vrijdag 13 november 2009

Het rariteitenkabinet uitgebreid....

met een nieuw stuk in de collectie.
Ondanks de tegenvallende aantallen zou het weer een enerverende dag worden…
Bij aanvang stond de wind Zuid 4 bft en was het net droog na nachtelijke regenbuien. Op de radar voorzagen we naderende buien en een temperatuur die op dat moment al op 10,5 graden zat. Op dat moment is het in de duinen in het westen al 13 graden… Omdat we rekening houden met veel blad in de paar netten die in de schapenweide nog openstaan en omdat de grofmazige netten daar nog opengeschoven moeten worden lopen we daar eerst heen via de schapenweide. Aankomend bij de netten hangt daar al een houtsnip in een gewoon mistnet. De aantallen bladeren vallen mee en we schuiven de grofmazige netten ook open. We lopen door naar de netten van sectie 5 en treffen daar al een achtergebleven bout van een koperwiek aan. Even denken we aan een herhaling van zetten ten aanzien van de afgelopen dagen, maar dat blijft uit. In het bos aangekomen treffen we netten met behoorlijk wat bladeren aan. Dus alsnog behoorlijk peuteren geblazen. We merken hoegenaamd niks van aankomst en de merels en koperwieken die we vangen suggereren dat er hoogstens sprake is van het vangen van achterblijvers. Er zit bijvoorbeeld een magere koperwiek bij die in 11 staartpennen en een aantal armpennen alleen rafels heeft doordat de baarden in de veren ontbreken. Je krijgt er alleen maar respect voor dat zo'n vogel dan toch nog het eiland vanuit het hoge noorden heeft weten te bereiken zonder in de golven te verdwijnen, vooral als je hem als een vlindertje ziet wegvliegen. Maar ja, hoeveel soortgenoten die er net zo aan toe waren zijn er WEL in zee gevallen om te eindigen als voedsel voor vissen en meeuwen.

We zien weer diverse waterrallen door het terrein scharrelen en vangen er ook weer een paar. Als ik tegen 10:30 uur een extra rondje loop omdat het dan is begonnen met regenen tref ik nog maar een paar vogels in de netten aan maar vind naast sectie 7 een plukplek waar een waterral verorberd is. Er ligt nog 1 poot bij de veren. Daar blijkt een ring aan te zitten waarvan ik denk dat het vast en zeker het nummer van één van de rallen van afgelopen dagen is. Als ik de poot pak en de ring bekijk zie ik echter 4T.. staan. Juist, een Belgische ring !!!! De tweede waterral met een buitenlandse ring die we in het Glop aantreffen is een feit, zij het met een zwart randje... lullig is dan zacht uitgedrukt, maar hoeveel worden er niet opgevreten terwijl we er nooit iets van horen. We hadden verwacht (en de regenradar ook) dat de regen van tijdelijke aard zou zijn, maar het front ontwikkelt zich dusdanig dat het eigenlijk met enkele tussenpozen daargelaten niet droog is. Er gebeurt de rest van de dag eigenlijk niet zoveel bijzonders, we lopen onze regelmatige tussenrondjes, maar op een gegeven moment sta ik toch wel even heel vreemd te kijken naar wat ik in de rallenkooi bij sectie 4 zie lopen. Een steenloper???? Nee, het blijkt een waterral met op kop, hals en rug grotendeels witte veren….. Wat een maf en merkwaardig beest zeg ! De veren die de normale tekening hebben zien er uit als die van een 1e jaars vogel, maar de snavel en poten als die van een adult. Dat laatste kan en zal waarschijnlijk beïnvloed zijn door het gebrek aan pigment dus we houden het op een eerstejaars vogel. Het rariteitenkabinet is dus weer een exemplaar rijker….

Aan het eind van de middag kijken we toch nog op van het aantal koperwieken dat vertrekt. Er zat duidelijk weer meer op het eiland dan wij vermoedden. In de laatste ronde vliegt er ineens een velduil boven mij als ik nog een koperwiek uit één van de netten sta te verwijderen. De grofmazige netten blijven in de avond toch nog maar even open... Dat levert uiteindelijk niets extra's op, helaas, om 23 uur halen we nog wel een ral uit één van de kooien.

Waarnemingen : 5 oeverpiepers boven sectie 6 ; enkele malen jagende sperwers, zowel man als vrouw ; enkele houtduiven tussen de eiken in de schapenweide ; in de ochtend nog weer een vermoedelijke tristis roepend voor het gebouw en Kees Oosterbeek meld de waarneming van een potetiële nieuwe baansoort, een grote zilverreiger aan de grond tussen het groene glop en de Kooiplaats.

Dagtotalen:
-------------------------------

Waterral 4 / 3
Koperwiek 4 / -
Houtsnip 1 / -
Tjiftjaf 1 / -
Roodborst - / 1
Goudhaantje 2 / -
Merel 10 / 5
Koolmees - / 1
Zanglijster 1 / -
--------------------------------------------
Totaal: 23 nieuw geringd en 10 teruggevangen vogels =
33 exemplaren, 9 soorten, 16:29 uren

Geen opmerkingen: