zondag 11 september 2011

Vlieland: de wind als spelbreker.

De wekker loopt af en ik veer overeind in bed. Sh#@.*... het is al aan het schemeren!
Maar gelukkig, als ik de slaap uit m'n ogen wrijf blijkt dat het zo helder is dat de bijna volle maan de slaapkamer zo sterk verlicht dat het lijkt alsof het al licht aan het worden is... Een half uurtje later zit ik op de fiets richting de vinkenbaan. Ook op de weg is het zo licht dat de schaduwen van de wolkenpartijen op het asfalt geprojecteerd worden. Ze komen me snel tegemoet waardoor snel geconcludeerd kan worden dat er behoorlijk wat wind staat die ook nog eens een keer uit de richting komt waar ik heen moet... dat wordt dus flink stoempen op de pedalen. Het geluid is vlak voor de bocht naar het schietkamp goed te horen; wat wil je, het heeft de wind mee. Tijdens het opzetten van de netten schuift de maan al snel achter de wolken. De ritsleindex is weer nihil, ondanks het feit dat er de hele nacht geluid heeft gedraaid. Maar goed, de harde wind 5 bft uit de verkeerde hoek (ZW) geeft ook weinig aanleiding tot hoop op goede vangsten. Toch haal ik de eerste ronde 12 vogels binnen en dat mag gezien de omstandigheden nog niet eens slecht heten. Het zijn weer vooral zwartkoppen. In de tweede ronde is Hanneke inmiddels gearriveerd en zij haalt meteen een tuinfluiter met aan de rechterpoot een glimmende ring uit het net. De ring is te glimmend voor de ringen van Britse makelij die wij hier gebruiken dus dat vraagt om wat extra aandacht. het blijkt dan ook een Belgische ring te zijn. Een tuinfluiter die dus in z'n eerste levensjaar van zuid naar Noord trekt. dat past geheel in het straatje van enkele andere in den lande gecontroleerde ringen van Belgische origine en het is samen met ervaringen uit voorgaande jaren het bewijs uit welke richting de grote stromen overwegend eerstejaars zwartkoppen en tuinfluiters in deze tijd van het seizoen komen. Postjuveniele dispersie in Noordelijke richting dus. in deze tweede ronde hebben we ook weer een waterral in één van de inloopkooien zitten, het is de eerste adulte ral die we deze week vangen, een klein exemplaar met mooie strokleurige poten en een knalrode snavel.

Foto: adulte waterral.

Om 11 uur hebben we de wekelijkse zondag-excursie. Volledig tegen onze verwachtingen in stonden er toch nog 5 bezoekers die de wind op de fiets hadden getrotseerd en het halve eiland overgefietst hadden om ons ringwerk te aanschouwen. Bij hen ook de broer van bevriend collegaringer Kees van Kleef uit Hardenberg en de vader van Pieter Schaper, medewerker van Staatsbosbeheer alhier op het eiland. De bezoekers waren er getuige van (ja, het was weer na elf uur...) dat Hanneke van een ronde langs de netten terugkwam met een sperwergrasmus. Ja hoor, weer één. Dat maakt dus 3 voor deze week en nummer 7 voor dit seizoen.

Foto: Sperwergrasmus, 1e kalenderjaar. De zevende van dit seizoen.

het puinpadnet doet het vandaag net als gisteren ook goed, we vangen er een spreeuw, 5 graspiepers en een kneu. Daarnaast betrappen we een jonge zilvermeeuw die net van een groenling staat te vreten. Het geeft maar aan hoe hongerig die meeuwen momenteel zijn. Na de excursie lopen we nog een redelijk goed rondje, maar daarna bedingt de lucht flink dreigend te worden en maakt om 13:15 uur een felle regenbui het besluit om te stoppen makelijk voor ons. We hebben weer een gevarieerde ochtend meegemaakt die veel meer aan vangsten had kunnen opleveren maar waarbij de stevige wind duidelijk spelbreker was.

Oh ja, gisteren had ik nog moeten vermelden dat we een geval hadden van een rietzanger die na het loslaten tegen het raam van de ringhut vloog. Het leek tragisch voor de vogel af te lopen want hij lag bijna dood en met een volledig omgedraaide kop op apegapen. Hanneke heeft de vogel een half uur lang verzorgd door af en toe water op en in de snavel te deppen en de vogel warmte en rust te geven. En waar ik al helemaal niet meer op rekende gebeurde: uit een op z'n rug liggend hoopje ellende dat z'n kop achterstevoren op z'n lijf had staan herrees een volledig herstelde rietzanger die z'n weg weer kon vervolgen alsof er niets was gebeurd. Ik had wel eerder gehoord van de mogelijkheid tot herstel van raamslachtoffers maar van zo ver terugkomen....



Dagtotalen (nieuw/terugvangst):
-------------------------------

Waterral 1 / -
Zwartkop 55 / -
Graspieper 5 / -
Tjiftjaf 1 / -
Heggenmus - / 1
Fitis - / 1
Roodborst 1 / -
Koolmees - / 1
Sprinkhaanzanger 2 / -
Spreeuw 1 / -
Rietzanger 3 / -
Groenling 1 / -
Kleine Karekiet 1 / 1
Putter 1 / -
Sperwergrasmus 1 / -
Kneu 1 / -
Tuinfluiter 4 / 1
Rietgors 5 / 1
---------------------------------------------------
Totaal: 89 exemplaren, 18 soorten, 7:30 uren met
259 mtr net, 2 inloopkooien, 2 fuiken en 1 slagnet.


P.S. de terugvangst van de koolmees was 1 vogel uit een groepje van 4 exemplaren. de ring is door onszelf in een voorgaand jaar aangelegd. Dat komt niet veel voor want de meeste koolmezen zijn reeds door het NIOO geringd of door ons geringd tijdens mezentrek. Het zou wel heel interessant zijn om te weten of deze vogel in de tussenliggende tijd ook wel eens door het NIOO in een nestkast is aangetroffen. Helaas zal de terugmelding dat niet vermelden, maar ik zal eens navraag doen bij een collega en hem vragen of hij even in de database kan zoeken...

1 opmerking:

NIOO Vlieland zei

Henri,
Wat is het ringnummer van die koolmees? We hebben de boekjes hier nog liggen, dus we kunnen voor je opzoeken of hij dit jaar gebroed heeft.
groet,
Elsje & Jan