maandag 16 november 2009

verrassing..... Buidelmezen !

Bij begin van de 1e ronde om 07:30 uur is het 6,7 graden en staat er een zuidoostenwind van 3 bft. Daarmee voelt het al een stuk kouder dan we de laatste dagen gewend waren. Er is vrijwel geen aankomst merkbaar maar we zien en horen af en toe wel wat vogels overvliegen. Daarbij af en toe een paar koperwieken, een enkele merel, maar ook weer een paar oeverpiepertjes. Een grote gele kwikstaart vliegt rond boven het terrein als we bij kooi 8 bezig zijn om 5 rallen die tegelijkertijd in de kooi zitten te verwijderen. De volgende ronde zitten er in deze kooi alweer 4… We hebben bij die rallen ook een waterral met een mooi bleke ring. Deze blijkt op 18 November 2006 alhier geringd te zijn en is daarna ieder jaar 1 maal teruggevangen en wel 1x op 25 Oktober, de andere vangsten zijn tussen 10 en 18 November. Het was weer een goede rallendag; als je de avond voor zo'n dag al 1 of 2 vogels van de spanlijnen pakt dan weet je al haast zeker dat de volgende vangdag goed wordt.
Verder hadden we vandaag de eerste 2 merels met oudere ringen. De eerste was geringd op 3 November 2008 en daarna in dat jaar 6 x in November gevangen maar nu pas voor het eerst weer in 2009. De andere was een echte local die hier als juveniel is geringd, daarna tot eind september 3 maal teruggevangen en in dit jaar 3 x in het broedseizoen tot eind Juli en nu voor het eerst na het broedseizoen.
Na de koffie is het weer tijd om te sprinten… en te winnen. Weer een ongeringde sperwer-man, weer een 1e kalenderjaar en waarschijnlijk de vogel die we net daarvoor met een noodgang de wilgen voor het gebouw in zagen duiken daarbij een groepje koperwieken, staartmezen en goudhaantjes de stuipen op het lijf jagend.
Na het middaguur is er in de ronde vlak voor het begin van de regen plots een verrassing. We lopen naar de laatste lange netsectie van 5 en denken dat er drie goudhaantjes of tjjffen bij elkaar hangen. Goh, toch nog ene paar zangvogels bij de waterrallen is onze eerste reactie. Maar als we dichterbij komen merken we al snel dat er toch andere beestjes in het net hangen : BUIDELMEZEN !!!! Da's na al die jaren nou eens onverwachts te noemen om die in November ineens te vangen terwijl er nog maar 1 exemplaar eerder is gevangen op 10 Oktober 2007. En net zoals je van andere ringers hoort : wat zijn ze klein ! Het blijkt om 2 adulte vrouwtjes en een juveniel exemplaar te gaan. Wat een leuke vangst. We houden ze nog even vast zodat Ardie ze ook nog even kan bewonderen en ze na de regen hun vrijheid weer terug kunnen krijgen. Zo geschiedde en wat denk je ? Amper 10 minuten na loslaten (bij het veldlab) hoor ik achter bij sectie 5 het geluid van buidelmezen….. Nee hè? In exact hetzelfde net hangt er al weer één ! Het blijkt het juveniele exemplaar te zijn dat net was losgelaten. De vogels moeten linea recta naar dezelfde plek zijn teruggevlogen.
De rest van de dag verliep zonder noemenswaardigheden. We hebben dus weer regen gehad tussen ongeveer 12:30 en 14 uur met soms even stevige regen. Het was goed te belopen en de vogels hadden op tijd ene goed heenkomen gezocht. Geen vangsten meer dus. In de laatste schemerronde zat er nog een waterral in de kooi van 8 en hing er nog een groenling in een mistnet bij het riet. Kennelijk willen ze daar gaan slapen want gisteren vingen we er daar ook al één.

Waarnemingen: 1 x oeverpieper ; 1 x grote gele kwik rondvliegend over omgeving kooi 8; meermalen sperweractiviteit en zichtwaarnemingen van minimaal 2 vrouw en 1 man; DE buizerd maar 1 maal gezien over het bos met prooi in de poten.

Dagtotalen:
-----------------------------------

Sperwer 1 / -
Tjiftjaf - / 1
Waterral 15 / 2
Goudhaantje 1 / -
Winterkoning 1 / -
Koolmees - / 2
Roodborst 1 / 1
Buidelmees 3 / -
Merel 2 / 4
Groenling 1 / -
Koperwiek 1 / -
---------------------------------------------
Totaal: 36 exemplaren, 11 soorten, 16:29 uren

Geen opmerkingen: