donderdag 5 augustus 2010

Licht onder je voeten...

Bij het opstaan om 05:30 uur blijkt er een regenbui boven de noordzee het eiland nipt te raken maar hier is het droog en even later schijnt er mooi ochtendlicht van de opkomende zon bij een halfbewolkte hemel. Er is amper dauw op de netten en de 1e ronde levert 14 vogels waarbij weer een 1e kj gekraagde roodstaart. De vangst bestaat overwegend uit karekieten. De 2e ronde is het al een stuk rustiger en daarna wordt al snel de toon gezet voor wat een echte Augustusdag zal worden zoals we gewend zijn. 's Ochtends een paar rondes met vogels en de rest van de dag vele rondes niks of enkele vogels. Maar goed, zoals we inmiddels ook weten kan daar ineens iets leuks bijzitten en bovendien : nul is ook een waarde.
Tegen 11 uur worden de opklaringen breder en als ik in de schapenweide aan het werk ben met het opzetten van het laatste grofmazige net kan de fleecetrui al snel uit. In de daaropvolgende ronde hangt er een erg jonge putter in één van de netten en de ouders zitten te roepen in de berkjes rondom het net. Daarom dus snel van de ringtafel teruggelopen om de familie te herenigen door het jong waarvan de vleugel nog niet volgroeid was, op dezelfde plek weer los te laten. Als ik dat doe schieten meteen 2 putters vanuit de struiken achter het jong aan. Deze putter was op dat moment al de enigste vogel in alle 500 meter netten…..

De middag verloopt zonnig met nog wel een frisse Westenwind. Het wordt maximaal 19 graden; dat zijn we in Augustus vaak wel beter gewend. Af en toe hebben we weer een paar vogels maar we lopen ook nulrondes. We hebben nog wel een wat betere ronde met ineens weer vogels in de netten nadat ik achteraan in de opstelling een blauwe kiekendief-vrouw laag over de netten heb zien wiekelen.
's Avonds wordt er in de polder om 21:30 uur nog gras gemaaid en is het boven het vangterrein een drukte van jewelste van enerzijds vogels als meeuwen en kraaien die op dat maaien afkomen, maar anderzijds ook al slaaptrek van groepjes spreeuwen (worden er ook jaarlijks minder… (waar zijn de duizenden die 10 jaar geleden 's ochtends en 's avonds overkwamen…). De laatste ronde levert nul komma nul vogels op en we besluiten om in het donker nog even het strand op te zoeken voor de zeevonk; altijd weer een magnifiek schouwspel in de zomermaanden, licht onder je voeten bij iedere stap die je zet in de ondiepe poelen op het strand. De wind was weer vrijwel geheel weggevallen en het strand straalde de warmte van overdag nog voelbaar af.

Dagvangst van 05 08 10
Nieuw
Bosrietzanger 2
Fitis 8
Gekraagde Roodstaart 1
Grasmus 2
Kleine Karekiet 6
Koolmees 2
Merel 1
Putter 1
Rietzanger 2
Roodborst 1
Spotvogel 3
Tjiftjaf 3
Tuinfluiter 4
Winterkoning 1
Witgesterde Blauwborst 1
Zwartkop 1
Totaal: 39
Aantal soorten: 16


Eigen terugvangsten
Braamsluiper 1
Fitis 1
Grauwe Vliegenvanger 1
Grote Bonte Specht 1
Kleine Barmsijs 1
Kleine Karekiet 5
Koolmees 3
Pimpelmees 4
Tjiftjaf 2
Winterkoning 1
Totaal: 20
Aantal soorten: 10

Totaal: 59

Geen opmerkingen: