zaterdag 26 oktober 2013

Vlieland : Yes ! Bruine boszanger....

Oftewel een KBV-tje (klein bruin vogeltje) zouden velen zeggen.
De fietstocht naar de vinkenbaan was er één van stoempen en blazen voorovergebogen op het stuur slingerend tegen de wind. die was deze nacht aangewakkerd tot 6 bft Zuidwest en zou zo is ons 'beloofd' later vandaag nog verder gaan toenemen tot 8 bft. Op de baan aangekomen spoedde Marc (Marc v.d. Aa, gisteravond gearriveerd) zich om zijn fotocamera uit de rugzak te halen om foto's te maken van de maan want het was best wel redelijk helder. Tijdens het openschuiven van de netten was het wederom stil in de lucht en in de struiken. Kortom, ritselindex nul en luchtindex nul. De eerste ronde was natuurlijk voor ons al totaal geen verrassing meer, slechts 5 vogels.
Ondertussen begonnen er tegen half negen ineens meer vogels op het eiland te verschijnen, vooral kramsvogels, enkele merels, nog minder koperwieken en regelmatig kleine groepjes houtduiven en kauwtjes. Ook begon er weer wat beweging te komen van vinken en af en toe oeverpiepertjes. Enkele keren hoorden we een barmsijsje, maar een vangst daarvan bleef uit. De vinken zijn kennelijk de zwakste exemplaren van de doortrekperiode die we de afgelopen dagen hebben meegemaakt (waar praten we met deze aantallen eigenlijk over.....) want ze stoppen vaker in reactie op het geluid en we vangen er een paar. Allemaal vogels zonder trekvet en met net niet helemaal de slechtste vliegspier. We zien een klapekster aan de overkant van de polder die laverend tussen verschillende dode struiken en wilgentoppen probeert zo'n verzwakt vogeltje te scoren. De klapekster houdt zich zeker 2 uur in die hoek van de polder op. we zien ook een slechtvalk aan komen vliegen. De vogel lijkt op een prooi te springen en deze te pakken te hebben. Hij/zij zit te mantelen over de mogelijke prooi, maar vliegt even later onverrichterzake verder en vervolgt zijn/haar weg in zuidelijke richting over de rug van de 4e Kroonspolder.
Vlak voor de excursie van vandaag loopt Berry nog even een extra ronde zodat we nog wat vogels kunnen tonen. Hij komt terug met toch onverwachts een stuk of 7 zakjes met vogels. Holmer begint te ringen als de eerste bezoekers er al zijn en slaakt na het openen van één van de zakjes een ijselijke kreet.... Berry ! Dat hang je hier zomaar tussen de andere vogels neer? Uit het zakje komt een klein fitisachtig vogeltje dat de gele delen daarvan volledig mist. De poten zijn vleeskleurig tot bruin, de buik is vaal en de bovendelen zijn zachtbruin. Op de kop een mooi masker van een witte wenkbrauwstreep en een zwarte oogstreep. een BRUINE BOSZANGER ! Met een grijns staat Berry toe te kijken hoe Holmer en Marc in volledige jubeltemming raken. De bezoekers van de vinkenbaan lijken niet helemaal te begrijpen wat er gaande is tot ik uitleg dat van deze soort slechts maar een paar exemplaren per jaar worden geringd. Het blijkt voor onze vinkenbaan Vlieland de 7e te zijn sinds 1997. Dat is inclusief een terugvangst van een exemplaar dat al een Zweedse ring droeg, dat was in 2004 pas echt een dag die Holmer en ik nooit zullen vergeten, al was het alleen al vanwege het feit dat we de volgende dag al wisten waar ie geringd was en we ook al een foto vanaf de ringlocatie toegestuurd hadden gekregen.


Na excursietijd begon de wind verder toe te nemen, maar de vangsten sprokkelden nog wel een beetje door, al werd het pap eten zonder krenten. Nadat ook de vermoeidheid begon toe te slaan besloten we om twee uur de boel maar te gaan sluiten. Het was weer mooi geweest. Als voorbereiding op het onheilspellende weer dat er na vandaag aan zit te komen hebben we diverse netstokken extra schoorlijnen gegeven en op alle gesloten netten oude ringstrengen geknoopt om te voorkomen dat ze onverhoopt toch uit elkaar waaien. Afwachten hoe het weer er moregen uitziet, maar we weten al zeker dat het er voor Maandag echt niet inzit om te gaan vangen. De verschillende weermodellen zijn het er allemaal niet over eens hoe hard het zal gaan waaien, maar er zal zeker 9 bft gaan optreden maar mogelijk ook 10 bft met uitschieters naar 11 en 12 bft. En dan wordt het er ook nog nat bij...


Foto: wat zou er nou in die handen zitten?


Foto: dat zou je wel willen weten hé?


Foto: jawel, een bruine boszanger (Phylloscopus Fuscatus).Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-----------------------------------------
Winterkoning 3 / -
Goudhaantje 1 / -
Roodborst 7 / 2
Vuurgoudhaantje 1 / -
Merel 4 / 3
Pimpelmees 1 / -
Kramsvogel 1 / -
Koolmees 1 / 3
Koperwiek 2 / -
Vink 12 / 1
Zwartkop 5 / 1
Keep 1 / -
Bruine Boszanger 1 / -
------------------------------------------
Totaal: 50 exemplaren, 40 nieuw geringd en
10 teruggevangen, 13 soorten in 7:45 uren.

Geen opmerkingen: