zondag 18 november 2012

17 November 2012: Schiermonnikoog, herhaling van zetten.

Een nieuwe dag, nieuwe kansen…. Meteen vanaf vertrek voor de eerste ronde krijgen we assistentie van Holmer Vonk en Frank Majoor die naar het eiland zijn gekomen voor de integrale wadvogeltelling. Dat komt maar goed uit want als we aankomen bij sectie 6 slaat mij de schrik om het lijf. Ik kijk tegen een grofmazig net met een muur van blad aan waar Holmer achter staat te schudden, maar er zit zoveel blad in dat ik delen van Holmer alleen aan de bovenkanten van iedere baan kan zien, de rest is allemaal blad, blad, blad.
Na een half uurtje peuteren hebben we de netten leeg en kunnen we ze sluiten. De grofmazige netten laten we nog een rondje open, hopende op nog wat leuks. De merels zijn inmiddels zo goed als allemaal verdwenen. De enkele exemplaren die er nog rondvliegen weten de netten in de meeste gevallen goed te staan en vliegen er keurig omheen of overheen.
Als we achter bij sectie 5 lopen zien we 2 grote zilverreigers over de baan komen vliegen, niet echt zo'n alledaagse verschijning op Schier dan zoals inmiddels in het binnenland. De beide vogels vliegen in de voor reigers typerende rustige vlucht in oostelijke richting naar de kwelder.
De rallenkooien doen het vanaf die eerste ronde meteen erg goed. We halen er maar liefst 19 rallen uit waarvan er 2 al een ring dragen. 1 daarvan komt nog van het roemruchte rallenbal in de week van Kees van Kleef en Leo Oudejans. Een heel beperkt deel van de vogels van die rush heeft dus besloten vooralsnog hier te blijven. De wind blijft vandaag doorstaan uit de zuidelijke hoek met een kracht van 3 tot 4 bft en draait gedurende de dag langzaam door naar de Zuidwesthoek. De ochtend is lekker zonnig, maar al snel begint het te bewolken, eigenlijk heeft een ringer dat veel liever....

Foto: herfstblik op de schapenweide, op de achtergrond de mooiste plek van Nederland.

Verder valt er eigenlijk niet zo heel veel te melden en is het overdag vooral een soort herhaling van zetten. Net zoals gisteren vangen we best wel een leuk aantal kleinere zangertjes en is het spannend hoe het zich zal gaan ontwikkelen met de uitdijende groepen sijzen en barmsijzen. Iedere dag vangen we er wel een paar van, maar wanneer komt zo'n hele groep nou eens naar beneden? Net als gisteren hangen er in de laatste ronde weer een paar koperwieken die hadden willen gaan slapen in het hakhout. Laat op de avond begint het voor het eerst sinds een week serieus te regenen, al blijft het bij lichte regen. Deze zal naar verwachting tot morgen rond het middaguur standhouden, we wachten maar af.

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
----------------------------------------

barmsijs 0 / 2
goudhaan 1 / 6
kleine barmsijs 1 / 0
koolmees 0 / 4
koperwiek 5 / 0
merel 4 / 3
pimpel 1 / 4
roodborst 1 / 5
sijs 2 / 0
staartmees 0 / 2
tjiftjaf 0 / 1
vink 1 / 0
waterral 24 / 5
winterkoning 0 / 2
----------------------------------------
totaal 74 vogels, waarvan 40 nieuw
geringd en 34 teruggevangen.

Geen opmerkingen: