woensdag 4 augustus 2010

Stilte voor en na de storm in een glas water.

We stonden op met zwaar bewolkt weer met in tegenstelling tot voorgaande dagen windkracht 3-4 uit ZZW-richting.. De 1e ronde leverde 8 vogels op waarbij een tuinfluiter met vet 5. Ook een mooi uitgekleurde eerstejaars man witgesterde blauwborst, maar ook een juveniele zwarte roodstaart en nog weer een sprinkhaanzanger. De tweede ronde werd beter, maar de toon voor de dag was gezet. Het zou duidelijk een mindere dag worden. En dat terwijl we weer volledig voorbereid op stap kunnen met een groot deel van de bewaarzakjes fris en helder nadat Hanneke ze gisteren heeft gewassen. Ik hoor bij het vertrek voor een nieuwe ronde het felle alarm van een spreeuw en zie boven het gebouw een spreeuw met op een meter afstand achter zich een havikman. Er volgt korte tijd een spectaculaire synchroonvlucht en vervolgens duiken beide vogels bij het erf van Visser naar beneden de bosjes in. Ik heb geen idee voor welke van de 2 het uiteindelijk het meest positief is afgelopen...
Hebben we in de ochtenduren nog enkele opklaringen en lekkere temperaturen, na het middaguur komt er langzaam aan meer bewolking opzetten en arriveert er langzaam maar zeker een regenfront dat aan de Westkust al veel hoosbuien en onweer heeft veroorzaakt. Bij het naderen van het oostelijke waddengebied is de angel er echter al grotendeels uit. Het rommelt nog wel in de bui en uiteindelijk gaat het rond 13:30 uur ook wel regenen, maar boven Schier hebben we te maken met de randen van de buien. Er arriveren vanmiddag geen excursiedeelnemers en dat is ook zo gek niet… We besluiten om de netten open te houden en Hanneke neemt heel stoer de regenrondes voor haar rekening; allemaal nulrondes. Er worden uiteindelijk totaal geen vogels gevangen tussen 12:15 en 17:15 uur. Daarna is het droog en beginnen de vogels weer te vliegen. In de avondronde van 20 uur zitten er ineens weer een paar vogels met vetgraad 2 of 3 tussen de vangsten, waren die al van plan om te vertrekken?. Opmerkelijke zaken in de laatste ronde : een adulte grasmus met gearresteerde handpenrui, een groenling (de 1e in mijn vangperiode) en een grauwe vliegenvanger die gewoon rechtop in de zak van één van de mistnetten in sectie 6 was gaan zitten slapen met de kop in de nek gelegd. Even verderop trof ik een minder leuk tafereel : in de amper 5 minuten die er tussen de 1e en nu de 2e passage bij sectie 7 heeft gezeten was er een vogel in dat net gevlogen en er ook al weer uitgegrepen door een kat. Eerder op de dag meende ik al iets in het riet te horen lopen dat mij aan een zoogdier ipv een vogel deed denken….

Waarnemingen vandaag : meerdere witgatjes overtrekkend, 2 x 3 kruisbekken richting oost, 2 x een rietvink in de mistnetten en een egel rond de ringtafel.

Dagvangst van 04 08 10
Nieuw
Braamsluiper 2
Fitis 6
Grasmus 3
Grauwe Vliegenvanger 1
Groenling 1
Kleine Karekiet 3
Koolmees 1
Pimpelmees 1
Spotvogel 5
Sprinkhaanzanger 1
Tjiftjaf 6
Tuinfluiter 4
Winterkoning 1
Witgesterde Blauwborst 1
Zwarte Roodstaart 1
Zwartkop 2
Totaal: 39
Aantal soorten: 16


Eigen terugvangsten
Fitis 3
Grauwe Vliegenvanger 1
Heggemus 1
Kleine Karekiet 5
Koolmees 3
Merel 1
Nachtegaal 1
Pimpelmees 2
Rietzanger 2
Spotvogel 2
Tjiftjaf 2
Winterkoning 1
Zwartkop 1
Totaal: 25
Aantal soorten: 13

Totaal: 64

Geen opmerkingen: