zaterdag 11 augustus 2012

Goor : avondje boerenzwaluwen ringen.

Vanmiddag terug in Goor en meteen vanavond op pad geweest om langs het twentekanaal zwaluwen te vangen. Onderweg werd ik langs het kanaal opgeschrikt door luid geknal. Ja hoor, het was weer zover. Op een akker waar ik vanmiddag vanuit de trein hewt laatste stro opgehaald zag worden zaten in de rand van het naastgelegen maisveld j@gers met op het veld geprikte dummy's op duiven te schieten. Schadebestrijding heet dat dan.... NADAT de oogst van het land is !


Foto: vandaag geoogst, meteen daarna... schieten als oogstschadebestrijding. En de havikken hebben wegens gebrek aan houtduiven meer en meer honger en pakken noodgedwongen alles wat ze krijgen kunnen.

Op het zandstortterrein aangekomen bleek dat inmiddels voor de duizendste keer door de crossers weer een poging was gedaan om de poort van het hekwerk te slopen; in het hangslot was een spijker vastgeslagen in een poging het op die manier te ontgrendelen. op de vangplaats aangekomen snel nog even wat snoeiwerk uitgevoerd omdat er al heel wat riet weer voorover was gaan hangen. Daarna snel de netten erop en het geluid aangezet. Ik was nog niet klaar met het eerste net of ik hoorde een groepje mezen aankomen. Dan maar eerst even daarvan het geluid aangezet, met resultaat. In korte tijd hingen er 8 koolmezen en 6 pimpels in het net. Het ging bij beide soorten om 1 adult exemplaar in gezelschap van jonge vogels. De adulte koolmees was reeds geringd en afkomstig uit één van de nestkasten in de omgeving waar ze voor het RAS-project op 15 Mei is geringd.. Er vlogen ondertussen leuke aantallen boeren- en huiszwaluwen rond en ze toonden meteen belangstelling voor het lokgeluid. Vangen viel echter tegen en het werd dus wachten op de vraag of ze nog steeds in de rietkraag zouden gaan zitten slapen. Ook dat bleef uit, ze vertrokken tegen schemering naar een verderop gelegen plaats ergens in een maisveld. Tja, dat is het onvoorspelbare met boerenzwaluwen in Twente, ze kunnen van de één op de andere dag de plek verlaten. Toch kwamen er verdeeld over de avond nog 10 zwaluwen in de netten. Na afloop vlogen er tijdens het terugfietsen nog 2 ransuilen langs de bomenrijen aan het kanaal.


Foto: gat des doods. Op het zanddepot is in het voorjaar bodemonderzoek uitgevoerd. Hierbij zijn de boorgaten met een diameter van 15 cm naderhand niet dichtgegooid. Gevolg: konijnen en andere dieren vallen in de tien meter diepe gaten. Je ziet de nagelkrassen op de rand; uit het gat kwam een kadavergeur.... Ik heb zoveel mogelijk gaten opgezocht en dichtgegooid.


Foto: loopsporen van waterhoen in cement. Een aannemer heeft cementpap geloosd in een plas-drasveldje, nu dus een dansvloer...

Totalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
-------------------------------------------------------

Grasmus 1 / 0
Koolmees 7 / 1
Pimpel 6 / 0
kleine Karekiet 3 / 0
Boerenzwaluw 10 / 0
-------------------------------------------------------
Totaal 27 nieuw geringd en 1 teruggevangen = 28 vogels.

1 opmerking:

Sjerp Weima zei

Wat een sufferds om die gaten niet zelf dicht te gooien.
Met een groet,
Sjerp