woensdag 16 november 2011

Schiermonnikoog : actie ! We zijn beroofd...

Omdat er vanochtend vroeg in het donker toch nog behoorlijk wat wind stond te blazen heb ik de normale netten in de schapenweide vooralsnog dicht gelaten. Bij de eerste ronde merkten we al meteen dat er nieuwe aankomst van merels was geweest. Boven het glop hoorde je de tsjirpjes in de lucht en zag je af en toe een merel de landing inzetten. De eerste ronde zette me meteen aan het rennen want toen ik bij sectie 6 aan kwam lopen zag ik een grote vogel flappend aan de poten aan de onderste baan hangen, een buizerd ! Voordat ik over het schapenraster was gesprongen zag ik dat de vogel losraakte en wegvloog. Dat deed ie parallel aan het lange grofmazige net, maar precies in de laatste halve meter maakte hij toch een inschattingsfout en belandde voor de tweede keer in het net; hebbes ! De vogel bleek al een ring te hebben en had al een geslagen merel in het net achtergelaten.
De ring was van onszelf en het bleek de buizerd te zijn die vorige week door Bennie v.d. Brink en Symen Deuzeman is geringd. Ik heb de dode merel naast het net laten liggen op de plek waar de buizerd er mee in het net was gevlogen.


Foto: Buizerd, 1e kalenderjaar.

In het bos zaten vanmorgen meerdere kepen en vinken, groepjes van zo'n 20 tot 30 vogels; later op de ochtend ook vergelijkbare zwermpjes sijzen en putters ter hoogte van de Ebelbrug, maar vandaag kwam van al dat spul niets naar de bosbodem. In de tweede ronde waren er nog steeds merels aanwezig, we hadden in de schapenweide 13 merels tegelijkertijd in het grofmazige net hangen. In de derde ronde hing er in dat zelfde net een houtduif en… ja hoor, vloog dezelfde buizerd doodleuk van de grond op waar hij/zij de geslagen merel alsnog volledig opgepeuzeld had….. Verder was het inmiddels erg rustig geworden in het vangterrein, ik hoorde nog wel weer een tjiftja met een eentonig roepje, maar vangen ho maar. In de vierde ronde stonden Hanneke en ik een paar vogels uit te halen in het bos toen we een korte alarmkreet hoorden, gevolgd door een enorme vogel die met een smak tegen het net vloog dat 25 meter verderop stond. Het net gaf zo ongeveer 2 meter mee, daarna ging de vogel naar beneden en belandde op de grond. Meteen sprong hij weer op, maar bleek toch nog verward te zitten. Op dat moment was ik ter plaatse en kon hem grijpen. Het bleek een haar te zijn en haar heet een adulte havik te zijn. Wow ! Wat een bakbeest. De borst heeft nog vlekjes van de bloedspetters van de laatste prooi. Dik kans dat dit de vogel is die hier in het Glop de horst bewoond.Foto's: Havik-vrouw, adult.

Na deze tweede roofvogel te hebben geringd, gemeten en gefotografeerd hebben we de ronde afgerond. Om 12 uur heb ik wegens mindere wind weer een paar fijnmazige netten in de schapenweide opengezet. De wind zit nu inmiddels ook in de Zuidoosthoek. Na de lunch is Hanneke naar het dorp gefietst om boodschappen bij te halen. Da's vragen om een leuke vangst, en die kwam… Op dezelfde plek waar vanmorgen een houtduif in het grofmazige net hing zag ik er van afstand nu weer één hangen. Dat dacht ik…. Éénmaal dichterbij bleek het om een sperwer te gaan en stond ik even later met een mooie adulte vrouw in de handen. Een heel mooi uitgekleurde vogel maar wel met een heel opmerkelijk kleed, het lijkt net een adulte man ! De oorstreek en kin is roestbruin gekleurd zoals bij een adulte man. Er lijkt ook iets van een verticale zwarte streep bij de keel te zitten, maar de andere uiterlijke kenmerken halen ons later bij de afhandeling snel van de gedachte aan een Balkansperwer af. Dan had de vogel ook niet zo'n abrupte scheiding tussen kopkap en oorstreek moeten hebben en was de iriskleur donker in plaats van geel. Het blijft er een prachtige vogel om.Foto's: Sperwer-vrouw-adult (vleugel 246mm, tarsus 64,9mm, snavel 14,6mm).

Na wederom zo'n aangename onderbreking loop ik mijn volgende ronde en ja hoor… ik kom weer met een buizerd aan. Het is wederom dezelde buizerd op dezelfde plek en ik neem hem toch mee om te kijken hoe het gewicht is na de vangst eerder deze dag. Dat blijkt 50 gram hoger te zijn, kortom iets meer dan een halve merel… Daarna is het over met de afwisselingen, de resterende 2 rondes leveren niet al te veel meer op, het is ook mooi geweest….wat een roofvogeldag ! Bij sectie 5 zijn bij de laatste ronde de onderste netbanen weer bevroren.We draaien vanavond weer rallengeluid, maar de installatie heeft inmiddels de geest gegeven. Het ligt niet aan de speakers, maar er zal waarschijnlijk ergens een breuk in de luidsprekerkabel zitten, morgen maar eens op onderzoek…

Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-----------------------------------------

Havik 1 / -
Roodborst 3 / 8
Sperwer 1 / -
Merel 34 / 16
Buizerd - / 1
Koperwiek 3 / 1
Waterral 1 / 1
Zwartkop - / 1
Houtduif 1 / -
Vink 1 / 1
-----------------------------------------
Totaal: 74 exemplaren, 10 soorten, met
500 mtr net, 30 mtr grofmazig net en 4
inloopkooien in 16:44 uren

4 opmerkingen:

lp.are.the.best zei

Very beautiful sparrowhawk !!!

Incanto Images zei

wow, wat een verhaal en pracht vogels hebben kunnen scoren.
Groetjes Von

ton eggenhuizen zei

Hoi Henri,

Als ik naar de buizerdvleugel kijk, denk ik toch wel ruiverschil te zien (en zou daarom dan geen 1kj kunnen zijn). Bovendien lijkt me de vleugelachterrand niet op 1e kj te passen. Heb je een foto van de vleugel in meer detail?

Fabian Meijer zei

Jeetje, wat is die Havik gaaf zeg!

Groeten,
Fabian Meijer