zondag 28 november 2010

De 11.000 ste voor 2010.

Het heeft vannacht weer iets steviger gevroren, al stelt 5 graden beneden nul nog niet zo heel veel voor. Toch is het ijs in het Glop al een centimeter dik. In de eerste ronde blijkt er toch wat aankomst te zijn van merels. In het bos hangen er 5 waarbij 1 exemplaar met een mooie bleke en net iets kleiner lijkende ring…. Inderdaad, INFORM LONDON ! Een mooi stevige adulte man met van die bleke voetzolen. Aan de onderkant van de ring is te zien dat ie er al een paar jaar mee rond vliegt want die kant is duidelijk al iets dunner gesleten. Het is de 11e London-merel in het bestaan van de VRS.
Halverwege sectie 7 hangt in de eerste ronde een houtsnip in het net, wellicht de vogel die ik vannacht in de laatste ronde miste doordat ie uit het net kon opspringen?

Op 2 plaatsen langs de netten springt een watersnip uit de kant van het pad op en op een derde plek hangt er 1 even in het net maar weet toch z'n weg te vervolgen.
De paden langs de netten zijn inmiddels toch echt wel hard bevroren geraakt, het knisperen begint af en toe glibberen te worden. Alle netten van sectie 5 zijn totaal wit uitgeslagen van de rijp; nu is het pas goed gaten tellen. Vangen doen ze op deze manier natuurlijk totaal niet….


Er komen weer brandganzen recht uit zee overvliegen en tijdens de eerste ronde draait een havik ook al een mooi rondje boven het zonnige glop. In de kooi bij sectie 4 zitten 2 waterrallen; deze blijken op 12 en 14 November te zijn geringd. Ondanks de indruk van lichte aankomst duurt het toch nog tot de derde ronde dat we de 11.000ste ring voor dit jaar kunnen aanleggen. We hebben nog niet eerder de 10.000-grens gepasseerd, en dan nu ook nog eens de 11.000 ! De eer valt te beurt aan een sijsje dat aangelokt werd door alle elzenzaad dat rijkelijk in het ijs ingevroren zit. Bij vertrek voor de ronde van 11 uur komt er een bonte kraai laag over het gebouw vliegen. De vangsten zijn rond dat moment al behoorlijk teruggevallen, maar met de gemiddelden van afgelopen week mogen we niet klagen. We vangen nog een nieuwe soort voor deze periode, een grote bonte specht die ik hier zelf vorig jaar in Juli heb geringd toen ie nog in jeugdkleed was. Deze vogel is nu pas voor t eerst weer teruggevangen.
Opvallend is vandaag de activiteit van winterkoningen, we vangen er maar liefst 6 terug. Daarbij geen vogel van hoge leeftijd, wat wil je na 2 nogal strengere winters, maar wel 3 vogels van vorig seizoen. Daarvan is 1 exemplaar nu pas voor het eerst dit jaar teruggevangen. De sijzen en de barmsijzen zijn vandaag duidelijk in mindere aantallen aanwezig, toch weggetrokken met de toenemende vorst? Op het meteoveld zit rond het middaguur nog even een geelgors te roepen. In de middaguren combineer ik het lopen van een ronde met het snoeien van iedere keer een berkenboompje en begin ik met het binnenhalen van de netten van sectie 6, de netten in de schapenweide. De laatste ronde wordt weer gelopen bij flink toegenoemen vorst en levert nog 2 nieuwe merels op. De wind is dan iets toegenomen, voor de komende dagen wordt er verder toenemende tot zelfs harde wind voorspeld, dat gaan gure dagen worden, vooral als er dan ook nog sneeuwval bijkomt. We gaan geloof ik maar haast maken met opruimen.

Dagtotaal (nieuw geringd/teruggevangen):
----------------------------------------

Waterral 2 / 3
Zanglijster 1 / -
Houtsnip 1 / -
Koperwiek 1 / 2
Grote Bonte Specht - / 1
Pimpelmees 1 / -
Winterkoning - / 6
Koolmees - / 1
Roodborst 1 / 4
Vink - / 2
Merel 7 / 10
Sijs 1 / -
---------------------------------------------
Totaal: 44 exemplaren, 12 soorten, 15:59 uren

Geen opmerkingen: