donderdag 23 oktober 2008

22 Oktober 2008: minder wind...minder vogels.


Dwerggors, 1e kalenderjaar (Foto's: Lars Buckx).

Extra vroeg opgestaan want er was iets verhoogde kans op trek voorspeld en tevens iets minder wind. Die wind was in de loop van de dag inderdaad iets afgezwakt, maar ja, wat stelt het voor als je in plaats van 6 beaufort een bries van 4 beaufort op je neus krijgt als je er tegenin mag fietsen... In het donker is het nog geheel stil in de lucht en dat zou ook nog even zo blijven. De netten worden opengeschoven onder een heldere hemel en zelfs voor het eiland is het met een minimum van 7 graden een frisse nacht geweest. in de struiken springen af en toe wel wat vogels weg, maar dat zijn slapers van de afgelopen nacht en die vliegen meestal vrijwel loodrecht omhoog weg. Kortom, de eerste ronde langs de netten is hopeloos. Vrijwel niks in de netten maar wel een watersnip! Ook de tweede stelt met een 5-tal vogeltjes zwaar teleur en meestal is dan de sfeer van de dag wel gezet. Het is in ieder geval snel duidelijk dat er geen aankomst van lijsters is. Om circa 9 uur arriveren onze assistenten van vandaag, Han en Lars Buckx. Omdat er niet zoveel gevangen wordt betekent het dat er 4 extra ogen in het veld zijn, dus in no time passeren kreten als kepen ! vinken ! een veldleeuwerik... en nog één ! Een groepje vinken... een sperwer laag door de polder, een stuk of 1000 spreeuwen ! Een roerdomp.... een roerdomp??? Verrek ! Er komt uit de richting van het Posthuys een roerdomp op een 20-tal meters hoogte voorbijvliegen ! De vogel draait op een 150 meter voor de ringhut bij en passeert over het rietveld tussen vinkenbaan en schietkamp om vervolgens aan de grond te gaan in het riet op de voormalige vangplek van de gebroeders van Ree. Er komt dus toch nog zichtbare trek op gang, maar dan vooral van kleinere soorten. En daar kan dan soms wel iets leuks bij zitten... dat blijkt als ik om 10 uur met Lars naar het 1e net achter de hut loop waar 2 vogels hangen. Lars meld dat de 2e vogel een gors is. Maar héé... welke? Het blijkt een dwerggors te zijn!
Yes, de krent van de week meldt zich ! Zoals meestal is het een eerstejaars vogel en hij/zij verkeert met vetgraad 3 in een goede conditie. Voor Han en Lars een nieuwe soort; ik verkeer in de luxe positie dat het de 7e is die ik in m'n ringersjaren meemaak... De trek van diverse soorten zet nog enige tijd door en we zien ook nog een geelgors overkomen en verder nog een groepje van circa 15 kruisbekken en wederom met enige tussenpozen grote wolken spreeuwen waarvan één groep soms wel de hele breedte van de derde polder bestrijkt.
Na de middag is het weer vrijwel gebeurd met de vangsten, maar rondes zonder vogels lopen we nog steeds niet. Holmer besluit om even naar het dorp te gaan om even weer in de wereld te komen en meteen wat boodschappen te halen. Ik zit de middag uit met nog wat onderhoudswerk op de baan. In de avond komen er weer massaal spreeuwen voorbij. Soms vliegen ze op minder dan een meter over de struiken, de hut en het puinpad. Af en toe reageert een groep even op het geluid dat ik aan heb gezet, en zwermen als wespen over de toppen van de wilgen en duindoorns. Ze gaan echter steeds maar heel even zitten en lijken erg nerveus. En tja, dan kun je er nog zoveel hebben zitten... vangen doe je ze niet, niet één... De laatste ronde in het donker levert 15 vogels op, net als voorgaande avonden bijna allemaal koperwieken.

Dagtotalen; nieuw geringd / terugvangst:
-----------------------------------------
goudhaan 2 / 2
winterkoning 1 / 0
pimpel 3 / 5
DWERGGORS 1 / 0 (zie foto)
kleine barmsijs 1 / 0
zwartkop 2 / 1
vink 4 / 0
keep 2 / 0
koperwiek 14 / 0
merel 9 / 4
zanglijster 1 / 0
roodborst 0 / 3
waterral 3 / 0
watersnip 1 / 0
koolmees 0 / 4
rietgors - / 1
tjiftjaf 0 / 1
----------------------
Totaal 44 nieuw gering en 21 teruggevangen = 65 vogels.

Geen opmerkingen: