer ook al had gezien tijdens het buiten roken van een sigaretje (leve de rookwetgeving....). En even later keerde ik toch ook maar even terug naart de zwaluw om Holmer te vertellen dat ik de vogel in kwestie ook uit één van de dennen langs het pad zag vliegen en vervolgens even op de deurmat heb zien zitten om daarna via een heel korte poging om op de schoorsteen te gaan zitten uiteindelijk toch naar het Posthuis te vliegen.
Holmer was vanmorgen opgestaan met stevige nekklachten en besloot om op de Zwaluw te blijven. Hij heeft de vogel nog meermalen wederom vlak voor de voordeur gezien en ook nog kunnen fotograferen. Nadat Jeroen 's middags de vogel ook nog heeft kunnen filmen werd uit de beelden geconcludeerd dat het toch een (weliswaar op onderdelen iets afwijkende) ortolaan was.
Op de baan aangekomen concludeerden we al snel dat we voor de bezoekers in ieder geval niet hadden hoeven gaan want die waren er niet... Wel kregen we nog bezoek van Sierd en Adéle de Graaf die ons een grote zak met appels brachten. die komen ons heel goed van pas om merels vanuit het hout op het slag te lokken; dank daarvoor !
De vangsten vielen zoals verwacht flink tegen. Toch is ook het vaststellen van de AFwezigheid in plaats van AANwezigheid een voor vogeltrek-onderzoek net zo belangrijk. Na met veel moeite toch nog 14 vogels op de formulieren te hebben kunnen registreren viel de vangst uiteindelijk helemaal stil, tegen 15 uur zaten alle netten weer dicht en fietsten we met stevige wind in de rug terug naar de Zwaluw.

Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-----------------------------------------

Waterral 2 / -
Roodborst 1 / -
Merel 4 / 1
Zwartkop 6 / -
-------------------------------------------
Totaal: 14 exemplaren, 4 soorten, met 230 m mistnet,
1 slagnet, 2 fuiken en 2 inloopkooien in 4:30 uren

Geen opmerkingen: