vrijdag 2 september 2011

Yes... We zijn weer op vlieland !

Eindelijk... Gisteravond met een vanwege het festival 'into the great wide open' bomvolle avondboot aangekomen op ons ringwalhalla Vlieland. De overtocht ging over een spiegelgladde Waddenzee en de fietstocht in de avondschemer met een fantastisch tegenlicht inclusief aan het eind een laagstaand smal sikkeltje van de maan. Onze eilander vrienden Sierd en Adéle hadden al een voorraad rantsoen naar de Zwaluw gebracht en aldaar werden we opgewacht door Hans en Trees van Heiningen. Na een stevige kop koffie en dito borrel was het goed slapen en wachten tot de wekker om 04:30 uur eindelijk afliep.... Ook de fietstocht naar de baan vond onder perfecte omstandigheden met een fabuleuze sterrenhemel plaats. Met drie man hadden we de netten in iets meer dan een half uur openstaan en begon het wachten op de eerste ronde. de verwachtingen waren hooggespannen want gisteren waren er de eerste voortekenen al dat er een nieuwe zending vogels zou kunnen arriveren. De eerste ronde viel mede door zware dauw tegen, alhoewel Hans eerder deze week maar weinig 1e rondes met 20 vogels had gelopen. De tweede ronde gaf echter een heel ander beeld. In die ronde vingen we pas de eerste rietvogels en het aantal zwartkoppen en tuinfluiters overtrof de 1e ronde ruimschoots. M'n Spaanse collega van het NIOO, Ivan de la Hera wist te vertellen dat hij aan een voedselonderzoek aan zwartkoppen had meegewerkt en daarbij bleek dat zij in staat waren om in slechts 20 minuten een bes te verwerken tot een keutel! Dus is het niet verwonderlijk dat we in de tweede ronde al onder de besseninkt komen te zitten als we ze uit de netten peuteren.
Foto: bosje zwartkoppen.
In die 2e ronde heeft Ivan meteen ook een leuke terugvangst van een zwartkop, namelijk een exemplaar met een mooi glimmende ring van de ringcentrale HELGOLAND in Duitsland. Om 09:30 uur moet Hans van Heiningen ons verlaten, zijn bijna volle ringweek zit erop. En ja hoor... gisteravond maakte Trees nog de opmerking: 'als je morgen een draaihals vangt dan...' Ze moeten ongeveer halverwege Vlieland ne Harlingen hebben gevaren op het moment dat ik dus een draaihals uit het net kon halen.... Zo gaan die dingen nu eenmaal in de ringerij. Daarna ook nog even een fluiter en een kneu kunnen we hier ook niet tot de dagelijkse vangsten rekenen.
Foto: Fluiter.
Op het puinpad langs de hut zaten vanochtend weer enkele tapuiten en witte kwikstaarten maar niet één daarvan belandde in het speciaal daarvoor dwars over het pad opgestelde net. Wel vingen weer enkele spreeuwen in maar ook daarvan rolden er 3 uit een groepje van 6 uit het net voordat we ze hebben kunnen uithalen. Mooie juveniele vogels die al ongeveer halverwege hun postjuveniele rui waren gevorderd. Er vliegt al een behoorlijke zwerm spreeuwen in de polder, foeragerend op de eerste rijpe vlierbessen en lijsterbessen. Vooralsnog houden ze echter behoorlijk afstand van de ringbaan. Verdere waarnemingen vandaag: 3 watersnippen, enkele tientallen groenpootruiters en dito witgatjes bij de plassen in de 3e polder, 1 bruine kiekendief, lichte trek van heggenmus en graspieper, enkele gele kwikstaarten. Tegen 14 uur zakten de vangsten behoorlijk in en dus hadden we om 15:30 uur de gehele opstelling weer gesloten in afwachting wat ons morgen brengen zal. De Zuidzuidoostelijke wind kwam vanmorgen van 1 bft opzetten naar 3 bft in de middag en is bij het vallen van de avond omgedraaid naar Zuidwest. In tegenstelling tot gisteren is het in de avond zwaarbewolkt en dampig geworden op het eiland. De temperatuur zit om 22:30 uur nog steeds op 17 graden. We zullen zien wat morgenochtend de invloed daarvan zal zijn.
Foto: Dagpauwoog al in winterslaap.
Foto: a hard day at the office.

Dagtotalen: vers / terugvangst: -------------------------------
Draaihals 1 / -

Grasmus 5 / 1
Heggenmus 1 / -
Tuinfluiter 11 / -
Roodborst 1 / -
Zwartkop 69 / 1
Blauwborst 1 / -
Fluiter 1 / -
Gekraagde Roodstaart 1 / -
Tjiftjaf 3 / -
Paapje 1 / -
Spreeuw 4 / -
Sprinkhaanzanger - / 1
Groenling 2 / -
Rietzanger 1 / -
Kneu 1 / -
Kleine Karekiet 12 / -
Rietgors 1 / -
Braamsluiper 1 / 2
---------------------------------------------
Totaal: 122 exemplaren, 19 soorten, 9:00 uren
met 259mtr net + 1 slagnet en 2 inloopkooien.

Geen opmerkingen: