vrijdag 9 september 2011

Vlieland: de eerste goudhaantjes!

Eidelijk een weersverbetering en dus maar weer vroeg naar de baan. Het is wederom een warme nacht en het zweet staat me (ondanks slechts een T-shirt onder het regenjack) al op de rug voordat ik de eerste knik in de polderweg voorbij ben. Er staat toch nog een redelijke wind uit de westhoek, maar dat is een richting waarbij we er op de netten niet veel hinder van ondervinden. Bij het aanbreken van de schemer zit ik zoals gewoonlijk even een kop koffie te drinken naast de deur van de hut. De wind valt op dat moment in korte tijd behoorlijk terug en het onmiddellijke gevolg daarvan is dat die vervelende k*#@enmuggen het meteen weer op m'n nek en oren voorzien hebben. In de struiken hoor ik op dat moment minimaal 4 waterrallen met hun varkensgeluiden de aantredende ochtend begroeten. Een kwartiertje later is het tijd om de eerste ronde te lopen. Ondanks het feit dat er tijdens het openzetten van de netten totaal niets in de struiken te horen was kwam ik van die eerste ronde terug met 17 vogels. Dat is dus vergelijkbaar met de eerste rondes van de eerste dagen van deze week. daarbij opmerkelijk genoeg minder zwartkoppen dan verwacht, maar weer wat meer rietvogels in de vorm van een paar sprinkhaanzangers, rietzangers en kleine karekieten. Tijdens het wegringen van deze vogels hoor ik net buiten de hut in de struiken een paar goudhaantjes roepen. Vuurgoudhaantjes? Nee, het blijken gewone goudhaantjes te zijn want in het eerste net vanaf de hut hangt er meteen één. In de volgende ronde volgen er nog twee. Da's best opmerkelijk vroeg dat de eerste goudhaantjes op de baan zitten. Theoretisch zouden het nog een paar vogeltjes uit het bomenland kunnen zijn, maar dan nog... het is in ieder geval veel vroeger dan we hier in het langjarig gemiddelde gewend zijn.
Er komt vanochtend duidelijk een toename van trek van heggenmussen en vooral van graspiepers op gang. De eerste soort reageert al wel wat op geluid maar van de andere weten we uit ervaring al wel dat je die voor half september vrijwel niet aan de grond krijgt om ze op de vinkenbaan te vangen. al vroeg in de ochtend merk ik dat één van de luidsprekers in de opstelling hapert en soms zelfs helemaal uitvalt; na een half uurtje sputteren en pruttelen is het helemaal gebeurt en wordt het in die hoek van de opstelling stil. Zoeken naar een reservespeaker in de hut levert vooralsnog niets op dus morgen beginnen we met een geluidsbron minder en zal ik de hut binnenste buiten keren om nog een herriemaker te zoeken...
Na de goudhaantjes zaten er vandaag ook ineens een paar pimpeltjes tussen de netopstelling en zagen we drie koolmezen in het hout waarvan er maar 1 een ring droeg. Van de 6 pimpels die we uiteindelijk vingen hadden er slecht 2 een NIOO-ring, droeg er 1 een ring van onszelf en waren er drie nog ongeringd. Dan is het duidelijk dat het NIOO wel weer wat nestjes heeft gemist want de vogels verkeerden nog in een dusdanige fase van postjuveniele rui dat de kans maar klein is dat ze nu al van buiten het eiland zouden kunnen komen.
Bij de vangsten zaten vandaag weer een paar leuke grasmussen en braamsluipers.
Bij de grasmussen zaten 2 volvette exemplaren die een gewicht van maar liefst 18,9 en 17,4 gram hadden. De kans dat die nog een dagje extra op het eiland blijven lijkt me klein te zijn. Ze mogen wel uitkijken dat ze er niet nog meer bijvreten want dan gaat al dat vet contraproductief werken want dan kost het meer energie om met dat overgewicht te vliegen dan dat het een goede balans tussen 'tankinhoud' en brandstofverbruik oplevert. We hebben vandaag totaal geen roofvogels waargenomen, en dat nog wel terwijl het er een mooie dag voor was waarbij rond een uur of 11 de bewolking enige tijd behoorlijk week en de temperatuur flink opliep. De spreeuwen in de polder beginnen van dag tot dag een beetje dichterbij de ringbaan te komen; de struiken van lijsterbes en vlier op afstand beginnen inmiddels al redelijk leeg te raken en dat dwingt ze om wat meer lef te hebben. Om 15 uur hebben we de netten weer gesloten nadat de vangsten volledig stilvielen; dat dagritme zit er nog steeds in. tijdens het terugfietsen zien we op het cavalerieschietkamp en op dieverse plekken langs de polderweg weer een aantal tapuiten opvliegen. Het zijn er echter zeker niet zoveel als ik na zo'n storm verwacht had. Bij het posthuis zag ik nog een mooie man roodborsttapuit op de toppen van de rozenstruiken zitten. Daar ook nog een groep van circa 25 groenlingen, druk foeragerend op de rozenbottels.
Tijdens het terugfietsen naar de zwaluw hebben we alweer een dreigende bewolking in de rug maar daar komt vooralsnog geen regen uit, deze bewolking waait boven het eiland volledig uiteen. Pas aan het eind van de middag wordt het weer volledig grijs en valt er enige tijd motregen.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Waterral 2 / -
Grasmus 9 / -
Winterkoning - / 1
Tuinfluiter 5 / 1
Heggenmus 3 / -
Zwartkop 33 / 1
Roodborst 2 / -
Tjiftjaf 8 / 1
Witgesterde Blauwborst 1 / -
Fitis 6 / 1
Gekraagde Roodstaart 1 / -
Goudhaantje 3 / -
Sprinkhaanzanger 3 / -
Pimpelmees 3 / 3
Rietzanger 12 / -
Koolmees 1 / -
Kleine Karekiet 5 / 5
Groenling 2 / -
Braamsluiper 3 / 1
-----------------------------------------------------
Totaal: 116 exemplaren, 19 soorten, 8:30 uren met
259 meter net, 1 slagnet, 2 fuiken en 2 inloopkooien.

Geen opmerkingen: