zaterdag 14 november 2009

Een echte Novemberdag maar met Septembertemperaturen.

Om 07:30 uur is de temp als de 1e ronde wordt gelopen al 12,4 graden. De Zeeuwen zweten dan al dan bij 15 graden. De wind is zuid 5, en de vanwege verwachte wind gesloten netten in het bos worden weer opengezet. De regen nadert uit het zuidwesten en het het blijft naar verwachting tot 11.20 uur droog. Vandaag weer een stug maar treurig waterrallenverhaal. De tweede waterral die we loslieten besloot om in plaats van de struiken in te lopen waar we hem inzetten linksaf te vliegen langs het gebouw en over het veldje bij de strandwagen. Toen ik hem volgde en het paadje naar de schapenweide in zag schieten stortte er zich iets groots vanuit een berk op….. je raadt het al: de buizerd ! Hij had er dus weer één. Niet echt leuk meer op deze manier….
In de tweede ronde hebben we zo ineens 6 goudhaantjes; een groepje gemengd met wat mezen is kennelijk aan de noordkant van het terrein sectie 8 en 9 binnengevlogen.
De overige vogels laten het vandaag aanvankelijk behoorlijk afweten. Lijsteraankomst is er sowieso niet geweest, we vangen wederom hoofdzakelijk achterblijvers terug; de paar ongeringde vogels hebben weer niet of nauwelijks vet en ingeteerde vliegspieren. Wel is er de hele dag weer onrust onder de vogels en horen en zien we regelmatig op sperwers reagerende vogels. In de ronde van 10:45 uur is het weer eens tijd voor een sprintje. In het net op de rand van het bos doet een sperwer z'n uiterste best om het net uit te lopen. Tijdens de sprint zie ik hem van de vierde in de derde baan rollen en kan ik hem daar nog net grijpen als hij door de zak loopt en zich in de hoek van het net vastloopt. Hebben, een 1e kalenderjaar mannetje ditmaal.
Nu nog een 1e kalenderjaar vrouw en dan hebben we van die soort alles compleet….
De regen passeert volgens afspraak met de weergoden en tegen 13 uur breekt de zon zelfs af en toe door. Evert Jan arriveert en helpt voor de rest van de middag. Daarin gebeurt niet echt bijzonder veel meer op het gebied van vogelvangst. Aan het eind van de middag meldt zich een nieuw regenfront vanuit het Kanaal en dat stuwwt harde wind voor zich uit. In het bos sluiten we een aantal netten preventief en zo ook alle netten in de schapenweide. Hadden we dat ook maar gedaan met de netten onder de hoge berken van sectie 7 , dan hadden er om 23:45 uur niet zoveel bladeren en takken in gehangen... In de avond volgen er geen vanghsten van waterrallen maar zit er nog wel een bruine rat in één van de kooien.

Waarnemingen : enkele kepen ; groepje putters in eiken schapenweide; groepje 15-20 houtduiven ; enkele putters waarvan 1 zingend in de struiken bij ringtafel ; 1 barmsijs, vermoedelijk grote, over veldlab.

Geen opmerkingen: