woensdag 19 oktober 2011

Vlieland : vangen in een lege Kroonspolder.

Het was vanmorgen wederom mis. Regen en harde wind en dus uitslaapweer. Net als gisteren is een kleine delegatie toch naar de baan gegaan om excursiebezoekers te ontvangen. De gelukkigen voor vandaag waren Holmer en Jeroen. Zelf heb ik mij allereerst maar eens op de achterstallige afwas gestort zodat we de kleur van het aanrecht ook nog eens een keer weer kunnen zien... Daarna ben ik op pad gegaan voor het fotograferen van weer een paar kilometerhokken voor het fotoproject NL in beeld.
Bij vertrek zag ik nog even weer de foeragerende ortolaan op het grasveldje voor de Zwaluw zitten. Meerdere vogelaars hebben de vogel inmiddels in hun route over het eiland opgenomen en kunnen bekijken. Voor de foto's ben ik allereerst maar eens naar de zuidpunt van het Posthuiswad gefietst. Het bleek extra hoog water te zijn geweest en de resten daarvan stonden nog als plassen op het pad langs de dijk. Aan de dijkvoet lag het bezaaid met afgestorven plantenblaadjes. Na het maken van de foto's vanaf de hoogste duintop heb ik nog even onder de plaatselijke vlierstruiken gezocht want daar willen nog wel eens massaal spreeuwen zitten te slapen en waar veel vogels leven sterven veel vogels.... Ik trof een aantal plukplekken die duidelijk afkomstig waren van een slechtvalk of havik, waarvan zo onder een bosje de laatste nog het meest voor de hand ligt. De plukplekken bleken resten te zijn van respectievelijk een torenvalk, een koperwiek, een spreeuw en 2 bonte strandlopers.


Plukplek met resten van torenvalk.

Onder de vlieren stonden ook nog een aantal paddenstoelen die de afgelopen dagen met de regen als .... uit de grond moeten zijn geschoten. Daaronder enkele gekraagde aardsterren.


Foto: gekraagde aardster.

Holmer en Jeroen hebben op de baan niet al te veel vogels gevangen, maar toch nog meer dan gisteren onder vergelijkbare omstandigheden. Om 15 uur waren de netten weer gesloten.
Vanavond hebben we in het dorp een lezing over ons werk op de vinkenbaan verzorgd. Holmer had een mooie powerpointpresentatie in elkaar gedraaid en vertelde het fascinerende verhaal over het fenomeen vogeltrek. Maar helaas toonden slechts 3 bezoekers interesse in het verhaal. Mocht u als lezer van mijn weblog volgende week Woensdag op het eiland aanwezig zijn, dan bent u van harte welkom op een reprise van deze lezing.

Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
------------------------------------------

Heggenmus - / 1
Zwartkop 4 / 2
Roodborst - / 2
Goudhaantje 1 / 1
Merel 5 / 7
Pimpelmees 1 / -
Zanglijster 1 / -
Koolmees - / 1
Koperwiek 2 / -
--------------------------------------------
Totaal: 28 exemplaren, 9 soorten met 221 mtr
net, 1 slagnet, 2 inloopkooien en 2 fuiken
in 4:00 uren

Geen opmerkingen: