zaterdag 1 december 2012

30 November 2012: vangdag De Bree Markelo.

De hoogste tijd om het ringen op de wintervangbaan weer op te pakken. De ideale omstandigheden om daar mee te starten kwamen voor vandaag bij elkaar, de fotografiehut van Han was niet bezet en het zou de laatste dag met droog weer zijn voor de gehele komende week. En last but not least: de mezentrek lijkt nog steeds niet over. Kortom: snel gaan!
Door de nodige hobbels in de voorbereiding zoals verslapen, een zachte fietsband en een geknapte schoeneter was ik een uurtje te laat op de baan. Nou ja, jammer dan, dan maar minder merels en roodborsten. Vooral merels zijn hier in dit bos alleen vangbaar rond de randen van de dag omdat ze in het bos slapen maar overdag foerageren in de weilanden rondom het bos. Het heeft vannacht al gevroren en bij het eerste daglicht zou het natuurlijk alleen maar kouder worden want tijdens het fietsen was de lucht slechts halfbewolkt. Wel heel mooi om de volle maan dan door de dunne bewolking heen te zien schijnen met een kring in een wereld aan tinten rondom de maan. Er was zo goed als geen wind, maar het zuchtje wind dat er wel stond kwam uit het Noordwesten. Er was zowaar ook nog wat nachttrek te bespeuren, tijdens het fietsen hoorde ik af en toe een tik van een zanglijster.
Nadat de eerste netten opgezet waren werd het druk vanaf het eerste moment. De eerste mezen hingen al aan het begin van een dubbelnet-sectie terwijl ik nog niet eens het laatste net af had. Het vangen ging zo snel dat ik mezelf genoodzaakt zag om al te beginnen met uithalen en ringen voordat de netten allemaal stonden. Helaas hadden de natuurfotografen verzuimd om de vetbollen terug te hangen op de daarvoor aangewezen plekken, dus dat moest ook nog eerst gebeuren, en vervolgens maar hopen dat de mezen ze nog weten te vinden als ze wel op de juiste plek hangen. Dat leek dus mee te vallen. Vanaf het eerste licht was al snel merkbaar dat er mist kwam opzetten. Gevolg is dan dat een paar netten meteen wit aanslaan op plekken waar de luchtvochtigheid het hoogst is. Die vangen dan voorlopig niets... Gelukkig is het meeste blad inmiddels van de eiken want anders zou dit een echte bladdag worden als de nachtvorst verdreven zou worden. op de meeste plekken op de baan bleef het vandaag echter vriezen doordat de zon zich pas laat op de dag even liet zien.
Maar dat zou uiteindelijk allemaal goed komen want er stond me een drukke dag te wachten. Er was vandaag ook goede dagtrek van ganzen. Zoals hier te verwachten gaat het daarbij om rietganzen en in mindere mate kolganzen. In de loop van de ochtend hoorde ik naast een paar gewone goudvinken ook minimaal 2 noordse goudvinken, herkenbaar aan de meer nasale en meer ééntonige roep. Helemaal handig als je ze hoort terwijl er ook minimaal 4 gewone goudvinken zitten te roepen. Pas aan het eind van de dag zou ik van de gewone goudvink 1 exemplaar vangen.
ondanks dat er niet veel lijken te zijn doen de vinken het ook wel redelijk goed vandaag, er komen er uiteindelijk 10 in de netten. Daarbij een vrouwtje met een behoorlijk fors ontwikkeld papillomagezwel (kankergezwel) aan de rechterpoot. Benieuwd of ik die nog een keer terugvang of dat een fotograaf die nog een keer op de gevoelige plaat kan vastleggen want dan kunnen we volgen of zo'n vogel daar nog van kan genezen, ik ben bang van niet.


Ditmaal helaas geen leuke foto: papilloma-gezwel aan voet van vink.

Verder werd het dus een dag waarop ik niet toekwam aan iets anders dan vogels uithalen, ringen en meten. Maar zo wil je het dan ook wel graag zien als je nog maar af en toe in de gelegenheid bent om te gaan. Bij de vangsten niet echt iets bijzonders buiten het feit dat ik toch wel weer een paar aanwijzingen kreeg dat er toch echt nog wel oost-europese mezen tussen de nieuwe vogels zullen zitten. Ik bedoel maar, een koolmees met een vleugel van 81,5 mm... en meerdere pimpels met zeer contrastrijk kleed en van die brede witte zomen aan de armpendekveren en witte puntjes op bijna alle vleugelveren.... Als je op zo'n dag zo lekker druk bent heb je echt geen hinder van de kou, je komt er gewoon niet aan toe om het koud te krijgen. Dat wordt echter wel wat anders als de gasfles van de kachel in de loop van de middag ineens leeg blijkt te zijn....
Het begon al weer te schemeren voordat ik er erg in had en iets voor 17 uur in de middag kwamen de merels al weer terug van hun werkdag in de omgeving. In korte tijd hingen er minstens 5 in de netten maar daar pak je er dan maar 2 van als je alleen bent. Die 2 moeten vrijwel zeker scandinaviërs zijn want ze hadden vleugellengtes van respectievelijk 130 en 136 mm. Tegen 18 uur kon ik met een goed gevoel terug naar huis fietsen met weer heel wat pagina's met nieuwe ringgegevens van ongeveer 240 vogels op papier. Bij het optellen van de gegevens blijken er nog heel wat vogels tussen te zitten die vandaag twee maal gevangen zijn. Die kunnen we niet melden bij het vogeltrekstation omdat het invoerprogramma daarvoor niet is ingericht en men daar geen belangstelling voor heeft, ook niet als een koolmees 's ochtends maar liefst 2 gram lichter blijkt te zijn dan 'smiddags. Dus moeten die allemaal uitgezocht worden en staan die ook niet in de totaallijst hieronder.

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
-----------------------------------------

Grote Bonte Specht - / 3
Kuifmees - / 1
Winterkoning 1 / 1
Pimpelmees 19 / 29
Heggenmus 1 / 2
Koolmees 16 / 76
Roodborst 6 / -
Boomklever - / 3
Merel 2 / 1
Vink 10 / -
Goudhaantje 1 / -
Goudvink 1 / -
Glanskop 2 / 7
---------------------------------------------
Totaal: 182 exemplaren, waarvan 59 nieuw geringd
en 123 teruggevangen; 13 soorten in 9:10 urenGeen opmerkingen: